Cikkek

Fidelitas-káderek osztják a hátrányos helyzetű gyerekek pénzeit a Jövő Uniója Alapítványnál

 

Az 1990-es évek végén az Ifjú Szocialisták Mozgalma környékén burjánzottak olyan jótékony, a fiatalokat így-úgy segítő civil szervezetek, amelyek a szoft költségek kreatív könyvelésével juttattak jelentős összegeket a Zuschlag János körül összeverődött ifjú pártközelieknek. Nem állítjuk, hogy ez történik a nemrég alapított Jövő Uniója Alapítványnál is, hiszen lehet, hogy csak a nehéz sorssal induló fiatalok iránt érzett empátia a közös a két történetben. A Jövő Uniója Alapítványt 2015-ös indulásakor a Fidelitas akkori alelnöke irányította, és az alapítvány körüli Fidelitas-káderek között felbukkan az Új Nemzedék Központ korábbi ügyvezetője, valamint egy, az üzleti életből hosszú évekre kitiltott menedzser is.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Ha egy szegény családból származó kisfiúnak az az álma, hogy Cseh Lászlóval úszhasson egyszer, és az teljesül, akkor mindenki boldog; a Mikulásgyárral kapcsolatban legfeljebb ízlésbeli kérdések merülhetnek fel, az egyik legnépszerűbb jótékonysági kezdeményezés; 100 állami gondozott nézhet meg VIP-körülmények közt egy népszerű filmet – kiváló.

E jótéteményekben az a közös, hogy a látványos események körül ott találjuk az Őrangyalok Ligája nevű szerveződést.

A szervezet magát szövetségnek nevezi („Az Őrangyalok Ligája egy különleges szövetség”), célcsoportja a hátrányos helyzetű, különösen a nevelőotthonban élő gyerekek, tevékenységének célja pedig, „hogy legalább egy napra megváltoztassuk ezeknek a gyermekeknek az életét.” Korábban más célcsoportok is a fókuszba kerültek, de ezek a kísérletek elhaltak.

A szervezet honlapján közzétett leírások és beszámolók szerint a fő profil mára afféle Dévényi Tibi bácsi-féle „Három kívánság”-műsor: a nehéz körülmények közt, esetleg nevelőotthonban élő gyerekek idén Mikuláskor például „(…) kedvenc sztárjaikkal találkozhattak. A fellépők között volt: Nagy Adri, Szandi, Torres Dani, Zoltán Erika, (…) KIs Grofó.”

Hogy hogyan hat egy nehéz körülmények közt nevelődő kiskamasz személyiségfejlődésére, ha egy napra Kis Grófó vagy a Sláger Fm álomvilágába kerül, arról biztos megoszlik a szakemberek véleménye; ettől függetlenül az Őrangyalok-projekt olyan nagypályás szponzorokkal büszkélkedhet, mint a Szerencsejáték Zrt. vagy az Eximbank.

A rejtélyes „szövetség”-et két nehézsúlyú politikus is támogatja: Navracsics Tibor uniós biztos és Seszták Miklós fejlesztési miniszter a szervezet fővédnökei. Az Őrangyalok Ligája mögött valójában azonban egy alapítvány áll, amelynek a Jövő Uniója Alapítvány a neve, és amelyet másfél évvel ezelőtt jegyeztek be.

Valamiért viszont az alapítvány vezetői nem nagyon akarják a nyilvánosság orrára kötni, hogy az Őrangyalok Ligája – jogi értelemben legalábbis – csak egy fikció: a szervezet csinos honlapján mindössze egyetlen helyen van leírva az alapítvány neve, ott, ahol a pénzadományok eljuttatásának lehetőségéről tájékoztatják a látogatókat.

Igaz, ezen a ponton a coming out elkerülhetetlen, hiszen másképp semmilyen csatornán nem lehet a jótevőknek pénzt küldeni. Tegyük hozzá, a Jövő Uniója nem közhasznú szervezet.

Repülőrajt rangos szponzorokkal

A szervezet eddigi pénzügyi eredményei alapján a kisadományoknak nincs is különösebb jelentősége: a megalakulása óta eltelt két lezárt üzleti évben az alapítvány 828 milliónyi bevételhez jutott, míg kiadása összesen 670 milliónyi volt. Vagyis a szervezet 160 millió forinttal több adományt kapott a bejegyzését követő 22 hónapban, mint amennyit el tudott költeni a hátrányos helyzetű, illetve állami gondozásban élő gyerekekre.

Ebben szerepe lehet a pénzügyileg optimalizált álommegvalósításoknak is: a honlapon, illetve az alapítvány fb-oldalán található beszámolók szerint a látványos eseményeket legtöbbször konkrét szponzor is támogatja.

