vidéki lapszemle

Kátyúk miatt akcióznak Kecskeméten; jogtalan előnyökre gyanakszik az EU a BYD-nél

KecsUP.hu: „K..va nagy kátyú”-s tábla és aláírásgyűjtés – így akciózik az ellenzék útügyben

A Kétfarkú Kutya Párt vicces vagy meghökkentő táblákkal hívja fel a figyelmet a kátyúkra Kecskeméten – elmondásuk szerint sikeresen: akcióik után meglepően gyorsan történik útjavítás. Tóth Szilárd, a Vacsiköz ellenzéki képviselője pedig aláírásokat gyűjt az utcán egy polgármesternek szóló levélhez, amelyben többek között a járdák-, földutak és felületzárt utak rendszeres karbantartását kéri majd. Sűrűsödnek az ilyen politikusi aktivitások, nyilván attól sem függetlenül, hogy nyáron választások lesznek – írja a Kecsup.hu.

Debreciner.hu: Befagytak a pártok? – Öt hónappal az önkormányzati választások előtt még mindig alig tudni valamit a debreceni indulókról

A Debreciner szerint továbbra sem tudni, ki indul majd az önkormányzati választásokon Debrecenben. A Fidesz még nem jelentette be a jelöltjeit, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Civil Fórum sem. Az LMP, a Momentum, az MSZP és a Nép Pártján közös polgármesterjelöltje Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője lesz. A DK egy-két hét múlva jelentheti be a jelöltjeit.

Nyugat.hu: A Fertő tó magyar oldalán kikötő miatt, osztrák oldalán pedig egy kórház körül folyik a vita

A Gálos mellett található Natura 2000 védettségű területen egy 163 ágyas kórházat létesítenének az osztrákok, azonban az alsó-ausztriai Pro Thayatal környezetvédelmi egyesület kifogást emelt a helyszín miatt. Miután kifogásukat elutasították, fellebbeztek a Tartományi Közigazgatási Bíróságnál (LVwG), amely most úgy döntött, hogy „az eljárást formai okok miatt visszaküldi, így a 2026-os indulással tervezett építkezés megkezdésében csúszás várható”. Mindeközben a Fertő tó magyar oldalán, Fertőrákoson már egy éve áll a nagy port kavart turisztikai célú építkezés – olvasható a Nyugat.hu cikkében.

Szegeder.hu: Vizsgálják a BYD-t, hogy jogtalan előnyt szerezhettek-e állami támogatásokkal

Az Európai Bizottság vizsgálódni fog a közeljövőben több kínai elektromos-autógyártónál is azért, hogy megtudják, jogtalan előnyhöz jutnak-e ezek a cégek állami támogatásokon keresztül az Európai Unión belül – írja a Szegeder a Reuters információira hivatkozva. A nyomozók a BYD, a SAIC MG és a Geely elektromos-autógyárakat fogják felkeresni. „A VSquare éppen csütörtökön írta meg, hogy információi szerint a magyar kormány egy uniós zöldenergia-projekt elektromos-autóvásárlási támogatását a kínai BYD-autógyártó járműveire szabhatja, hogy így biztosítsa be annak forgalmát” – teszi hozzá a lap.

Borsod24.hu: A hét híre: folytatódik a Diósgyőri vár felújítása

Egyéves kényszerszünet után újraindultak a munkálatok a diósgyőri várnál – írja a Borsod24.hu a Minap.hu-ra hivatkozva. Az építkezés azért állt, mert a vártornyok statikai megerősítésre szorultak, azonban a csaknem kétmilliárd forint plusz kiadást a kormány nem támogatta. A városvezetés, annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, most a vár fejlesztésére rendelkezésre álló forrásból átcsoportosította a szükséges összeget.

Nyitókép: Tóth Szilárd ellenzéki képviselő aláírást gyűjt, az MKKP Kecskemét pedig táblákkal akciózik a kátyút ellen. Fotó: Kecsup.hu/Hraskó István és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Kecskemét Facebook-oldala

Megosztás