külföldi finanszírozás

Milliókat kaptak az Európai Parlamenttől Fidesz-közeli szervezetek

A brüsszeli politika pénzelt éveken keresztül több Fidesz-közeliként ismert szervezetet is. 2018 és 2020 között eurótízezreket érő megbízásokat kaptak az Európai Néppárt képviselőcsoportjától az Alapjogokért Központot működtető, a Remix angol nyelvű orbánista hírszájtot kiadó, és a Nézőpont-csoporthoz tartozó cégek is. DK-s kötődésű cégek is kaptak brüsszeli megbízást, köztük egy olyan is, amelyik az ellenzék amerikai kampánytámogatásainak ügyéhez is kapcsolódik.

Éveken keresztül összesen majdnem 75 millió forintos értékben bíztak meg Brüsszelből különböző feladatokkal több olyan magyar szervezetet, amelyek a Fideszhez kötődőként ismertek. A megbízásokat az Európai Parlament egyik pártcsoportja adta. Ennek a csoportosulásnak, az Európai Néppártnak volt a tagja korábban a magyar kormánypárt is.

A 2020-21 közötti időszak megbízásairól szóló adatok az Európai Parlament (EP) oldalán nyilvánosan elérhetőek, sőt, a szájton keresve a 2018-19-es dokumentumokat is meg lehet találni. Az elérhető adatok szerint a Fideszhez informálisan kapcsolódó szervezetek legutoljára 2020-ban kaptak az Európai Néppárttól (EPP) megbízást. A magyar kormánypárt 2021 elején el is hagyta a néppárti istállót, a fideszes képviselők azóta a függetlenek között ülnek az EP-ben.

Mráz Ágoston, a több szerződést is begyűjtő Nézőpont-csoport vezetője az Átlátszó kérdésére azt mondta, korábbi megbízatásuk „azzal függ össze, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja volt, és minden tagpártnak van beleszólása abba, hogy a frakció mit rendel”.

Részlet az egyik dokumentumból, sárgával kihúzva a Fidesz-közeli megbízottak. Forrás: EP

A megbízások teljesüléséről, a konkrét kifizetésekről nincs megismerhető nyilvános adat, de semmi okunk feltételezni, hogy ezek ne mentek volna végbe.

Az EP-ben frakcióval bíró európai pártcsoportokat az Európai Unió költségvetéséből finanszírozzák. (Az európai pártcsoportok formailag különböznek a náluknál kisebb formációktól, az úgynevezett európai pártoktól, de miután az Európai Néppárt csoportjának egyetlen tagja maga a Néppárt, ebben a cikkben a csoportra is ezen a néven hivatkozunk).

A finanszírozási kérelmeket az Európai Parlamenthez kell benyújtani. Az európai pártcsoportok éves költségvetései jellemzően az adott évre szolgáló EP-finanszírozásból, az előző év EP-finanszírozásából megmaradt és a tárgyévre áthozott részéből, és más saját forrásokból állnak össze.

Az Európai Néppárt csoportjának nyilvános éves beszámolóiból azt lehet kiolvasni, hogy a 2018-2020 közötti időszakban a párt büdzséje szinte kizárólag olyan forrásokból állt össze, amelyeknek feladója az EP volt. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-közeli szervezetekhez érkező pénzek is innen származtak.

A Fidesz-kötődésű szervezetek néppárti megbízásain túl a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) nevű formáció is kötött magyar politikai bekötöttségű szerződéseket. Az S&D olyan vállalatokkal szerződött, amelyeknek sajtóhírek alapján az ehhez az európai pártcsaládhoz tartozó ellenzéki Demokratikus Koalíció (DK) környezetéhez van kapcsolódása. Az egyik ilyen cég az ellenzék amerikai kampánytámogatásainak ügyéhez is kötődik.

Sem a Fideszhez, sem a DK-hoz kötődő szervezetek megbízásaival kapcsolatban sincs olyan értesülésünk, ami alapján bármiféle törvénytelenség gyanúja merülhetne fel a szerződések dolgában. Így olyan körülményt nem ismerünk, ami miatt az ellenzéki kapcsolódású szervezeteknek magyarázkodnia kéne. Annál inkább a fideszes bekötöttségű brigádnak, hiszen a kormánypárt évek óta azt harsogja, hogy Brüsszelt meg kell állítani.

Ez a Fideszes kreatív azzal vádolja Dobrev Klárát, hogy „Brüsszelből érkezett” hozzá a pénz. Forrás: Fidesz FB

Fideszes politikusok rendszeresen támadják azzal az ellenzéket, hogy őket külföldről, adott esetben „Brüsszelből pénzelik”. 2016-ban Németh Szilárd, a párt akkori frakcióvezető-helyettese beszélt arról sajtótájékoztatón, hogy „Brüsszelből pénzelik” a DK akkori tevékenységét. 2020-ban az állami hírügynökség adta közre, hogy Hollik István a párt kommunikációs vezetőjeként arról beszélt, hogy Dobrev Klára, a DK politikusa tevékenységét pénzelik Brüsszelből. Erről a Fidesz akkor egy drámai hangvételű videót is közzétett.

A Fideszhez kapcsolódó médiumok, elemzők és társaik ezekbe a vádakba bele szokták csomagolni a független médiát és civil szervezeteket is. Az Origón néhány hónapja jelent meg egy cikk arról, hogy „Brüsszel milliókat fizet a magyar baloldali propagandalapoknak”. Korábban a TV2 hírműsora adott le egy szegmenst arról, hogy a „nemcsak a baloldali pártok, de a baloldali szakértők és a baloldali média is külföldi pénzből él. Ez magyarázhatja, hogy miért áll a baloldal számos kérdésben a külföldi érdekek és Brüsszel mellett”.

Nemrégiben pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ adott ki arról közleményt, hogy a Transparency International korrupciós vizsgálata azért nem jó, mert „sem a brüsszeli bürokráciát, sem az Európai Parlamentet nem vizsgálta”.

Eurótízezreket érő megbízások Fidesz-közeli szervezeteknek

A Fidesz-holdudvarba tartozó megbízottak között elemzőintézeteket és hírszájtot kiadó vállalkozást is találni. Brüsszeli pénzt kapott az Alapjogokért Központot működtető nonprofit kft., a Fidesz korábbi, amerikai kampánytanácsadójához tartozó Remix című híroldalt működtető cég, valamint a szintén Fidesz-közeli Nézőpont-csoporthoz tartozó több vállalkozás is.

Őket kérdéseinkkel kerestük, ám azokra a kézirat lezárásáig csak a Nézőpont-csoport részéről érkezett válasz.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. 2020-ban kapott 20 ezer eurós, azaz 7,5 millió forint értékű megbízást az EPP-től „kutatás, jogi elemzés” tárgykörében. Ez a szervezet működteti az Alapjogokért Központ (AK) névre hallgató elemzőintézetet, ami az Orbán-kormány politikai álláspontját támogató jogi elemzéseket szokott készíteni.

Korábban a Fidesz pártalapítványának tízmilliós nagyságrendű adományai finanszírozták az AK működését. Manapság már Orbán Viktor kormányától, egy alapítványon keresztül érkeznek a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb összegek a nonprofit kft.-hez. Az Alapjogokért Központnál csak 2018 és 2022 között összesen 3,6 milliárd forintot meghaladó összegű, közpénzből származó támogatást kasszíroztak.

Egy alapítványon keresztül önti a pénzt a kabinetiroda az Alapjogokért Központba | atlatszo.hu

Cikkünkben több szervezet és személy neve szerepel. Noha a látható részletek összetett képet rajzolnak ki, a mögöttük álló történet nagyon is egyértelmű: a pénzek jellemzően a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetirodából indultak eredetileg, és a Batthyány Lajos Alapítvány csatornázta őket tovább az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-nek.

Az AK személyesen is kötődik a kormánypártok politikai szervezeti hátteréhez. Az eurótízezrekért brüsszeli megbízást vállaló nonprofit cég tulajdonos-ügyvezetője Szánthó Miklós. Szánthó korábban a Fidesz-szatellit mikroformáció, a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetéhez, az Ifjúsági Keresztényténydemokrata Szövetséghez (IKSZ) tartozott.

Egy korábban online elérhető beszámoló szerint Szánthó 2013-ban az EPP ifjúsági szervezetének szófiai kongresszusán hivatalosan a Fidesz ifjúsági szervezetének delegáltjaként vett részt. A szöveg szerint „a Fidelitas küldöttjeként Szánthó Miklós IKSZ-es politikus is szavazati joggal rendelkezett”.

