koronavírus

„Ha nem mentem volna, ment volna a szemétbe” – pult alól szereznek harmadik vakcinát a Sinopharmmal oltottak

A kínai Sinopharm vakcinával oltottak körében egyre nagyobb probléma, hogy sokaknál az oltás után végzett ellenanyag-vizsgálat nem mutat megfelelő védettséget. A múlt héten jelent meg a Fővárosi Önkormányzat és a Semmelweis Egyetem ellenanyag-vizsgálata, mindkettőben a Sinopharm teljesített legrosszabbul. Ezután Orbán Viktor bejelentette: augusztustól lesz lehetőség a harmadik oltás beadására. Vannak olyanok is, akiknek már most sikerült a kínai után mRNS típusú vakcinához jutni.

Társadalmi célú hirdetés

Júniusban írtunk arról a Facebook-csoportról, amelynek (zömében idős, 60 év feletti) tagjai Sinopharm vakcinát kaptak, sokuknál azonban valamiért mégsem alakult ki megfelelő védettség az ellenanyag-mérések szerint.

„Csak annyit szeretnék, hogy védett legyek” – harmadik vakcináért küzdenek a Sinopharmmal oltottak | atlatszo.hu

Egyre többen tartanak attól a Sinopharm-oltást követően, hogy nem alakult ki náluk a megfelelő immunitás, ugyanis az oltás után pár héttel elvégzett ellenanyag-vizsgálat csak minimális, határérték-közeli antitest termelését, vagy még annyit sem mutatott ki. A napokban petíciót indítottak, amelyben a döntéshozókat szólítják meg: ingyenes tesztet és amennyiben szükséges, harmadik oltást követelnek.

Jókor, jó helyen

Bár a harmadik vakcináról egyelőre nincs hivatalos döntés, vannak, akiknek ennek ellenére is sikerült harmadik oltáshoz jutniuk.

Pálmai Ferenc 62 éves nyugdíjas pedagógus, tavaly költözött vissza Magyarországra, korábban évekig Németországban, Amerikában és Ázsiában élt. Történetét rögtön azzal kezdi, hogy most már „megnyugodott a lelke”, hiszen közel másfél év bezárás után végre szabadabban élheti az életét. Elmondta, hogy a járvány megjelenésekor nagyon félt, hogy elkapja a betegséget, hiszen szív- és cukorbetegsége miatt a koronavírus szempontjából különösen veszélyeztetett, így csak a legszükségesebb esetekben hagyta el a lakást.

Februárban aztán csörgött a telefon, a háziorvos hívta, hogy van lehetőség a kínai vakcinára. Mivel úgy gondolta, hogy minden oltás jobb, mint a lélegeztetőgép vagy a halál, Ferenc végül elfogadta, így 25-én kapták meg az első dózist a feleségével együtt, egy hónapra rá pedig a másodikat. Később azonban egyre több olyan (jellemzően külföldi) aggasztó hírt olvasott, miszerint van, hogy 60 éves kor felett nem olyan eredményes ez a vakcina, ezért három héttel később elmentek antitest-tesztre, ami azonban nem hozott megnyugtató eredményt, mert azt mutatta, hogy nincs védettsége.

„Azt a csalódást nem tudom leírni, mikor ezt megtudtam” – említi.

Ezt követően elment T-sejtes vizsgálatra is, ami hasonló eredménnyel járt.

Ferenc első antitest-teszt eredménye, 3 héttel a 2. dózis Sinopharm beadását követően

Ismerőseinek is beszámolt arról, hogy járt, és egyszer csak jött egy telefonhívás. Mint mondja, szóltak neki, hogy „tanár úr, 30 perc múlva megkaphatja az oltást”.

Azt nem akarta elárulni, hogy pontosan hogyan jutott oltáshoz, csak annyit mondott, hogy „jókor voltam jó helyen, szerencsére vannak még emberséges emberek”. Mint mondja, nem akarja bajba sodorni azt, aki beadta neki, mivel a jelenlegi protokoll szerint egyelőre nem adható harmadik oltás.

Azt azonban megtudtuk, hogy nem ő volt az egyedüli sinopharmos, akit akkor beoltottak Pfizerrel. „Ha nem mentem volna, ez a vakcina ment volna a szemétbe” – teszi hozzá. A feleségének Modernát sikerült szerezni. A harmadik vakcina után is elmentek antitest-mérésre, ami 50 AU/ml felett már pozitív, azaz ezen érték felett már kimutatható a védettség. Neki kiemelkedően magas, 8750 AU/ml lett az eredmény.

A harmadik, Pfizer vakcina beadása után mért antitest-szint

Reméli, hogy a hasonló problémával küzdők is minél hamarabb kaphatnak egy harmadik, másfajta vakcinát, hiszen mint mondja,

„az embernek egyetlen dologhoz van joga: az életben maradáshoz, és ezt ma Magyarországon nagyon sok embertől elvették”.

Ráadásul sokan azzal a tudattal élik az életüket, hogy megkapták az oltást, tehát védettek, pedig ez nem minden esetben igaz. Sőt, az ismerősi körében is egyre több olyan történetet hall, hogy feltehetően nem alakult ki a megfelelő védettség az oltás után.

