közbeszerzés

Egymillió darab lőszert vesz a NAV, hogy a pénzügyőrök tudjanak gyakorlatozni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei jogosultak fegyverhasználatra, a biztonságos használathoz viszont gyakorlatozniuk kell. A lőszert a NAV-nak kell biztosítania, ezért folytattak le közbeszerzési eljárást. A nyertes Milipol Zrt. nettó 79,5 millió forintért szállíthatja le a kért 1 millió darabos mennyiséget, ha a fizetéshez szükséges forrás a NAV rendelkezésére áll majd.

Fegyverzeti alapellátás lőszer beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Mint írják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény és a pénzügyőri intézkedések és a kényszerítőeszközök alkalmazásáról, valamint az elfogott, előállított, őrizetbe vett és fogva tartott személyek őrzésének és kísérésének eljárási szabályairól szóló rendelet szerint a pénzügyőr jogosult a jogszerű (és szakszerű) fegyverhasználatra. A biztonságos fegyverhasználathoz azonban szükséges a lőkészség elsajátítása, begyakorlása. A fegyver megfelelő használatához pedig elengedhetetlen feltétel a szituációs lőgyakorlatok, valamint az ezekhez a lőgyakorlatokhoz szükséges lőszermennyiség biztosítása.

Továbbá a NAV-nak a határátkelőhelyeken végzett feladatait ellátó, a bűnüldözési, bűnmegelőzési, a szabálysértési, a vám- és jövedéki ellenőrzési, mélységi ellenőrzési, az őrzésvédelmi, a hatósági, a végrehajtási eljárási feladatai ellátását végző, valamint mindezen tevékenységek irányítását, felügyeletét és ellenőrzését ellátó pénzügyőrök rendvédelmi tevékenységet folytatnak, egyenruha, valamint szolgálati fegyver viselésére és használatára jogosultak. A rendszeresített fegyverzeti és kényszerítő eszközök biztosítása, a meglévő eszközök pótlása, kiegészítése, kibővítése pedig a munkáltató feladata.

Ezért kerül sor az közbeszerzési eljárásra, amelynek tárgya 1 millió db 9 mm Luger lőszer.

A pontos részletekről a NAV azt írja, a beszerezni kívánt termék „9×19 mm-es lőszer teljes köpenyes (FMJ) ólom magvas 8g-os változat”.

9×19mm Parabellum vagy másképp 9mm Luger (forrás: Wikipédia/Allan Akbar – Own work, CC BY 3.0)

A kiírásra öt cég jelentkezett: a HM ARZENÁL Elektromechanikai ZRt., az S.C. MATERIAL GROUP S.R.L., a HTI Haditechnikai Intézet Kft., a Vadász és Hajós Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Milipol Zrt. nyújtott be árajánlatot. Utóbbi lett a nyertes nettó 79,5 millió forinttal.

A Milipol Zrt. tulajdonosa a Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség Kft., amelynek tulajdonosa a Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt., amit idén januárban jegyeztek be.

A cég a magyar állam tulajdona.

A NAV ugyanakkor azt is közli a leírásban, hogy a közbeszerzési eljárás feltételes: a szerződés hatálybalépésének feltétele a szerződés mindkét fél által történő aláírása, és a fedezet rendelkezésre állását biztosító döntés ajánlatkérő általi kézhezvétele.

A tájékoztató szerint a felek július 22-én kötöttek egymással szerződést, onnantól számítva 90 napja van az adóhivatalnak, hogy értesítse a nyertes Milipolt a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásáról. Ha ez nem történik meg, mert nem kap pénzt erre a NAV, akkor a szerződés nem lép életbe.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (j3) hallgatja egy vám- és pénzügyőr jelentését a magyar-ukrán határátkelőhelyen Záhonyban 2022. március 12-én. Az orosz-ukrán háború miatt a NAV pénzügyőrei megerősített szolgálatot látnak el a határnál. (fotó: MTI/Balázs Attila)

Megosztás