Az AK több más kulcsalakjának Szánthónál is közelebbi tapasztalatai vannak a kormánypárti politizálásról. Kovács István stratégiai igazgató a 2019-es EP-választáskor a Fidesz listáján indult, és csak hajszálon múlt, hogy nem jutott be a testületbe. Törcsi Péter ügyvezető igazgató a Magyar Narancs korábbi cikke szerint anno az IKSZ alelnöke volt, 2013-ban pedig a Fidesz–KDNP jelöltjeként nyert a solymári időközi képviselő-választáson.

Az AK néppárti megbízásának évében Szánthó a Magyar Nemzetnek írott véleménycikkében megállapította, hogy a Fidesszel a csoporton belül szembeforduló más európai pártok mindegyikének „van hivatalos LMBT-tagozata”, hovatovább „az egykoron szebb napokat megélt keresztyéndemokrata európai pártszövetséget egyszerűen felzabálta […] a totális elmebaj.”

Érdekesség, hogy miközben Szánthó az AK igazgatójaként jegyezte a cikket, abban mégsem tett említést sem arról, hogy az általa irányított szervezet szerződéses kapcsolatban állna a cikk tárgyául szolgáló Európai Néppárttal, sem pedig arról, hogy a cikk megjelenésének időpillanatában személyesen Szánthó a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) kuratóriumát is elnökölte. Márpedig a több száz Fidesz-barát médiacímet birtokló KESMA a tulajdonosa a Magyar Nemzet kiadójának is.

Ugyan már nem elnökként, de a brüsszeli pénzes megbízást elfogadó Alapjogokért Központot vezető Szánthó Miklós akkor is a KESMA-t irányító háromtagú kuratóriumában foglalt helyet, amikor a Magyar Nemzet a közelmúltban beszámolt arról, hogy más kormányközeli civilszervezeti vezetők szerint az Átlátszó nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, mert külföldi szervezetektől kapott támogatást. Ezt a cikket aztán a KESMA számos kiadványa átvette. A Magyar Nemzetben közölték azokat a véleménycikkeket is, amelyek nemzetárulást emlegetve azt sérelmezték, hogy az Átlátszó egy európai újságírói együttműködésben vett részt.

Egy másik kormányközeli vállalkozás az évek során összesen 46 millió forintos értékben kapott megbízásokat a brüsszeli képviselőcsoporttól. A FWD Affairs Kft. 2018-ban webszájt üzemeltetésére kapott 62 ezer eurós (20,5 millió forint), 2019-ben ugyanerre 44 ezer eurós (15 millió forint), 2020-ban pedig Magyarországgal kapcsolatos „internet és közösségi média” tárgyában 29 ezer eurós (10,5 millió forint) megbízást.

A stratégiai kommunikációban utazó FWD Affairs tulajdonosa a Budapesten élő amerikai állampolgár Patrick Egan, aki az amerikai Republikánus Párt környékéről zsilipelt át Fidesz-közelbe az elmúlt néhány évtizedben. A férfi felesége, Vizér-Egan Klára korábban a budapesti XV. kerületben volt fideszes alpolgármester.

A kommunikációs tanácsadással foglalkozó cég 2010-ben Tarlós István sikeres főpolgármesteri kampányán dolgozott. 2014-ben Orbán Viktor Miniszterelnöksége, 2016-ban Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája bízta meg őket kommunikációs feladatokkal.

A FWD Affairsről korábban azért írtunk, mert részben adófizetői pénzből működtetnek egy angol nyelvű híroldalt. Ez az rmx.news címen elérhető Remix, ami az Orbán Viktornak kedves szempontokat visszhangozza. A kormány az AK-t is finanszírozó alapítványon keresztül 2020 óta több mint 150 millió forintot juttatott a vállalatnak.

Magyar közpénzből készül a Fidesz amerikai kampánytanácsadóinak angol nyelvű híroldala | atlatszo.hu

Magyar közpénzből készül a Fidesz amerikai kampánytanácsadóinak angol nyelvű híroldala

A néppárti megbízások éveiben a Remix számos alkalommal adott közre híreket az Európai Néppárt ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban. Nem láttuk nyomát annak, hogy bárhol jelezték volna: eközben szerződéses kapcsolatban állnak azokkal, akikről írnak.

A Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. 2018-ban 38 ezer eurós, azaz 12,5 millió forint értékű megbízást kapott tanulmányok és elemzések készítésére. Ez a cég a Nézőpont Csoport Zrt.-n keresztül Győri Tibor tulajdonába tartozott és tavalyelőtt végelszámolással megszűnt. Győri a Miniszterelnökség korábbi jogi ügyekért felelős államtitkáraként alapította régebben az egész Nézőpont-csoportot.

