közbeszerzés

Szeptemberben megint Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot

 

Mészáros Lőrinc üzlettársán kívül csak a Market és Balásy Gyula reklámcége kapott számottevő közpénzes megbízást az elmúlt hónapban.

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést.

A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett. A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett.

A szeptember is meglehetősen sanyarú volt a nemzeti tőkésosztálynak a közbeszerzések tekintetében: a tízes lista öt szereplője egyetlen fillér közpénzes megbízást sem kapott.

 

 

Az első helyre – mint már korábban többször is – Szíjj László került 12 milliárd 55 millió forinttal. Mészáros Lőrinc üzlettársának fő cége, a Duna Aszfalt Kft. két tenderen lett befutó: mélyépítési munkákra vonatkozó 12 milliárdos keretszerződés a mohácsi önkormányzatnak a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel, a STRABAG Építőipari Zrt.-vel, és az A-Híd Zrt.-vel közösen, továbbá vízvezeték építése a XVII. kerületben 55 millió forintért.

Második helyezett Orbán Viktor jóbarátjának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. lett 4,99 milliárd forinttal. Ennyiért építi ugyanis a vállalat az új békásmegyeri vásárcsarnokot a III. kerületi önkormányzatnak.

A lista harmadik helyén Balásy Gyula végzett, akinek az állami propagandakampányokat is bonyolító cége, a New Land Media Kft. 1,5 milliárd forintért reklámozza a Magyar Nemzeti Bank megbízásából a “fogyasztóbarát” lakáshiteleket a Frank Digital Kft.-vel közösen.

A megosztott negyedik helyre a WHB és a Mészáros-család került 128,5 millió forinttal, összesen ennyivel drágult ugyanis szeptemberben az izsáki és dunakeszi iskola, valamint a Nemzeti Lovarda kivitelezése. Mindhárom beruházást a felcsúti polgármester gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen építi a WHB.

A nemzeti tőkésosztály 2017-es közbeszerzéseit nyomon követő táblázatunk itt megtekinthető, és folyamatosan frissül. Egyelőre Szíjj László cégei vezetik az éves összesítést, de szilveszterig még bármi történhet.

Erdélyi Katalin

Megosztás