Heti lapszemle

Milliárdosok az egyetemi kuratóriumokban, kiemelt fontosságú lett a vadászati világkiállítás

Forbes: Jellinek, Vida, Wáberer: milliárdosok és üzletemberek a kiszervezett egyetemek kuratóriumaiban

Öt egyetemet leszámítva a magyar felsőoktatást speciális jogállású magánalapítványokba szervezte ki az állam. Az alapítványi kuratóriumoknak nagyon erős jogköre lesz, ezért sem mindegy, kik alkotják majd azokat. Nemcsak regnáló (és egykori) államtitkárok, miniszterek és a kormánypártokhoz köthető bizalmi emberek, hanem a Forbes-listán szereplő milliárdosok, az üzleti élet ismert és elismert szereplői is szép számmal kerülnek be a most létrejövő testületekbe.

444: Áder János nem vacakolt, máris aláírta az alapítványokról szóló törvényeket

Péntek este már ki is hirdették a Magyar Közlönyben azt a 19 törvényt, amelyek elfogadásával a parlament jóváhagyta, hogy az állam több mint 10 egyetemet, jelentős ingatlanokat és részvénycsomagokat adjon alapítványi tulajdonba. Orbán Viktor pedig reggel már egészen nyíltan beszélt arról, hogy az egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiba világnézeti alapon válogatnak tagokat.

Telex: Pénzszállítók egyesülnek: három csapat volt, a NER 1, a NER 2 és a NER 3, ketten maradnak

A hazai készpénzlogisztika is egy olyan liga, ahol túl sokan nem indultak el a bajnokságban. Volt a NER 1, a NER 2 és a NER 3 csapat, hamarosan pedig már csak a NER 1 és a NER 2 marad, ugyanis Garancsi István cége, a Criterion Készpénzlogisztikai Kft. vásárolhatja fel a háromszereplős pénzszállító piac legkisebb cégét, a Trezexet. A Gazdasági Versenyhivatal pedig nem fogja vizsgálni az ügyletet.

Hvg.hu: Kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánították a vadászati világkiállítást és az Eucharisztikus Kongresszust

A kormány úgy határozott a Magyar Közlöny szerdai száma alapján, hogy kiemelt fontosságú rendezvénynek minősül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, valamint az Egy a természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás. Mindkét rendezvényt idén szeptemberben tartják Budapesten.

24.hu: Itt a Fidesz terve: akciós áron vehetnék meg önkormányzati lakásukat a budai Vár lakói

Két héten belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami a budavári önkormányzati lakások megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők nagy részének – nyilatkozta 24.hu-nak az előterjesztésen dolgozó Böröcz László fideszes parlamenti képviselő. A kormánypárti politikus elmondta, nem kizárólag az I. kerületi önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét célozza majd a javaslat, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlant, amit bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években és ezért hátrány érte őket.

Címlapkép: Pixabay

Megosztás