A szintén a csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. 2020-ban 23 ezer eurós megbízást kapott kutatásra, ami 8,5 millió forintnak felel meg. Az ekkor még Mráz Ágoston elemző érdekeltségébe tartozó cég ma a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft. névre hallgat. A válllalkozás az Opten cégadatai szerint a Nézőpont Csoport Zrt.-n keresztül Győri Tibor tulajdona volna, de Mráz nemrégiben arról beszélt, hogy Győri feltűnése a cégcsoport aktuális átszervezéséből következő, mindössze technikai körülmény, és hogy a cégek igazából az ő érdekeltségébe tartoznak.

A Nézőpontot megalakulása óta Fidesz-közelinek szokás tartani. A csoport kulcsalakjait — Mrázt és a korábban „Orbán személye körüli államtitkárnak” becézett Győrit — a Heti Válasz régebbi cikke szerint egykoron Navracsics Tibor fideszes politikus, mai uniós pénzekért felelős miniszter mutatta be egymásnak. Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy a csoporthoz tartozó egyik cég 22 milliárdos megbízást kapott a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetirodától médiafigyelésre.

Milliárdos megbízás a Nézőpont Csoport cégének a Miniszterelnöki Kabinetirodától | atlatszo.hu

1. médiaszemlézés (ld.: hírműsorok tartalomjegyzéke naponként 1 alkalommal – a kormányzat számára releváns hírműsorok tudósításainak feldolgozása, hírösszefoglaló szemle – minden nap 2 alkalommal, tematikus médiaszemle munkanaponként 150 kormányzati ügyfél számára, világsajtó-szemle -munkanaponként egyszer, Közép-európai hírszemle – hetente 1 alkalommal);

Az Állítsuk meg Brüsszelt! „nem egy elemzői kijelentés, hanem egy politikai üzenet. Mi elemzők, hivatásunknál fogva ennél cizelláltabban szoktunk beszélni” — mondta Mráz az Átlátszónak.

„Nem Európa-ellenes az ember, ez nagyon fontos, én az Európai Unió elkötelezett híve vagyok, ha az a nemzetek Európája, de az értékrend alapján azzal mélységesen egyetértek, hogy nincs felhatalmazva az Európai Unió arra a lépésről lépésre zajló hatáskörbővítésre, ami zajlik. Ez a brüsszeli elitnek a stratégiája” — tette hozzá.

Ellenzéki kötődésű cégek is kaptak brüsszeli megbízásokat

Hasonló, csak éppen az S&D európai pártalakulaton keresztül érkező megbízásokat a DK-hoz kötődő cégek is elnyertek. Az EagleEye-Marketing Kft. 20 millió forintos értékben szerződött 2020. november-decemberi online médiakampány végrehajtására. A Telex összesítése szerint a cég a DK magyar parlamenti frakciójának fontos beszállítója.

A cég ügyvezetője Páva Zoltán, aki az Ezalényeg című ellenzéki propagandaszájtot kiadó vállalkozás tulajdonosaként érintett az amerikai kampánytámogatások ügyében. Molnár István, az EagleEye-Marketing tulajdonosa az ugyanebben az ügyben elhíresült Datadat-cégcsoport egyik vállalkozásában érdekelt.

Megfejtettük a titkosszolgálat svájci rejtvényét dollárbaloldal-ügyben | atlatszo.hu

A Fondation Pluralisme és a kuratóriumi tagok esetében nem sikerült fellelnünk semmilyen magyar kötődést, vagy kapcsolódási pontot. A NIK prezentációja szerint a svájci bejegyzésű alapítvány mégis 1,8 millió eurót utalt az Ezalényeg portált kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek 2021 szeptembere és 2022 februárja között, öt részletben.

Ugyanebben az évben 8 millió forintos értékű megbízást kapott az egészségügyi unióról szóló kutatásra az S&D-től a Telequest Kft. is. A cég korábban a szombathelyi DK-s Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt. érdekeltségében állt, a tulajdonosok között a Human Operatort 2020 elején a Publicus Intézetet működtető kft. váltotta.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A sajtóarchívumot az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatta. Címlapkép: Kormányzati tájékoztató plakát 2017-ből.

Megosztás