közbeszerzés

Áprilisban is Szíjj László cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést a nemzeti tőkésosztályban

 

A győzelemhez nagyban hozzájárult a Puskás-stadion 150 milliárd forintos kivitelezése, amit a ZÁÉV-val közösen végez a Magyar Építő Zrt., alvállalkozóként pedig részt vesz a munkában a WHB és Mészáros Lőrinc egyik cége is.


Nemrégiben összegyűjtöttük, hogy 2017 első három hónapjában tíz kormányközeli vállalkozó/vállalkozás mennyi közbeszerzést nyert.

Szíjj László érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést 2017 első negyedévében a nemzeti tőkésosztályban

A 2017-es közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, a későbbiekben folyamatosan frissül. Az összegekbe beleszámoltunk a 2017 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

A Nemzeti Közbeszerzési Verseny áprilisi fordulóját is Szíjj László nyerte, akinek cégei konzorciumi partnereikkel együtt 237,5 milliárd forint értékű állami megbízást kaptak ebben a hónapban. Második lett a ZÁÉV 162,4 milliárddal, harmadik helyen Varga Károly érdekeltségei végeztek 91,2 milliárd forinttal.

1, Szíjj László

Szíjj két cége, a Duna Aszfalt Kft. és a Magyar Építő Zrt. 2017 áprilisában összesen nettó 237,49 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el konzorciumi partnerekkel közösen.

A Duna Aszfalt a Varga Károly tulajdonában lévő Hódút Kft.-vel és az A-Híd Zrt.-vel hármasban 83 milliárd forintért kivitelezi az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki (román országhatár) közötti szakaszának II. ütemét. A munkát a NIF előzetesen 14,4 milliárddal olcsóbbra, 68,6 milliárd forintra becsülte. A tenderen a Közgép is ajánlatot tett, de hiába.

A Szíjj tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának 4,5 milliárdos közbeszerzését nyerte el áprilisban egyedül: a PADA megbízásából a cég művészeti galériát és éttermet alakít ki a Csónak u. 1. szám alatti egykori Ybl-villában.

Az állami tulajdonú Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. közleményéből már februárban kiderült, hogy a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. építi az új Puskás-stadiont. A 444 már akkor megírta, hogy mindkét cég kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, a Napi.hu pedig április elején számolt be arról, hogy alvállalkozóként részt vesz a projektben többek közt a WHB, valamint a Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly tulajdonában lévő CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. is.

A tender eredménye április végén jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben: a stadionépítés költsége nettó 149,99 milliárd forint. A közzétett dokumentumokból nem derül ki, hogy az alvállalkozóként bevont WHB és CLH mennyi pénzt kap az összegből.

2, ZÁÉV

A Peresztegi Imre tulajdonában lévő építőipari cég nettó 162,4 milliárd forint értékű állami megbízást kapott 2017 áprilisában. Az összeg nagy része a Magyar Építő Zrt.-vel közösen elnyert tender az új Puskás-stadion építésére, ezenkívül 11,8 milliárdot tesz ki a Testnevelési Egyetem új kampuszának kivitelezése.

3, Varga Károly

A Varga tulajdonában lévő Magyar Vakond Kft. és Hódút Kft. konzorciumi partnerekkel együtt nettó 91,2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el. Az összeg nagy része, nettó 83 milliárd forint, az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki közötti szakaszának II. ütemének kivitelezéséből ered, amit a Duna Aszfalttal és az A-Híd Zrt.-vel közösen végez a Hódút.

A Magyar Vakond Kft. pedig egy 4,3 milliárdos, és egy 3,8 milliárdos megbízást nyert el a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft.-től szennyvízzel kapcsolatos munkálatokra.

4, Market

Garancsi István építőipari nagyvállalata a KÉSZ Zrt.-vel közösen nyerte el az új Vasas-stadion kivitelezésére kiírt tendert, melynek értéke nettó 5,2 milliárd forint.

5, WHB

A miniszterelnök vejével üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Hungaria Bau Kft. 2017 áprilisában nem nyert egy közbeszerzést sem, csak két korábbi szerződésüknél történt áremelkedés összesen 349 millió forint értékben. Ebből 299,6 millió forint drágulás a Nemzeti Lovarda kivitelezésénél van, amit a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen épít a WHB a Kerepesi útra.

 

 

6, Mészáros Lőrincék

A felcsúti polgármester és családtagjainak egyik cége sem nyert el új megbízásokat 2017 áprilisában, csak a gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. és WHB által épített Nemzeti Lovarda drágult 300 millió forinttal.

7, Valton

A Fidesz kedvenc biztonsági cége a március közepén kapott egymilliárd forintos megbízás mellé április elején elnyert még egy nettó 244,29 milliósat is a vizes vb-vel kapcsolatban.

8, Balásy Gyula

A  New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. nem kapott új megbízást 2017 áprilisában, de a hónap közepén a “nagy társadalmi érdeklődésre tekintettel” nettó 199,6 millió forinttal drágult az 1956-os emlékévvel összefüggő reklámkampány, amit tavaly augusztusban nyert el a két cég.

9-10, Csetényi Csaba és Kuna Tibor

Sem Rogán Antal szomszédjának, sem Szijjártó Péter barátjának cégei nem nyertek közbeszerzést 2017 áprilisában, és régebbi szerződéseik sem drágultak ebben a hónapban.

Az idei év első négy hónapját összesítő toplista most így néz ki:

 

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten szolgáltatta.

Megosztás