cikkünk nyomán

Migrációs kiskapu az ukrán-magyar határon: videón a módszer és a kormányzati válasz

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a szervezett illegális migrációnak egy legális köntösbe bújtatott válfajáról. Ebben feltártuk, hogy ukrán egyetemi meghívólevél birtokában bárki viszonylag egyszerűen be tudott jönni a magyar-ukrán határon, mert a háborús helyzet miatt a magyar rendőrség lényegében mindenkit beengedett. Cikkünk megjelenése után három nappal a kormány bejelentette az ukrán határon történő belépés feltételeinek szigorítását. Jogvédők szerint azonban a szabályozás jogellenes.

Februárban megírtuk, hogy sokan kihasználták az ukrajnai háborús helyzetet, és szervezett módon segítették EU-n kívüli állampolgárok bevándorlását az ukrán-magyar határon keresztül. Erre számos bizonyítékot találtunk. Az embercsempészek által népszerűsített módszer lényege, hogy elintézték a felvételt egy ukrajnai egyetemre, majd az egyetemi papírok birtokában leszervezték az ukrajnai vízumot és a beutazást Ukrajnába.

Cikkünk megjelenése után három nappal, február 17-én viszont Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy február 3-ától új eljárásrend lépett életbe. Február 14-én publikált cikkünk írásakor sajnos hiába kerestük az illetékeseket, nem árulták el, hogy új eljárásrendet terveztek vagy vezettek be.

„Ukraine to Hungry sure shot” – bezárnák a migrációs kiskaput a magyar-ukrán határon | atlatszo.hu

Az Átlátszó két egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság januárban gyakorlatilag megtiltotta az ukrán-magyar határon való belépést a nem EU és nem ukrán állampolgárok számára. Egy ilyen utasítás ugyanakkor jogvédők szerint törvénysértő lenne, hiszen akik háborús országból érkezve Magyarország védelmét kérik, azoktól a jog szerint nem szabad megtagadni a belépést.

Az új szabályozás értelmében azok a külföldiek, akik a háború kitörése előtt nem Ukrajnában éltek, már csak akkor léphetik át a magyar határt, ha rendelkeznek érvényes okmányokkal a schengeni övezetbe való belépéshez. Ez az eljárás azonban a Helsinki Bizottság álláspontja szerint jogsértő.

A témáról most videós összefoglalót készítettünk. Ebből többek között az is kiderül, hogy mely ázsiai országokból érkeztek a legtöbben ukrán egyetemi vízummal Magyarországra a háború kitörése óta. Bemutatjuk benne magát a folyamatot, és azt is, hogy annak nagyjából minden része korrupcióval terhelt – hiszen a vízumokat intéző „ügynökök” munkáját hivatalos személyek segítik.

 

A videóban megszólaltattuk Szekeres Zsoltot, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársát, aki arról beszélt, hogy szerintük miért jogsértő a magyar kormány cikkünk után bevezetett új szabályozása. Szekeres elmondta: „az, hogy kint hagyunk embereket a küszöbünkön szó szerint, hogy ott bombázzák őket le, az nem fér össze Magyarország Alaptörvényben vállalt kötelezettségével sem”.

A jogvédő szerint a háborús helyzettel esetlegesen visszaélők életét sem lehet veszélyeztetni, mert „nem lehet akadálya egy emberi jog érvényesülésének az, hogy utána az állam logisztikailag képtelen eleget tenni a saját döntésének”.

Fülöp Orsolya – Balogh Dénes

Megosztás