Percről percre

Hallgatói és oktatói fórum – percről-percre

Egy kiszivárgott tervezet szerint egyetemi szakokat szüntetne meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Társadalmi tanulmányok teljes és a nemzetközi tanulmányok alapszakos megszűnése az ELTE Társadalomtudományi Karát csőd közeli pénzügyi helyzetbe hozná. A karon már napközben is törölték az órákat, az oktatók bementek a tantermekbe, de a tanagyag helyett az érintett szakokat fenyegető helyzetről beszélgettek a diákjaikkal. A hallgatók hétfő 18-ra hallgatói és oktatói fórumot hívtak össze. Mindeközben a Műegyetem (BME) Gépészkari Hallgatói Képviselete is tiltakozik az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzés megszüntetése ellen és ők is hallgatói fórumot szerveztek 18 órára.

Az Átlátszó Oktatás, megszerezte a Felsőoktatási törvény módosításának a kormány számára előkészített tervezetét, rengeteg változásra lehet számítani a rektorok jogkörén át a szakok listájáig. A kiszivárgott tervezet teljes feldolgozása még zajlik szerkesztőségünkben, azonban egy eltés forrásunktól úgy értesültünk, hogy így pszichológia képzés is megszenvedi majd a törvénymódosítást.

22:00

Megtekinthető Palkovics László válasza, miszerint az ELTE akarta, hogy összevonják a pszichológia alap- és mesterszakot.

21:09

Szerdán hatkor újra az EMMI elég hívták a szervezők mindazokat, akik a szakmegszüntetések ellen kívánnak tiltakozni.

21:07

Végre a rendezvénynek, a szervezők mindenkit hazaküldtek.

21:05

A diákok „Harcolunk, hogy tanulhassunk” feliratú molinót raknak ki a minisztérium bejáratára, és újra felolvassák a hat pontot, a tömeg immár együtt skandálja a pontokat.

20:57

Az EMMI felé tart a menet.

20:44

Nem akarjuk, hogy a jövő generációinak úgy kelljen imádkozniuk: „Miatyánk, ki vagy a mennyekben, hadd menjek be az egyetemre!” – hangzik fel a menetben.

20:17

A mindig nyitva levő BTK ajtaja csukva, ezért a tömeg az EMMI felé veszi az irányt.

20:14

A tömeg a Múzeumnál jár, miközben az új Mercedes rendőrautó nem bírja a tempót és lefullad. Mondjuk ugyanez nem fordulhatna elő egy elektromos kocsival.

rendör

20:02

A tömeg elérte a Corvinust, de már indulnak is tovább állítólag a BTK-ra, viszont nem tudni, hogy ott van-e valaki egyáltalán.

19:52

A fórum véget ért, a benti fórumozók és a kinti tömeg lassan egyesül. A cél a Corvinus.

tömeg 7

19:49

Nikita (BME)

Az államtitkárt saját bevallás szerint le van nyűgözve a formatervezői mérnökségtől és az erről szóló előadástól, majd közölte, hogy tőle nem kell megvédeni egyetlen alapszakot sem.

19:46

szakiee

Mindeközben a 444 megírta, hogy megírtuk, hogy megszereztük a Felsőoktatási törvény módosításának a kormány számára előkészített tervezetét, rengeteg változásra lehet számítani a rektorok jogkörén át a szakok listájáig. A kiszivárgott tervezet teljes feldolgozása még zajlik szerkesztőségünkben, azonban egy eltés forrásunktól úgy értesültünk, hogy így pszichológia képzés is megszenvedi majd a törvénymódosítást.

444

19:42

Orsi, G, Unya (ELTE)

Visszatért 2012 tele, a szlogenek ugyanazok:

„Semmit rólunk nélkülünk”

„Nincsen hangotok”

„Szabad ország szabad egyetem”

Közben a tömeg kb. 800 fős.

19:36

Nikita (BME)

Az államtitkár úron latszik, hogy kicsit ideges, állandóan egyeztet a mellette ülő valakivel, miközben most beszél egy formatervező mérnök, a kérdéseinkre meg nem kaptunk választ, csak egy ígéretet, hogy az előadás után válaszol az államtitkár.

n allamtitkat 4

19:35

Orsi (ELTE)

INDULJUNK- zúg a tömeg.

G.

Elöl egy rendőrautó, hátul egy rendőrautó, ennyi a biztosítás. A helyszínen van Pinezits Szilárd, valószínűleg ennek a tüntetésnek a biztosítását is ő vezeti, ahogy két évvel ezelőtt is.

Nikita (BME)

Az államtitkár nem válaszol olyan kérdésre, ami nem a formatervező szakról szól, most pedig egy BME-s munkatárs beszél a formatervezésről. 

auto

19:28

Unya, G, Bori (ELTE)

Kb. 450-500-an vonulnak át ELTE-ről a BME-re. Azt mondtak be a vonulás közben, hogy a BME-n elveszik a mikrofont azoktól, akik nem a formatervező szakra járnak. BME után a Corvinusra mennek a tiltakozók az elhangzott információk alapján.

unya  tömeg 1

19:22

Bori (ELTE)

Ilyeneket osztogatnak a kijáratnál. A link a Szabad Oktatás által szervezett Nem tűrhetünk tovább FB eseményére mutat.

szorolap 2

19:20

Nikita (BME)

Éppen arról kérdeztük az államtitkár urat, hogy mit szól ahhoz, hogy az PPK-nál a pszichológia szak osztatlan tétele 402 ezer eurós hiányt okozna az egyetemnek, amikor megvontak tolunk a szót, mert csak az ipari termék és formatervezésről lehet kérdezni.

n allamtitkat 3

19:17

Nikita (BME)

Értelmetlen kettébontani a pszichológiát mert a hallgatok 95%a megy tovább mesterre.

