Adatigényléses perek

Brutális percdíjakért telefonálhatnak a rabok a Telekomnál, a Helsinki kiperelte a börtönmobil-szerződést

 

Csak jogerős bírósági döntésre adta ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a Magyar Helsinki Bizottságnak azt a szerződést, amelyet a börtönökben kiépített új telefonrendszerről kötöttek a Magyar Telekommal és a Mobil Kapcsolat Kft.-vel. A megállapodás részleteit korábban az Átlátszó is szerette volna megismerni, de a bv részéről minősített adatokra hivatkozva elutasították a közérdekű adatigénylésünket. A Helsinki által kiperelt szerződésekből az látszik, hogy a tender egyszereplős volt, és a szolgáltatási díjak jóval magasabbak a piaci áraknál. Az viszont továbbra sem derült ki, hogy mi szükség van a Mobil Kapcsolat Kft. közreműködésére a szolgáltatás biztosításához.

Két éve annak, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) új telekommunikációs rendszert építtetett ki a korábban meglévő helyett. A tender kiírását – mint korábban már beszámoltunk róla – az tette lehetővé, hogy lejárt az addig meglévő kontraktus, amelyet a büntetés-végrehajtás még a BVfon Telekommunikációs Kft.-vel kötött meg.

A változtatás célja az volt, hogy a rabok mobiltelefonon tarthassák a kapcsolatot hozzátartozóikkal és ügyvédjeikkel, úgy, hogy ne kelljen arra várniuk, mikor kerülnek sorra a telefonkészülékeknél. A börtönből való mobiltelefonálás rendszerének kialakítására és működtetésére kiírt tendert a Magyar Telekom a Mobil Kapcsolat Kft.-vel közösen nyerte el. A rendszer kiépítése és üzemeltetése, valamint a húszezer készülék beszerzése összesen mintegy 42 millió forintos költséget jelentett.

A készülékeket a Telekomtól vette meg a BvOP, azokat nem lehet visszahívni, és sms-ket sem lehet küldeni rájuk. A mobil feltölthető kintről, úgy, mint a feltöltőkártyás telefonok, illetve a fogvatartottak által is: a letéti számlájára beküldött pénzből maga a rab teszi rá az egyenleget.

A büntetés-végrehajtás ezen kívül semmit nem árult el az új rendszerről, és a szerződéseket sem adta ki az Átlátszó közérdekű adatigénylésére. Ezt a bv részéről arra hivatkozva tagadták meg, hogy a beszerzés „minősített adat, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet alapján valósult meg”.

Hozzátették: „a szolgáltatás feltételeit meghatározó szerződés érvényes és eredményes, a Miniszterelnökség által ellenőrzött és jóváhagyott beszerzési eljárás eredményeként jött létre, amelynek tartalma nem nyilvános”.

Korábbi cikkeink a témáról

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adta ki a BvOP a börtönmobil-szerződéseket

Hiába van mobiljuk a raboknak börtönben, még mindig csempésznek be telefonkészülékeket

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) munkatársai rendszeresen megfordulnak a börtönökben, hogy a fogvatartottak érdekeit képviseljék, ezért ők is közérdekű adatigénylést nyújtottak be a szerződés dokumentációjának a megismerésére. Miután ők sem kapták meg azokat, a civil szervezet pert indított a BvOP-val szemben, és meg is nyerte azt, így végül a büntetés-végrehajtás kiadta az MHB-nak a dokumentumokat. Az erről szól közleményt a linkre kattintva olvashatja.

Az MHB időközben nem kívánatos civil szervezetté vált a büntetés-végrehajtásnál. Egy hete közleményben jelentette be a Helsinki Bizottság, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egyoldalúan, október elsejei hatállyal felmondta a 18 éve fennálló megállapodásukat. Ezt azzal indokolták, hogy a fogvatartottak jogai a civil szervezet közreműködése nélkül is biztosíthatóak.

Mit nem akart a bv nyilvánosságra hozni?

A végül jogerős bírósági döntésre kiadott iratokból az rögtön kitűnik, hogy a büntetés-végrehajtás beszerzése egyszereplős volt. A Magyar Telekom mellett ugyan indult a Vodafone, de a hiánypótlásra való felhívásnak a társaság már nem tett eleget, és „eltűnt” a tenderből. Így a Telekom maradt az egyedüli pályázó, a már említett Mobil Kapcsolat Kft.-vel konzorciumban. Így nem meglepő, hogy végül ők nyertek.

A „nem nyilvános és nem helyhez kötött (mobil) hírközlési szolgáltatás biztosítása fogvatartottak részére” címet viselő beszerzésre vonatkozó, 48 hónapra szóló kontraktust 2015 áprilisában írták alá. A BvOP 20 ezer speciális mobil telefonkészülék leszállítását írta elő, plusz 50 százalék mennyiségi eltéréssel. Emellett a bv megszabta a pályázati anyagban a fogvatartás biztonságával összefüggő ellenőrzési és felügyeleti szolgáltatások biztosítása mellett legalább heti négy órás időtartamban ügyfélszolgálati rendszer üzemeltetését is.

Ez nem feltétlenül jelenti azti, hogy a szolgáltató alkalmazottainak kell bemenniük a bv-intézetekbe, mivel a megállapodás szerint a büntetés-végrehajtás dolgozói is vállalhatják az ügyfélszolgálati munkát egyedi megbízási szerződés alapján.

A szolgáltatás infrastruktúrájaként a Telekom 2G-s lefedettséget biztosít a börtönökben. A „speciális” mobilkészülék ára darabonként nettó 1 650 forint plusz áfa. Ha nem rendeltetésszerű használat miatt pótolni kell a telefont, akkor azért nettó 10 828 forint plusz áfát kell fizetni. Amennyiben a készülékkel valami gond adódik, a bevizsgálás díja nettó 3 000 forint, amit beszámítanak a javítás költségébe. A javítás munkadíja óránként nettó 5 490 forint.

 

percdijak_kivagott

 

A mobilkészülékeket a bv osztja szét a raboknak, akik a feltöltést a börtönökben lévő boltokban, vagy a Telekom ezt a célt szolgáló csatornáin oldhatják meg.

Idén májusban a felek módosították a szerződést, mert a Magyar Telekom által addig szállított ZTE R528-as típusú mobilkészülék gyártását beszüntették és a gyártó a továbbiakban már az alkatrészellátást sem biztosítja. Emiatt a régit „FMR” típusú mobilra cserélte a Telekom. Ennek a készüléknek a pótlása már drágább, 16 242 forintot és az áfát kell kicsengetni érte.

A típusváltásról szóló szerződésmódosítás mellékletében szerepelnek az ügyfélszolgálati tranzakció díjtételei. Eszerint egy telefonkártya cseréje nettó 2 000 forintba kerül, a számcseréért darabonként nettó 5 580 forintot kell fizetni. Az utólag megkért havi számla az előfizetőnek nettó 5 000 forintjába kerül, és ugyanennyi a költsége a papír alapon megkért részletes híváslistának is.

A BvOP adatai szerint a fogvatartottak 2013-ban összesen 11 644 102 percet telefonáltak.

 

hivasokmennyisege_kivagott

 

A készülékkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy azokról csak a bv által előre meghatározott számok hívhatóak, ezért a telefonokban számokat sem lehet tárolni. A börtönmobil nem hívható, ezt külön korlátozással a Telekom biztosítja. A hívószám nem nyilvános, azt nem is jelzi ki a hívott fél telefonkészüléke. A rabok a mobiljaikat nem tudják segélyhívásra használni, és a készülékekkel a mobilszolgáltatók négyjegyű ügyfélszolgálati számai sem érhetőek el.

A fogvatartottak mobilja nem alkalmas kép- és hangrögzítésre, illetve a tiltott kapcsolattartás megakadályozása miatt másik hálózathoz vagy számítógépes eszközhöz sem lehet vele csatlakozni. Így többek között tiltva van a 3G, a 4G, a wif, a GPRS, az EDGE, a HSDPA és a Bluetooth szolgáltatás is, a készülék USB csatlakozója pedig semmi másra nem alkalmas, mint az akkumulátor feltöltésére.

