választás 2024

A kerületi Fidesz-irodák gyűjtötték a nyilatkozatokat Vitézy fellebbezéséhez

Formanyomtatványokon nyilatkoztatták a budapesti szavazatszámlálókat Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez arról, hogy a szavazókörzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat: Vitézyre adott szavazatok vesztek el ott, ahol a választók a kihúzott Szentkirályit is beikszelték. Ezeknek a nyilatkozatoknak több mint a fele valótlannak bizonyult az újraszámlálás során, nem találtak tévesen érvénytelenített voksot az adott szavazókörökben. Szúrópróbaszerűen felhívtunk néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost: a beszélgetésekből az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt – olyannal is beszéltünk, aki elolvasás nélkül írta alá, és olyannal is, aki nem emlékszik, hogy aláírt volna ilyesmit.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Átlátszó birtokába került fellebbezés szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

A Fővárosi Választási Bizottságnak benyújtott fellebbezés mellékletében szereplő nyilatkozatokról néhol a tanúk is lemaradtak, az sem derül ki mindegyikről, hogy melyik párt delegáltja volt a nyilatkozattévő, de ahol igen, ott a Fideszt nevezik meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mégis mindenféle ellenőrzés nélkül bizonyítékként fogadta el az egy kaptafára készült bejelentéseket, és ezekre alapozta az újraszámolásról szóló döntését.

A nyilatkozatok fele elvérzett az újraszámoláson

Az érvénytelen szavazatok újraszámolása június 14-én meg is történt: itt kiderült, hogy bár voltak tévesen érvénytelennek számolt szavazatok, de ezek a választás eredményét nem befolyásolták. Az újraszámlálás során megállapított szavazóköri adatok alapján azonban az is kiderült, hogy a Vitézy Dávid által leadott 226 nyilatkozatnak több mint a fele, azaz legalább 114 nyilatkozat biztosan valótlan volt.

Legalább 47 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították a szavazatszámlálók, hogy azokat a szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, az adott szavazókörben érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt. Emellett legalább 67 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították, hogy azokat a szavazólapokat, ahol bármely jelölt és Szentkirályi neve mellett is volt X, érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során szintén kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt.

Ezekről pedig a szavazatszámlálóknak tudniuk kellett, amikor aláírták a nyilatkozatokat, hiszen pár nappal azelőtt, a választás éjszakáján ők maguk voltak jelen az egyes szavazókörökben.

“Nem olvastam el, de valóban aláírtam”

A hamis nyilatkozatokról szóló cikkünkre reagálva Vitézy Dávid közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy

“Csak rosszindulattal lehet most, három héttel az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után úgy beállítani, mintha szándékosan hamis nyilatkozatokat tettek volna egyes szavazóköri delegáltak akkoriban”. A közleményben azt állította, hogy “amikor ez a probléma előkerült, sorban kerestünk meg szavazóköri delegáltakat, sokan maguktól is írtak. Önkormányzati- és pártdelegáltak, ellenzékiek, kormánypártiak vegyesen. […] A szűk határidőre tekintettel nyilatkozatmintákat küldtünk ki azoknak, akik segítséget kértek egy jogi szakszöveg megírásában, amit természetesen tetszésük szerint módosíthattak”.

A fellebbezéshez csatolt, az Átlátszó birtokába került nyilatkozatok azonban nem támasztják alá a volt főpolgármester-jelölt állítását: kerületenként változó sablonszövegekről, űrlapokról van szó, amelyre a személyes adatokat egy kipontozott helyre írták be. Tehát volt “nyilatkozatminta”, ezt azonban kerületenként készítették, és néhány kézzel írt nyilatkozatot leszámítva egyáltalán nem módosították, szó szerint azonos tartalommal adták be több százan.

Szúrópróbaszerűen felhívtunk néhány szavazatszámláló biztost azok közül, akik nyilatkozatot adtak Vitézy Dávid fellebbezéséhez, hogy a nyilatkozat aláírásának körülményeiről érdeklődjünk. A kerületenként egy kaptafára készült 226 nyilatkozatból 55 esetben eleve megjelölte a nyilatkozattévő, hogy a Fidesz párdelegáltjaként vett részt a szavazatszámláló bizottság munkájában (közülük 33 nyilatkozata bizonyult valótlannak), a többi 171 nyilatkozaton viszont nem tüntettek fel pártkötődést.

Olyan számlálóbiztosokat választottunk, akik a nyilatkozatukban nem jelölték meg hogy pártdelegáltak voltak a szavazatszámláláson, és akiknek a szavazókörében az újraszámlálás során nem találtak hibásan érvénytelenített szavazólapokat a főpolgármester-választáson. Tehát „büntetőjogi felelősségük tudatában” valótlanul nyilatkoztak a kérdésről.

Amikor arról kérdeztük őket, hogy pártdelegáltként vettek-e részt a szavazatszámláláson, néhányan elmondták, hogy a Fidesz  delegálta őket, mások csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy pártdelegáltként voltak jelen a szavazókörben. Amikor viszont a nyilatkozat aláírásának körülményeiről érdeklődtünk, szinte minden megkérdezett utalást tett a kormánypárt szerepére.

A Fidesztől keresték meg a számlálóbiztosokat két nappal a választás után és íratták alá velük a sablonszöveget, vagy egyenesen be kellett menniük a kerületi Fidesz  irodába, és ott szignálták a nyilatkozatokat, amelyeket aztán Vitézy Dávid a fellebbezéséhez használt fel.