Unya (ELTE)

Elfogadták a 7 pontot, némi fogalmazásbeli módosítással, most pedig a tömeg átmegy a BME-re.

vonulas 1

19:15

Nikita (BME)

Czinkoti Sándor (444) kérdezi, hogy lehet integrálni az osztatlan pszichológia képzést az európai rendszerbe ahol bolognai képzés van.

Államtitkár: nem szívesen válaszolok a kérdésre. Elkezdett valami olyanról beszelni, hogy a bolognai rendszer nem jó, mert szét kellett bontani a több száz éve bevált osztatlan képzést. Azért rossz a 3 éves képzés, mert nem csak az alapokat tanítják meg és nem gyakorlati, nem jó az, hogy az emberek elmennek 3 év után a munkaerőpiacra.

n allamtitkat 2

19:09

Nikita (BME)

Tele van a terem oktatókkal és hallgatókkal, az államtitkár azt reméli, hogy a holnapi kerekasztalon megegyezés születik.

n tömeg 1

19:04

Nikita (BME)

Megérkeztünk a BME-re ahol szintén fórumot tartanak. Nem lehet felvételeket készíteni, de mi nem adjuk fel!

Az államtitkár éppen a formatervező mérnöki szak előnyeiről beszél.

n allamtitkat

19:03

Unya (ELTE)

7. Pont közé felvették, hogy szakmai alapon újra kell tárgyalni az osztott és osztatlan képzések felosztását (mint a PPK-n a szerk.)

18:58

A dékán nem örülne egy egyetemfoglalásnak.

18:49

CD.

Az aula majdnem megtelt.

Unya

Felolvassák a hat pontot, majd ezeket megvitató fórum kezdődik. Többen elindulnak, ők csak szolidaritásukat fejezték ki.

cd 3

18:45

Tcst.

Holland diákok jöttek szolidarítani, a pázmanyos jelenlevők nagy tapsot kaptak.

szakiee

Fun fact: a mai közvetítés anyagai a hollandiai Nijmegenbe futnak be és onnan kerülnek publikálásra.

Unya

Többen mosolyogva fogadták a bekiabálást: ” a legjobb döntés a megdöntés”. Forrásaink szerint pedig csütörtökön lesz Höok tüntetés a fővárosban.

cs tömeg 6

18:35

Unya

Majtényi Balázs oktató beszél, azzal a parafrázissal kezdi, hogy mindenki csendben volt, mikor egyetemi szakokért jöttek nem szóltak az emberek, mikor azonban a saját szakjaikat kezdték felszámolni már nem volt senki, aki szólt volna értük. Ezt kívánják elkerülni.

Tcst.

Majtényit Papp Richard kulturantropologus követi aki a társadalmi tanulmányokon készített szakdogák társadalmi értékéről beszél.

cs tömeg 5

18:30

G.

Ilyen szórólapokat osztogatnak a szervezők a bejáratnál, ezek a követelések.

követelések

18:27

Unya

Váradi Zsófia hallgató arról beszélt, hogy a Tátkon mennyire hasznos tudást szerezhetnek a hallgatók. A tudás kormányzatokon felül álló, a társadalmi változások megértését szolgálja. Most Mezey Barna beszél, hogy kész a 17 oldalas javaslatuk, hogy minél több szakot mentsenek meg.

cs tömeg 4

18:23

Tudósítónk szerint a HÖOK most tart rendkívüli elnökségi ülést, ami „ideges hangulatban” zajlik. Információink szerint holnap lesz a felsőoktatási kerekasztal ülése is, ahol a felsőoktatási törvény módosításának tervezetet tárgyalják meg.

Tcst.
Váradi Zsófia a megszüntetendő társadalomtudományi szakok egyik hallgatója beszél.

cs tömeg 3

18:21

G.

Elhangzik az első hangzatosabb mondat is a kar dékánjától: „Amíg itt ennyien együtt vagyunk addig Tátk lesz”. A dékánasszony szerint a Tátk alapképzése társadalmilag igenis hasznos . Állami ösztöndíjas csak tíz fő volt a 465-os ponthatár miatt.

Tcst.

A minisztérium provokációval vádolja a fórumszervezőket ezt elutasítják a fellepés egyre egységesebb.

 

cs tömeg 2

18:12

Tcst.

A szónok felhívja a pártok képviselőit, hogy ne használják az eseményt saját céljaikra.

1 napirendi pont: 5 felszólaló (a TátK dékánja is fog beszélni)

2 napirendi pont: más érintett intézmények felszólalói

cs tömeg 1

18:07

szakiee

Minden kedves olvasót szeretettel köszöntjük, megkezdjük percről-percre tudósításunkat. Ma több tudósítónk is kint lesz a helyszínen, a pultnál pedig szakiee foglal helyet.

G.

Eleg sokan vannak az ELTE Lágymányosi Kampuszanak aulájában, rengeteg a sajtos, kb. 5 kamera van és megszámlálhatatlan fotós, egy közvetítőkocsi is áll az épület előtt.

tömeg

 

Töltsétek ki kérdőívünket, hogy arról írjunk az Átlátszó Oktatáson, ami igazán érdekel titeket! Szeretnénk megismerni az olvasóinkat.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás