közbeszerzés

2 milliárd forinttal drágább lesz a Szépművészeti Múzeum felújítása

Technikai okok miatt 6 helyett 8 milliárd forintért végzi el a Mészáros Lőrinc-közelinek tartott Magyar Építő Zrt. a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját.

2015 februárjában zárt be három évre a Szépművészeti Múzeum, hogy ezalatt elkészülhessen a Román Csarnok és a kapcsolódó terek felújítása az épületben. Az erre kiírt tenderen 2015 novemberében született eredmény: a nettó 6 milliárd forintos megbízást a Magyar Építő Zrt. nyerte.

Habony Árpád kedvenc múzeumának honlapján követhető a felújítás menete, az EU-s közbeszerzési értesítőben (TED) pedig a költségek növekedése látszik. A TED 2017. január 17-i számában megjelent tájékoztatás szerint az eredeti összeg harmadával, nettó 2 milliárddal forinttal drágább lesz az eredeti összegnél, vagyis összesen (jelenlegi állás szerint) 8 milliárdba fog kerülni.

Az áremelkedést különböző technikai okokkal magyarázzák, az egyik így szól:

„Organizáció módosítása szükséges”

A kivitelezést végző Magyar Építő Zrt. kimutatható kapcsolatban van a felcsúti polgármesterrel: a céget tavaly májusban vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek anyacége a Duna Aszfalt Kft., Szíjj László érdekeltsége. A Körösaszfalt vezérigazgatója, Pálffy Balázs helyet kapott a Magyar Építő Zrt. igazgatóságában is.

A Magyar Építő Zrt. novemberben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 4 milliárdos tenderén is befutó lett, ezenkívül márciusban megírtuk, hogy a cég 6 milliárd forintért végzi a Ludovika Campus bővítését; de közel 1 milliárd forintos megbízást kaptak az egyik MNB-alapítványtól is, a Millenárisnál pedig 470 millióért dolgoznak a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen.

Erdélyi Katalin

Frissítés (2017. január 23.): A cikk korábbi változatában valótlanul állítottuk hogy Pálffy Balázs, a Körösaszfalt vezérigazgatója Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester jövendőbeli veje. A valóság ezzel szemben az, hogy Pálffy Balázs Mészáros Lőrincnek nem jövendőbeli veje.

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás