Heti lapszemle

Deutsch Tamás a Fidesz EP-listavezetője, Orbán Ráhel barátnője miniszteri biztos lett

Hvg.hu: Orbán Ráhel barátnőjéből miniszteri biztost csinált Nagy Márton

A kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Jakab Zsófiát Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A nő az elmúlt években a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgatójaként dolgozott. Ez most beolvad Nagy Márton minisztériuma alá, így továbbra is Jakab áll majd az élén, csak most már miniszteri biztosként. Jakab a miniszterelnök legidősebb lányának, Orbán Ráhelnek a barátnője, egykori évfolyamtársa.

Telex: Az Integritás Hatóság feljelentést tett Süli János exminiszter családjának félmilliárdos „tehenészete” miatt

Hadházy Ákos, az Átlátszó és a 444.hu is részletesen foglalkozott azzal az esettel, amelyben egy korábban Süli János volt paksi miniszter, majd később a fia, Süli Balázs által vezetett és tulajdonolt cég támogatásáról van szó. Most az Integritás Hatóság is megvizsgálta az ügyet, amelynek a végén feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Ezen túl szabálytalansági eljárás lefolytatására szólította fel az irányító hatóságot (Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága).

444: Felfüggesztik a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását, amíg ki nem derül, hogyan kerülhetett bele a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat

„A Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el” – válaszolta a lap kérdéseire a Kúria kommunikációs osztálya, majd hozzátették: „A vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését.” A Kúria havi folyóirata ugyanis fontos szerepet játszott abban, hogy napvilágra kerülhetett K. Endre elnöki kegyelmének ügye, ami miatt végül lemondott Novák Katalin köztársasági elnök.

Népszava: Tízmillió forintra büntették Müller Cecília hatóságát egy vakcinabeszerzési hiba miatt

Tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt. Az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke, és a Közbeszerzési Döntőbizottság február 20-án tette közzé az elmarasztalást. A törvényességi ellenőrzés eredménye szerint az NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani, hogy a beszerzés feltétlen, pontosabban „rendkívül sürgős” szükségességét. A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna vakcinát szerzett be, amelynek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint.

Magyar Hang: Deutsch Tamás lesz a Fidesz EP-listavezetője

A Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének – jelentette be Kocsis Máté, a kormánypárt frakcióvezetője a képviselőcsoportok balatonalmádi, kétnapos ülésén született döntést. Az erre a pozícióra szánt Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter február 10-én Novák Katalinnal együtt bejelentette visszavonulását a közélettől a K. Endre elnöki kegyelmében való érintettsége miatt.

Címlapkép: Deutsch Tamás/Facebook

Megosztás