A Telekom további biztonsági megoldásként ellenőrző pontok kialakításával biztosítja, hogy a hívásokat a büntetés-végrehajtás munkatársai ellenőrizhessék vagy megszakíthassák, ha azt szükségesnek találják. A kiemelt besorolású fogvatartottakon kivételével nem kontrollálhatja a bv a rabok ügyvédjeikkel folytatott beszélgetéseit.

Hogy a BVfon Kft. rendszere vagy az újabb telefonálási módszer-e a biztonságosabb, nem tudni, az viszont tény, hogy míg a börtönökben 2014-ben 703, 2015-ben pedig 832 illegális mobilt találtak meg, addig tavaly 1 459 becsempészett készülék került elő. Erről maga Tóth Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszélt a tavalyi évre vonatkozó évértékelőjében.

Mi szükség van a Mobil Kapcsolat Kft. közreműködésére?

A kontraktus rejtélye, hogy a Mobil Kapcsolat Kft.-re a szolgáltatásban mi szükség van, ugyanis ez nem derül ki az iratokból; a Telekom és a Mobil Kapcsolat Kft. közötti feladatmegosztást nem részletezik. Az utóbbi vállalkozásnak az Open céginformációs rendszerben megtalálható adatait böngészve sem lesz az ember sokkal okosabb, mivel a társaság tevékenységi körei között nem található olyan, amelyikből kitűnne, hogy mi lehet a szerepe a szolgáltatás biztosításában.

Az Átlátszó információi szerint az új telefonos rendszer bevezetését a fogvatartottak nagyon várták, mert azt remélték tőle, hogy olcsóbb lesz a családtagjaikkal és az ügyvédjeikkel való csevegés. Ám a meghatározott percdíjak magasak, és drágának tűnik a javítás óradíja is. Érdekes pont a híváslista utólagos kérésének megfizettetése, ami a rácsokon kívül az ügyfeleknek ingyen jár.

Hasonló közbeszerzésekben jártas informátorunk szerint úgy tűnik, hogy a tendert egy szereplőre írták ki, a Mobil Kapcsolat pedig kimondottan erre a szolgáltatásra jött létre. A cég nettó árbevétele 2014-ben 8,5 millió forint volt. 2015-re vonatkozóan viszont már  253,5 millió forintos árbevétel szerepel a kft. pénzügyi adatainál, míg tavaly 601,1 millió forint bevételt könyvelhettek el.

Korábbi cikkünk írásakor megkerestük a Mobil Kapcsolat Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét, Megyeri Pétert, hogy megtudjuk, a cég kimondottan erre a bv-s projektre alakult-e meg 2013. december közepén. A cégvezető válaszában azt írta, hogy a vállalkozást „üzleti tanácsadásra hoztam létre, miután felmondtam előző munkahelyemen és vállalkozásba kezdtem”.

Megyeri Pétertől azt is szerettük volna megtudni, hogy abban, hogy a büntetés-végrehajtás a Telekomtól vette meg a húszezer mobilkészüléket volt-e bármilyen szerepe annak, hogy az ügyvezető korábban éveken át dolgozott a távközlési cégnél vezető beosztásokban, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

A büntetés-végrehajtásnál dolgozó forrásaink érdeklődésünkre kritizálták az új rendszert, mondván, jóval több trükközésre ad lehetőséget a raboknak, sőt, egyesek szerint az új mobilok felhasználásával akár bűncselekményeket is elkövethetnek bentről. Egy informátorunk szerint fél éven belül botrány lesz a dologból.

Megtörtént esetek,  hogy a rácsok mögül posztoltak rabok a Facebookra, vagy nyereményjáték csalást követtek el mobiltelefonnal. Ám ezeket a trükköket a börtönlakók nem a hivatalosan rendszeresített, korlátozott funkcionalitású mobilokkal hajtották végre, hanem becsempészett okostelefonokkal.

Csikász Brigitta

Megosztás