A legfrissebb adatok szerint egyébként Magyarországon kicsivel több mint kétmillió, 60 évesnél idősebb embert oltottak be. Közülük 568 ezren kapták a kínai vakcinát.

Az idősek kapták a legtöbb kínai vakcinát, egyharmaduk pedig nem is akarja beoltatni magát

A többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is az elsők között került sor a regisztrált legidősebbek beoltására. A korcsoporton belül a…

Másoknak is sikerült

A csoportban voltak még mások is, akiknek sikerült harmadik oltáshoz jutnia, ám ők nem akartak nyilatkozni lapunknak. Egyikőjük azzal indokolta ezt, hogy „ebben a zavaros időszakban”, amíg nincs hivatalos álláspont a harmadik oltásról, nem szeretne senkit hátrányos helyzetbe hozni.

Sikerült azonban beszélnünk a már említett Facebook-csoport adminisztrátorával, Englohner Beátával is, aki elmondta, hogy nagyjából 15-20 olyan csoporttagról tud, aki harmadik vagy akár negyedik oltást is kapott. Köztük voltak olyanok is, akik nem itthon, hanem Romániában jártak sikerrel. A Sinopharmmal oltottak romániai oltásáról nemrég a Magyar Hang írt részletesen. Többek között arról is beszámoltak, hogy a román operatív törzs több mint 700 olyan esetről tud, amikor magyarok Pfizer vakcinát kaptak az országban.

Beáta azt is hozzátette, hogy sokan az újabb oltást követően is elmentek antitest vizsgálatra, és rettentő jó eredményük lett, „egekbe szöktek az antitestek”.

Több olyan posztot is olvastunk a csoportban, amikor a tagok arról számoltak be, hogy idős, krónikus beteg szüleik kaptak Sinopharmot, és a negatív ellenanyag-teszt után szakorvosi vagy háziorvosi javaslatra végül sikerült megkapniuk a harmadik, általában Pfizer vakcinát. Ez azonban nyilván háziorvostól is függ, hiszen a hasonló posztok alatt több sorstárs arról írt, hogy nekik nem tudott segíteni a háziorvosuk. Rendre az a válasz érkezett, hogy „nincs rá protokoll”.

Emellett beszéltünk egy olyan vidéki oltóponton dolgozó egészségügyi dolgozóval is, aki megerősítette: volt, hogy ők is adtak már be harmadik oltást, igaz, nem szándékosan.

Mostanában ugyanis, ahogy lelassult az oltás üteme, és egyre kevesebben jelentkeznek a vakcináért, előfordul, hogy olyanok is sorra kerülhetnek, akik nem regisztráltak előzetesen. Ilyenkor általában csak bemennek az oltópontra abban a reményben, hogy hátha van maradék vakcina a nap végén (ez történt egyébként áprilisban is, amikor megrohamozták az emberek az oltópontokat a Pfizerre való regisztrációs felület összeomlásakor).

Az egyik ilyen alkalommal is beadták a Pfizert valakinek, ám az már az oltás után derült ki, hogy ez bizony nem az első vakcinája volt az érintettnek. Az oltás után ugyanis elárulta: korábban két Sinopharmot kapott, amelyek az antitest-tesztek szerint nem voltak hatásosak. „Ezzel nem tudunk mit csinálni” – mondta el az Átlátszónak az orvos.

Augusztustól hivatalosan is jön a harmadik oltás

Az Operatív Törzs július elején még azt mondta, hogy „a vakcinagyártók alkalmazási előirata szerint alkalmazzuk a vakcinákat, ha a járvány úgy alakul, Magyarország készen áll a harmadik oltásra”. Azóta új fejlemény, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a hét elején kijelentette, hogy hamarosan döntés születhet a harmadik vakcináról.

Gulyás Gergely pár nappal később, a csütörtöki kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy pénteken jelenti be Orbán Viktor a vakcinával kapcsolatos döntéseket, majd arról kezdett beszélni, hogy politikai haszonszerzés érdekében különböző oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot gerjesztenek egyesek.

Ennek ellenére pénteken végül Orbán Viktor bejelentette a Kossuth Rádióban: augusztustól lehetőséget biztosítanak a harmadik oltás felvételére azoknak, akik szeretnék. A harmadik dózis beadására az ajánlások szerint négy hónappal a második után lenne lehetőség, ugyanazon a helyszínen, ahol a korábbi oltásra került sor. Az oltóanyag típusáról az orvos dönthet.

Fontos fejlemény a közelmúltból, hogy két ingyenes antitestszűrési programra is sor került a fővárosban. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere például június végén jelentette be, hogy a főváros ingyenes antitest-tesztelési lehetőséget kínál fel a 60 évnél idősebbek számára. A helyek egy óra alatt beteltek, ezért később újabb szűrési programot hirdettek. A kerületeknek pedig összesen 18 ezer tesztet osztottak ki – azonban érdekesség, hogy egyelőre nem kértek belőle az V., XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei.

