esélyegyenlőség

2021-ben minden negyedik gyermek szegénységben élt az Európai Unióban

2021-ben 200 ezerrel nőtt a szegénységgel fenyegetett gyermekek száma az Európai Unióban egy nemzetközi gyermekvédelmi szervezet jelentése szerint. Az emelkedés Magyarországon is tapasztalható: az összes kiskorúnak a 23,3 százaléka érintett. A szervezet szerint a tisztességes bérek és az erős szociális háló jelentené a megoldást.

Az EU-ban majdnem minden negyedik gyermeket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség veszélye fenyeget. Ezek az adatok azonban nem tükrözik teljesen azt a káros és hosszan elnyúló hatást, amelyet a világjárvány és a megélhetési válság a gyermekek jogaira és a gyermekszegénység arányára gyakorol – olvasható a Save The Children nemzetközi gyermekvédelmi civil szervezet legújabb jelentésében.

2021-ben 19,6 millió volt azon gyerekeknek a száma az Európai Unióban, akiket szegénység veszélyeztet. Az előző évhez képest ez 200 ezres növekedést jelent. 2015-től jellemzően csökkent az érintett kiskorúak száma, azonban a 2019-es év egy negatív fordulatot hozott az EU-ban.

Nem csak az uniós átlag mutat romló tendenciát. Magyarországon hét év után 2021-ben emelkedett meg először a nehéz körülmények között nevelkedő gyerekek aránya. Az ezt megelőző évben, 2020-ban, az összes kiskorú 21,7 százaléka volt érintett, ezzel szemben 2021-ben már 23,3 százalék. A nemzetközi szervezet szerint a riasztó növekedés mögött a megélhetési költségek emelkedése, a klímaválság és a koronavírus-járvány áll.

A jelentésből kiderül, hogy a legsúlyosabban érintett gyermekek azok, akik migrációs háttérrel rendelkeznek: menekültek, menedékkérők gyerekei, illetve papírok vagy kísérő nélkül érkeznek. Szintén jelentős a fenyegetettsége az egyszülős családban, a hátrányos helyzetű nagycsaládban élő gyermekeknek, a fogyatékossággal élő vagy etnikai kisebbséghez tartozó kiskorúaknak.

Az Európai Unió országaiban a gyermekek 24,4 százalékát veszélyezteti szegénység és társadalmi kirekesztettség.

Ennél Magyarországon ez az arány némileg alacsonyabb – 23,3 százalék –, azonban ez is közel 400 ezer kiskorút jelent.

Az Európai Unión belül a legkisebb arányban érintett országok Szlovénia (11 százalék), Finnország (13,2 százalék) és Csehország (13,3 százalék). Ezzel szemben Románia (41,7 százalék), Spanyolország (33,4 százalék) és Bulgária (33 százalék) a legsúlyosabban érintett uniós ország.

A Save The Children szerint a tisztességes bérek, az erős szociális védőháló és a progresszív újraelosztás jelentene hosszútávú megoldást a gyermekek szegénységből való kiemelésére és a generációk közötti körforgás megtörésére.

Pete Luca

Megosztás