sajtószabadság

Az Átlátszó főszerkesztője is megkapta a főváros sajtódíját, a Csengery-díjat

Az idén Bodoky Tamás, Kiss Zsófia és Szalóczy Pál kapta a főváros sajtódíját, a Csengery-díjat. A Fővárosi Közgyűlés minden évben azoknak a szakembereknek ítéli oda a Csengery-díjat, akik magas színvonalon művelik az újságírás mesterségét, hiteles és objektív tájékoztatást nyújtanak.

A sajtódíj névadója, Csengery Antal az 1848-49-es szabadságharc hőse, a Pesti Hírlap főszerkesztője, a díjat ezért minden évben március 15-én adja át Budapest főpolgármestere, ezúttal Karácsony Gergely.

Bodoky Tamás, az Atlatszo.hu főszerkesztője „minden hatalomnak sok kellemetlenséget okozó, fáradhatatlan oknyomozói újságírói munkájáért, a szerkesztőségi tulajdonban álló média közösségi finanszírozásának meghonosításáért” részesült az elismerésben.

Kiss Zsófia, a XV. TV főszerkesztője „a XV. kerületet érintő hírekről, információkról hitelesen, tárgyilagosan és magas színvonalon nyújtott tájékoztatás érdekében folytatott kiemelkedő munkájáért”, Szalóczy Pál rádió- és tévébemondó, Kazinczy-díjas előadóművész  a „közlekedési utastájékoztatásban egyedi orgánuma révén évtizedek óta betöltött különleges szerepéért, hírolvasói tevékenységéért” vehette át a díjat.

Az ünnepségen Karácsony Gergely főpolgármester idézett Petőfi Sándor naplóbejegyzéséből, amelyben a költő azt írta: „Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs … Vagy van olyan együgyű, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága?”.

A főpolgármester szerint „a sajtószabadság modern értelmezése nem merülhet ki a közlés szabadságában, hanem szólnia kell a befogadás szabadságáról is. Arról, hogy adott-e mindenki számára a jog, hogy hozzájusson az életét befolyásoló döntésekhez szükséges információkhoz, torzításoktól és hazugságoktól, politikai befolyástól mentesen. Amikor tehát mi most újra arra kényszerülünk, hogy a sajtó szabadságát kérjük számon a hatalmon, akkor már nemcsak az újságírók szabadságáról, de a befogadó, az olvasó, a hallgató, a néző szabadságáért kell megküzdenünk”.

Címlapkép: Karácsony Gergely / Facebook

Megosztás