Már az indulás is parádésra sikerült: 2015 végén a Lidl Magyarország Bt. – igen, ez az a Lidl – a semmilyen előélettel, referenciával nem rendelkező alapítványban látta meg a társadalmi felelősségvállalás nagy lehetőségét, és rögtön 360 milliónyi adománnyal ki is stafírozta a szervezetet. És nem rövid szavatosságú Túró Rudiról volt szó, ezt a Lidl Bt. készpénzben bocsájtotta az Őrangyalok rendelkezésére.

Persze a nagy álmokhoz kellett iroda, infrastruktúra és alkalmazott, rögtön el is ment vagy 130 millió. De nemcsak ilyen jellegű kiadásokat kellett fizetni, ahogy a beszámoló írja „(…) álom megvalósításra is sor került november, december folyamán, egyéni és csoportos álommegvalósítások történtek, amik 2016-ban is folytatódnak.”

A Lidl indulócsomagjához 2015-ben jött még egy szerényebb, 9 milliós összeg az EximBanktól, és még 8 millió a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-től. A 2016-os beszámoló jóval szűkszavúbb az adományozókat illetően: a dokumentumból csak annyit tudunk meg, hogy az Őrangyalok tavaly 451 millió bevételre tettek szert, míg összes ráfordításuk 534 millió volt, így a készpénzállomány év végére a 2015-ös 317 millióról 272 millió forintra csökkent.

A jelentős bevételnövekedésből jutott személyi jellegű kiadásokra is: három főállású őrangyal átlagosan havi bruttó 620 ezer forint javadalmazásban részesült.

A Szerencsejáték Zrt. és az Eximbank után idén a mindig segítőkész HungaroControl volt az Őrangyalok egyik adományozója: az állami légiirányító a honlapján közzé tett lista szerint idén áprilisban 30 millió forinttal támogatta a Jövő Uniója Alapítványt. (A tavalyi támogatásokról kérdeztük az alapítvány vezetőjét, amint választ kapunk, közöljük.)

Leszerepelt cégvezetők

Az alapítvány székhelye eredetileg a Kaposvár, Illyés Gyula 6. szám alá volt bejegyezve. Ezen a címen található a Central European Policy Centre Kft. is, amelynek egyik alapítója és 2014 nyaráig tulajdonosa Megadja Gábor, ismert kormánypárti publicista. De nem is Megadja az érdekes ebben a sztoriban, hanem a cégben a helyére lépő Fidelitas-káder, Tardi Tamás Ákos.

Tardi lett 2015-ben az induló és a cégei székhelycímére bejegyzett Jövő Uniója Alapítvány kuratóriumának elnöke – az első őrangyal ekkor már közel két éve a Fidelitas Országos Választmányának alelnökeként tevékenykedett. 2015-ben kikerült ugyan a testületből, de nem lett kegyvesztett, hiszen a párt időközben a Somogy megyei közgyűlésbe küldje, alelnöknek.

Tardi politikai megbízatásai mellett több céges érdekeltségét is megtartotta. Ezek egyike a szintén a kaposvári Illyés Gyula utca 6. alá bejegyzett Versus Next Tanácsadó Kft. – ez a cég sokáig egy címre volt bejegyezve Tardi másik Versus-cégével, a Versus Generation Kft-vel. A céget 2016 tavaszától idén januárig ügyvezette Siklódi László Levente, szintén Fidelitas-káder.

Siklódi 2012 áprilisától 2014 novemberéig volt az Új Nemzedék Központ ügyvezetője, ez volt az állami gyereküdültető cég legbotrányosabb időszaka: a szintén ifjúságpátyolgató projektre folyósított 4 milliárd forint nagy részével az Új Nemzedék nem tudott elszámolni, és a magyar viszonyok közt is arcpirító botrányban eljött az a pillanat, amikor már csak egy nagy vihar segíthetett, amely megsemmisítette a könyvelési dokumentumok nagy részét.

Siklódi ugyan nem indulhatott a Fidesz jelöltjeként ’14-ben parlamenti helyért, de a párt nem hagyta magára: az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán indult ügyészségi nyomozás két hónap alatt eredmény nélkül lezárult, és a volt ügyvezető megtarthatta veszprémi önkormányzati képviselői stallumát.

Idén januárban Siklódi helyére a Versus Generation ügyvezetői posztjára egy bizonyos Simonidesz Csaba Gábor érkezett – Simonidesz benne van az őrangyalos projektben is: ő váltotta a Jövő Uniója kuratóriumának élén Tardi Tamás Ákost.

Simonidesz több más cégben tulajdonos, visel, illetve viselt tisztséget – ezek egyike a Rafinance Service Company Kft. „kt.a.”. A cég a rendelkezésre álló utolsó, 2013-as adatok szerint bő 90 millióval tartozott valakinek, le is foglalták a cégvagyon nagyobb részét, bár a mérlegadatok alapján ennek inkább csak elvi jelentősége volt, és tavaly elindult a kényszertörlési eljárás.

Simonidesz 2012 óta többségi tulajdonosa, illetve ügyvezetője a bedőlt cégnek – ezért, vagy sem, de 2022-ig eltiltás hatálya alatt áll.

A cégadatok alapján nagyon úgy néz ki, hogy Simonidesz különböző cégekben meglévő üzletrészeit 2016-17-ben lefoglalták, míg más cégek, melyekben tulajdonos, kényszertörlés vagy felszámolás alatt állnak – de sem ez, sem az eltiltás nem volt akadálya annak, hogy Simonidesz legyen az immár 450 milliónyi adománnyal gazdálkodó háromkívánság-alapítvány kuratóriumi elnöke.

Elnöki kinevezésével egy időben az alapítvány székhelye is átkerült Simonidesz állandó lakcímére.

 

 

Sötét ló a Fidelitas-istállóból

Bár a bírósági nyilvántartásban ez egyelőre nem látszik, ma már nem Simonidesz a kuratórium elnöke. Legalábbis ha hihetünk Megyeri Mariannak, aki szeptember 1-jén fb-posztjában tudatta a világgal, hogy új munkája van, az „Őrangyalok Ligájának kuratóriumi elnöke”. Az új elnök posztjából is kitűnik, hogy a szervezet tényleges nevének titkolása valami policy lehet az alapítványnál.

Megyeri Mariannak feltehetőleg nem kellett egy sokfordulós castingon átverekednie magát az elnöki székig, hiszen közeli ismerőse a kaposvári csapatnak: Simonidesszel együtt aláíró volt a Tardi által gründolt Versus Generation Kft-ben, sőt, idén augusztus 31-ig tulajdonrésze is volt a cégben. Ekkor mind a cégvezetést, mind a cégben lévő tulajdonrészét Hevér Kristóf vette át.

Hevérről kevés biztosat állíthatunk, de a kora, illetve a lakcíme alapján a fiatal vállalkozóban valószínűleg a Fidelitas ózdi elnökét, és a szintén ózdi címmel rendelkező Hevér-Megyeri Mariann férjét tisztelhetjük. (Céges email-címén megkerestük kérdéseinkkel Hevér Kristófot, választ egyelőre nem kaptunk.)

Hevér Kristóf ugyanakkor saját jogon tulajdonosa a Genesis 2015 Communications Kft-nek. A főtevékenységként PR-kommunikációs szolgáltatást nyújtó kft-t 2016 májusában jegyezték be, az akkor még ózdi állandó lakcímmel rendelkező Hevér júliusban lett egyedüli tulajdonos, előtte Drávucz Bettina vitte a céget – a hölgy ma a Jövő Uniója operatív igazgatójaként dolgozik, de korábban megfordult a Pesti Srácok és a válasz.hu környékén is.

A Genesis 2015 ugyanolyan repülőrajttal indult, mint a Jövő Uniója: működésének első fél évében – egyelőre erről az időszakról vannak adatok -, nettó 444 millió forint forgalmat csinált, 155 millió forint adózott eredményt ért el, amiből 20 milliót felvett osztalékként az egyetlen tag, Hevér Kristóf.

A bejegyzett főtevékenysége alapján feltételezhetnénk, hogy Hevérék cége elsősorban a PR-kommunikációs piacról szerzi bevételét, az eredményadatok alapján pedig leginkább a Kuna- és Csetényi-féle cégek állami megrendelésdömpingjére gondolhatunk.

Ehhez képest a Genesis nevére egyetlen nyertes közbeszerzést mutatnak az adatbázisok, ráadásul azt is a cég leánya, a Genesis Ingatlan Zrt. kapta – ügyvezető: Hevér Kristóf -, ráadásul konzorciumban.

De ennek az egy nyerésnek legalább megvan a sajátos karaktere: az idén februárban bejegyzett ingatlanos cég márciusban hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban nyert jogot, hogy nettó 175 millió forintért szállítson „Medencevíz fertőtlenítésére szolgáló berendezés[t] a 17. FINA világbajnokság megrendezéséhez kapcsolódóan”.

Becker András

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás