közbeszerzés

Októberben Mészáros Lőrinc cége nyerte a közbeszerzési versenyt a nemzeti tőkésosztályban

 

A Mészáros és Mészáros Kft. tavaly ősszel három régiót is behúzott a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárdos építőipari gigatenderén, most ennek keretében három konkrét munkát nyert el a cég 14,7 milliárd forint értékben.

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele túlnyomó részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett. Szeptemberben nem volt túl nagy mozgás, de ismét Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot.

Októberben újra meglódultak a közpénzes megbízások.

1., Mészáros Lőrinc 

Első helyre most Mészáros Lőrinc került három munkával, amelyek egy keretszerződéshez tartoznak. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) még tavaly március közepén írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.

A felcsúti polgármester ikonikus cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a meghirdetett hatból három régióban lett nyertes.

Ehhez a gigatenderhez kapcsolódóan idén októberben jelent meg a közbeszerzési értesítőben több konkrét megbízás, melyekből hármat a Mészáros-cég nyert el az Euroaszfalt Kft.-vel közösen:

– Dunaújváros, Kulcs, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás, valamint Neszmély településeken megvalósítandó szennyvíztisztító telep és csatornahálózat-fejlesztés, nettó 5,8 milliárd forint (becsült érték 4,3 milliárd Ft)

– Dunavarsány szennyvíztisztító telep technológiájának korszerűsítésére vonatkozó feladatok, nettó 3,9 milliárd forint (becsült érték 2,7 milliárd)

– Eger Város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése és a szennyvíztisztitó telep korszerűsítése, nettó 4,9 milliárd forint (becsült érték 3,1 milliárd)

A három megbízás összértéke nettó 14,69 milliárd forint, bár az NFP előzetesen jóval olcsóbbra, nettó 10,1 milliárd becsülte a munkálatok összértékét.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője egyébként szintén októberben tett feljelentést a 420 milliárdos gigatender miatt, mert szerinte azzal kapcsolatban felmerül a hűtlen kezelés és a versenykorlátozás gyanúja.

A 24.hu és a Zoom információ szerint az Európai Bizottság már a kiírása óta szabálytalanságokat gyanított az óriásprojekt, valamint a hozzá kapcsolódó 5 milliárdos tanácsadói megbízás körül, és bár az ellenőrzés még folyamatban van, már több hibát találtak, és emiatt akár 40 milliárd forint uniós támogatás visszafizetésére is kötelezhetik majd a magyar államot.

2., WHB

Második helyre került az októberi listán a West Hungária Bau Kft. nettó 14,47 milliárd forinttal, melynek nagy részét az Operaház épületeinek 14 milliárdos felújítása teszi ki, amivel kapcsolatban nemrég levelet kaptunk Ókovács Szilveszter főigazgatótól.

Emellett a június óta a WHB tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. 249 millióval drágábban építi a kaposvári versenyuszodát, és 28,5 millióval drágábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes épületeit.

3., Market

Garancsi István cége harmadik lett októberben nettó 9,79 milliárd forinttal, ebből 9,4 milliárd a Szeged-Csanádi Egyházmegyének épülő nyolcezer fős stadion. Ezenkívül szintén októberben derült ki, hogy a Market 323 millió forinttal drágábban építi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokát, és a MOME campusfejlesztésének második üteméhez is hozzácsaptak egy 75 millió forintos tartalékkeretet az esetleges pótmunkákra.

4., Csetényi Csaba

Rogán Antal cégei hosszú kihagyás után kaptak októberben egy nagy összegű állami megrendelést: nettó 6,5 milliárd forintért fognak kommunikációs szolgáltatásokat végezni a Miniszterelnökségnek uniós pénzből.

5., ZÁÉV

Mindössze ötödik helyre volt elég a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódó nettó 2,3 milliárd forintos megbízás, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lovardájának 200 millió forintos drágulása.

6., Szíjj László

Mészáros Lőrinc üzlettársának fő cége, a Duna Aszfalt októberben csak három kisebb munkát nyert el összesen nettó 295,6 millió forint értékben.

7., Balásy Gyula 

A kormányzati reklámkampányok lebonyolítását Csetényitől átvevő Balásynak októberben csak az egyik cége, a New Land Media Kft. kapott közpénzes megbízást: nettó 74,9 millió forintért végez hirdetési feladatokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek a MyAd Kft.-vel közösen.

8., Valton-Sec Kft.

A Fidesz kedvenc cégének októberben drágult a vizes vb-hez kapcsolódó korábbi megbízása 72 millió forinttal, különböző furcsa okokra hivatkozva.

9-10., Kuna Tibor és Varga Károly cégei

Semmilyen közbeszerzést nem nyertek októberben, és korábbi szerződéseik sem drágultak a hivatalos nyilvántartás szerint.

A nemzeti tőkésosztály 2017-es közbeszerzéseit nyomon követő táblázatunk itt megtekinthető, és folyamatosan frissül.

Erdélyi Katalin

Megosztás