„A választás másnapján  megkeresett a választókörzetemből egy fideszes politikus, akit választási plakáton is láttam már. Azért keresett, hogy megköszönje a munkámat. Aztán elment, de másnap ismét felhívott. Kimentem, és egy A4-es papírt adott oda, hogy írjam alá, és erősítsük meg, hogy találtunk tizenvalahány szavazólapot ami nem volt érvényes. Megmondom őszintén,  hogy van az a helyzet, hogy a halálos ítéletet is aláírná az ember, nem olvastam el, de valóban aláírtam” – ezt mondta például egy idős hölgy az egyik budai választókerületből, aki rákérdezésre azt is megerősítette, hogy pártszimpatizáns, és a Fidesz  delegáltja volt a szavazókörben.

„Telefonáltak a Fidesz-irodából, hogy az érvényes és érvénytelen szavazatok minősítése nem volt egyértelmű, és megváltoztatták. Azt mondták, hogy van egy nyilatkozat, és ha gondoljuk, be kell menni és aláírni” – mondta egy másik budai szavazókör számlálóbiztosa, aki az újraszámláláson szintén hamisnak bizonyuló nyilatkozatot adott le.

„Aláírtam a nyilatkozatot, de hozzátettem, hogy én ebben nem vagyok teljesen biztos, és lehet, hogy rosszul emlékszem. Nem akartam ezzel semmi rosszat. A megbízóm ide jött, hogy újra lesz számolva minden, nekik körbe kell menni, és írjam alá ezt a papírt, és ez a dolog rendje” – mondta egy középkorú férfi, aki egy olyan pesti szavazókörben volt szavazatszámláló, ahol az újraszámoláson megintcsak nem találtak tévesen érvénytelenített voksot.

„Írtam alá nyilatkozatot, hogy újraszámolják, mert szerintem biztosan volt olyan, ami nem volt érvényes, azaz érvénytelen volt, volt olyan, ami rosszul volt kitölve” – magyarázta egy rutinos pesti szavazatszámláló nő. Amikor rákérdeztünk, megerősítette, hogy hozzá is a Fidesz-irodából jött ki valaki aláíratni. A szavazókörében nem találtak tévesen érvénytelenített voksot.

Az általunk megkeresettek között volt olyan számlálóbiztos is,  aki azt mondta, hogy nem írt alá semmilyen nyilatkozatot, és azt javasolta, hogy ellenőrizzük az aláírását. Ellenzéki párt által delegált nyilatkozattévővel viszont nem sikerült beszélnünk.

Mi történt tehát?

A Nemzeti Választási Bizottság neve elhallgatását kérő tagja az Átlátszónak azt mondta, hogy amennyiben tényleg a kerületi Fidesz-irodák gyűjtötték ezeket a nagy arányban valótlannak bizonyult nyilatkozatokat, akkor

“Valótlan tartalmú nyilatkozat írásba foglalására bujt fel szavazatszámlálókat a kormánypárt, akik ezt meg is teszik. Ezek az okiratok a választáson győztes jelölt győzelmet megállapító döntés elleni jogorvoslatban gyakorlatilag egyetlen és perdöntő bizonyítékként kerülnek értékelésre, a választási bizottság elnöke a jogorvoslat benyújtását követő két órán belül ülést rendel el, ahol – egyelőre csak az érvénytelen –  szavazatokat újra kell számolni. Ez a lezárt urnák és – a választási iroda kétértelmű utasításának köszönhetően – a lezárt kötegek felbontásával is jár, azaz az újraszámlálás kinyitja a lehetőségét olyan utólagos hibáknak, amik az egész választás megismétlésére adhatnak okot, főleg, ha a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe betagozódó szervek így akarják. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után az eredmény érdemben nem változik, de az Alkotmánybíróság még a jogerős eredményt is érvényteleníti, aminek hatására a Kúria nettó jogellenesen a Nemzeti Választási Bizottságot kijelöli maga helyett, hogy valamennyi szavazatot számoljanak újra, megintcsak lehetőséget adva arra, hogy olyan utólagos hibák csússzanak be, amik a voksolás megismétlésére adhatnak okot. Ezt a teljes, a főpolgármester mint legnagyobb közvetlen legitimációval rendelkező magyar közjogi méltóság megválasztásával kapcsolatos, és a választásokba vetett bizalmat alapjaiban megrengetni képes, illetve a választást potenciálisan utólag érvényteleníteni alkalmas folyamatot tehát olyan hamis nyilatkozatok megtétele és felhasználása indította el, amelyekre a Fidesz mint érintett jelölő szervezet bujtott fel, és amelyet a választás tisztasága felett őrködni hivatott szavazatszámlálók tettek meg úgy, hogy a szavazatszámlás közben egyikük sem jegyzőkönyveztetett hasonló problémát. Erre tekintettel a szervezett, nagy erőforrásokkal és tekintéllyel rendelkező, így akaratot hajlítani képes Fidesznek mint felbujtónak az erkölcsi felelőssége a legnagyobb, őket követik az ebben részt vevő szavazatszámlálók, és ha a folyamat kapcsán őt magát nem tévesztették meg, akkor a nagy részben hamis nyilatkozatokat az újraszámolás kicsikarásához felhasználó Vitézy Dávid.”

Bodoky Tamás – Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás