felsőoktatás

Szabálytalan volt a pályázata, mégis megválasztották a DOSz elnökének

Korábban megírtuk a Doktorandusz Országos Szövetségről, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala szempontjából több ponton megsértik az információszabadságról szóló törvényt. Azóta többségében sikerült a hiányosságaikat pótolni, azonban most úgy tűnik, hogy elnököt sem tudnak maguknak szabályosan választani.


Október 20-án lemondott az elnöki tisztségéről Kőmíves Péter Miklós, ezért a DOSz pályázatot írt ki, amelynek határideje november 17. 12 óra volt. A pályázatot elektronikusan és papír alapon is le kellett adni erre az időpontra. A tisztségre két pályázat érkezett, Cseporán Zsolté, a pécsi Doktorandusz Önkormányzat volt elnökéé és Szabó Péteré, a Pannon Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnökéé, aki 2014-ben a Jobbik keszthelyi képviselőjelöltje volt az önkormányzati választásokon, illetve a Jobbik Ifjúsági Tagozatának országos alelnöke is volt (ezekről egyébként a DOSz honlapján lévő önéletrajzában mélyen hallgat). Előbbinek a pályázatával nem volt semmi probléma, Szabó viszont ugyan elektronikusan időben töltötte fel azt, személyesen 40 perces késéssel adta le. A DOSz Felügyelő Bizottsága ezért azt érvénytelennek minősítette, a Küldöttgyűlés viszont ezt egy huszárvágással megmásította.

 

Mindezt Szabó méltányossági kérelmére és arra hivatkozva tette, hogy az Alapszabály rendelkezése szerint a Küldöttgyűlés dönthet minden más szerv hatáskörébe tartozó kérdésben is. Azonban több megkeresett véleménye szerint ennek a helyes értelmezése csupán csak hatásköri felhatalmazást jelent, tehát a Küldöttgyűlés valóban dönthet a Felügyelő Bizottság hatáskörébe tartozó kérdésekben, de a szabályokat nem másíthatja meg, úgyhogy egyetlen eredményre juthatott volna csak, hogy ő is érvénytelennek minősíti az elkésett pályázatot.

 

Ennek ellenére a Küldöttgyűlés mégis elfogadta Szabó méltányossági kérelmét, és utólag érvényesnek nyilvánította a pályázatot. A küldöttgyűlési jegyzőkönyv szerint Körösparti Péter, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke állt ki Szabó mellett a legerősebben. Szerinte egyrészt a szervezet tagintézményeiből álló Küldöttgyűlésnek és nem egy adminisztratív hibának kéne döntenie ebben a helyzetben, másrészt azt kell vizsgálni, hogy komoly szándék vezérli-e a pályázókat, nem pedig, hogy késtek-e a pályázatok. Cseporán szerint viszont a jogszerűség mindenek felett áll, a késő jelen volt azon az elnökségi ülésen, ahol megszavazták a pályázati leadási határidőt, úgyhogy azzal pontosan tisztában volt. Továbbá kijelentette, hogy méltatlannak tartja a kialakult helyzetet, a történések tükrében nem kíván a szervezet elnöke lenni, így visszavonta a pályázatát.

 

Így egyetlen elnöki pályázat maradt az asztalon, azonban arról már egy jóval kisebb létszámú Küldöttgyűlés dönthetett, ugyanis 6 tagönkormányzat visszaadta a mandátumát. A maradék tagönkormányzatok viszont egy ellenszavazat mellett megválasztották a DOSz új elnökének Szabó Pétert.

 

Kérdéseinkkel megkerestük az érintetteket. Cseporán Zsolt válaszában kifejtette, hogy a Küldöttgyűlésen elhangzott véleményét fenntartja, és hogy az Szabó pályázatát nem fogadhatta volna el, így az elnöki megbízatás eljárási hiba miatt érvénytelen, viszont részéről az ügyet lezártnak tekinti. Szabó Péter pedig elismerte, hogy elmulasztotta a határidőt, továbbra is kiáll amellett, hogy a Küldöttgyűlés szabályos döntést hozott, az Alapszabályt nem sértette meg, és ugyan papíron valóban később nyújtotta be a pályázatát, azonban elektronikusan az időben megérkezett a Küldöttgyűlés elé, így annak tartalmát időben megismerhette.

 

Megkereséseink hatására egyébként a kérdéses küldöttgyűlés jegyzőkönyvét a DOSz honlapjáról levették.

Vági Renátó

Megosztás