A Semmelweis Egyetem (SE) is ingyenes antitest-szűrést hirdetett június 15-én olyanoknak, akiknek korábban már negatív lett az ellenanyag-vizsgálatuk, vagyis nem volt kimutatható védettségük. A vizsgálat meghirdetésekor azonban Dr. Merkely Béla kiemelte, hogy „az antitest és a védettség szintje között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni, azaz az ellenanyag-vizsgálat eredménye csak tájékoztató jellegű, klinikai döntést (pl. a harmadik oltás beadásáról) ez alapján nem lehet hozni”.

A két szűrés eredményei egy nap eltéréssel lettek nyilvánosak, mindkét helyen több mint ezer fő részvételével zajlott a tesztelés. Az azonban fontos különbség, hogy a Semmelweis Egyetem kizárólag olyanokat tesztelt, akik rendelkeztek korábbi, negatív ellenanyag-teszttel, míg a Fővárosi Önkormányzatnál nem ez, hanem az életkor volt a kikötés – ide a 60 év felettieket várták. Mindkét vizsgálatnál a Sinopharmmal oltottak voltak jelentős többségben.

Mást mutatnak az antitest-szűrések

Mindkét teszt esetében elmondható, hogy a vakcinák az esetek nagy részében hatásosnak bizonyultak, azonban az is igaz, hogy az öt (vagy hat) oltóanyag közül a Sinopharm teljesített a legrosszabbul, főleg az idősek esetében. Az eredményt némiképp ugyan torzítja, hogy a vizsgálat egyik esetben sem volt reprezentatív, illetve az is, hogy a kínai vakcinát vizsgálták a legnagyobb arányban.

A korábban negatívnak mért oltottak 88%-nál az egyetem mérése kimutatható és elegendő ellenanyagszintet talált.

A Fővárosi Önkormányzat vizsgálata alapján az esetek közel negyedében nem alakult ki megfelelő védettség, az egyetemi tesztelésnél ez a szám ugyanakkor jóval alacsonyabb, 16%. Ha kizárólag a 60 év felettieket nézzük, akkor már a SE tesztjénél is 18% ez az arány.

Made with Flourish

Bár a többi oltás sem produkált 100%-os védettséget, az mindenképp figyelemreméltó, hogy a többi vakcina esetében a tesztelésen résztvevők csupán 06%-ánál nem alakult ki a jelek szerint az immunitás.

Karácsony Gergely a vizsgálat első eredményei után Facebook-bejegyzésben sürgette a kormányt széleskörű, ingyenes antitest-szűrés elindítására, valamint harmadik oltás biztosítására azok számára, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség.

Eközben a kormány is véleményezte a fővárosi tesztelést. „A Fővárosi Önkormányzat Soros György támogatásával indított Covid-tesztakciója a baloldal oltásellenes kampányának és Gyurcsány embereinek a kifizetése; hetek óta köztudott, hogy Karácsony Gergely Gyurcsányhoz közel álló baloldali vállalkozásokat fizet így ki” közölte július 13-án az EMMI az ATV Híradó megkeresésére, miután arról érdeklődtek, tervez-e a kormány országos ellenanyagszint-vizsgálatot a kínai vakcinával oltottaknál.

Nemrég egyébként a Videoton saját dolgozóin végzett ingyenes, önkéntes ellenanyag-vizsgálatot. Az eredmények alapján a Sinopharmot kapó 60 évesek vagy idősebbek esetében nem volt kimutatható ellenanyagszint – mondta el a vállalat társ-vezérigazgatója a Portfóliónak. A vizsgálatból az is kiderült, hogy akinél nem indult be az antitest-termelés, annál a T-sejtes immunitás sem alakult ki.

Englohner Beáta érdeklődésünkre elmondta, hogy a főváros mérését tartja valósabb eredménynek, mert az áll közelebb azokhoz az eredményekhez, amelyekről maga a gyártó is beszámolt. Azt pedig egyáltalán nem érti, hogyan lehetséges, hogy a negatív leletek 88%-ban pozitívvá váltak.

„Az nem létezik, hogy Magyarország összes laborja hamis eredményt adott, és egyetlen egy labort ismerünk el az egész világon. Előre éreztem, hogy ez egy csapda” mondta el Beáta, aki ezt azzal indokolta, hogy furcsának találja, hogy az egyetem kizárólag negatív lelettel rendelkezőket hívott a vizsgálatra, főleg annak fényében, hogy korábban Merkely úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a Semmelweis Egyetemen még nem találtak olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív eredménye a két dózis beadását követően.

Mint mondta, nagyon sokan mentek el a Merkely-féle tesztelésre is a csoportból, ahonnan szintén sokaknak pozitív lett az eredménye. De jó pár olyan teszteredményt kaptak, ami éppen csak értékhatárnál van, így nem feltétlenül jelent stabil védettséget.

Szopkó Zita

Címlapkép: Facebook / Koronavírus Tájékoztató Oldal. Adatvizualizáció: Szabó Krisztián.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás