közbeszerzés

5,1 milliárd forintért újítják fel a komáromi Csillag erődöt

A Városliget Zrt. közbeszerzését a West Bau, az Épkar és a Fertődi Zrt. nyerte.

 

Hirdetés

 

Ezúttal nem Budapesten, hanem a Dunántúlon kezd egy hatalmas építészeti beruházást a Városliget Zrt.: az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent eredménytájékoztató szerint nettó 5,17 milliárd forintért újítják fel a komáromi Csillag erődöt.

Az augusztusban kiírt nyílt közbeszerzésen ajánlatot tett a Laki Épületszobrász Zrt. és a Market is, de a tendert a Csillagerőd 2016 konzorcium nyerte, melynek tagjai az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft.

Az előreláthatóan bő egy évig tartó munkálatok során teljesen felújítják majd a 4 ezer négyzetméter alapterületű műemlék ingatlant és környezetét.

A komáromi erődrendszer részeként az 1500-as években épült Csillag erődnek fontos szerepe volt a törökök elleni harcban, majd az 1848-49-es szabadságharcban is. Később a Monarchia hadserege laktanyaként használta, 1920 után a Magyar Királyi Hadsereg lőszerraktára lett, 1944-ben deportáltak gyűjtőhelye volt, a II. világháború után pedig szükséglakásokat alakítottak ki benne.

A műemlék 2005 óta látogatható – olvasható az erődrendszert kezelő, állami tulajdonú Monostori Erőd Nonprofit Kft. honlapján.

Erdélyi Katalin

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás