közbeszerzés

40 milliárd forintos keretszerződés kormányközeli építőcégeknek műemlék rekonstrukcióra

 

A WHB, a ZÁÉV, és a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. is a szerencsés nyertesek között van.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) még januárban írt ki nyílt közbeszerzést a feladataihoz kapcsolódó kivitelezési munkák elvégzésére.

A tender eredménye június 27-én jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben: a nettó 40 milliárd forint értékű megbízásra három ajánlat érkezett, és mindhármat nyertessé nyilvánította az MNV. A keretszerződésen belüli konkrét munkákra majd később versenyeznek egymással a szerencsés ajánlattevők:

– West Hungária Bau (WHB) Kft. és Fejér-B.Á.L. Zrt. közösen

– ZÁÉV Zrt.

– Penta Industry Kft., Nyírépszer Hungária Kft, Zeron Zrt. közösen (P-NY-Z Konzorcium)

A közbeszerzési tájékoztatás szerint a 4 évre szóló megbízás keretében a főbb munkák az alábbiak lesznek: „Különösen, de nem kizárólagosan műemléki védelem alatt álló építményeken: magasépítési munkák, teljes körű felújítás /átalakítás / rekonstrukció (szerkezetépítés, építészet, gépészet, erős és gyengeáram, lift, külső munkák, homlokzat és tetőszigetelés, nyílászáró csere, hő- és vízszigetelés, napkollektor és napelemes rendszer kiépítése, állagmegóvás, felújítás), restaurátori munkák, parkolóház egyéb mélyépítési munkák adott esetben speciális mélyépítési technológiával (cölöpözés vagy résfal), meglévő épületek felújítása/átalakítása, esetleg új épület (ipari célú / középület) kivitelezése”

A WHB és a ZÁÉV régóta sikeres az állami tendereken, de a Fejér-B.Á.L. Zrt. tavaly kezdett el igazán szárnyalni. Május elején számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő cég egy év alatt megháromszorozta bevételeit: 2015-ben 1,1 milliárd forint, 2016-ban viszont már 3,2 milliárd lett a Fejér-B.Á.L. nettó árbevétele. Ehhez a szép sikerhez két nagy állami megbízás is hozzájárult: a felcsúti polgármester gyerekeinek cége a WHB-val közösen Dunakeszin iskolát épít 2,94 milliárd forintért, és szintén a WHB-val közösen, nettó 2,8 milliárdért újítják fel a Nemzeti Lovardát a Kerepesi úton.

Erdélyi Katalin

Megosztás