Cikkek

Zsebforradalom orosz pénzből – Magyarországon is szervezkedett Kijev ellen a radikális belorusz

 

2017 márciusában ukrán hackerek feltörték Alekszander Uszovszki belorusz politikai aktivista email- és Facebook-fiókját, és ezzel sikerült bizonyítaniuk, hogy Moszkva ukránellenes akciókat és csoportokat pénzel Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, sőt Magyarországon is. Mindehhez Uszovszki a szélsőjobb aktivistái és politikusai között keresett szövetségeseket. A férfi Lengyelországban volt a legaktívabb, de a többi visegrádi országban is próbálkozott.

Alekszander Uszovszkit sokan leírták, amikor néhány hónapja a hackertámadás következtében fény derült tevékenységére. Nevezték hazug bolondnak, csalónak és az orosz Münchhausen bárónak is. Uszovszki valóban komikus alak, aki nem ért el látványos eredményeket, ám a jelenség maga nagyon is komoly.

Ez az első eset ugyanis, hogy ilyen alaposan dokumentálva megismerhettük az orosz külpolitika működésének egyes rejtett elemeit, attól kezdve, hogy miféle alakokat támogat a Kreml egészen odáig, hogy ők honnan és hogyan kapják a pénzüket.

A VSquare.org ezért döntött úgy, hogy kielemzi Uszovszki kiszivárgott levelezését, megnézi hogy kikkel állt kapcsolatban, és igyekszik felderíteni, miből állt a tevékenysége az egyes közép-európai országokban – köztük Magyarországon is.

A cikk forrásául szolgáló adatokat a CyberHunta és a CyberAlliance nevű hazafias ukrán hackercsoportok szerezték meg, akik márciusban feltörték Uszovszki elektronikus levelezését és Facebook-profilját, majd az ott talált adatokat – emailek, számlák és dokumentumok ezreit – teljes egészében közzétették az ukrán InforNapalm weboldalon.

Tényfeltáró újságírás a visegrádi országokban amerikai támogatással

Visegrádi országok tényfeltáró újságíróinak részvételével indult ma új online sajtótermék. A VSquare.org első cikksorozata azt dolgozza fel, hogyan igyekszik a Kreml kiterjeszteni érdekszféráját a V4-országokban.

Az angolul megjelent írások között olvasható egy interjú az orosz propaganda jellemzőiről, egy összefoglaló a jobbikos EP-képviselő „KGBéla” történetéről, illetve a szintén kémkedéssel vádolt lengyel képviselő, Mateusz Piskorski viselt dolgairól, továbbá ennek a cikknek a részletesebb változata a fehérorosz Alekszander Uszovszki tevékenységéről.

A VSquare.org a National Endowment for Democracy amerikai non-profit szervezet támogatásával valósult meg, magyarországi partnerei az Index és az Átlátszó.

Mit lehet tudni Alekszander Uszovszkiról?

Annyit tudunk biztosan, hogy a most 49 éves belorusz író egykor egy radikális orosz politikai csoportosulás, a Nemzeti Szocialista Társaság (NSO) tagja volt. Számos, az általa írt emailhez csatolt önéletrajzot, az egyik ilyenben írja le, hogy 2003 óta tagja a nemzeti szocializmus ideológiáját valló, pán-orosz nemzet létrehozását céljául kitűző NSO-nak. A szervezet Korpus című lapjában Uszovszki több cikket is írt. A kiadványt 2008-ban egy bírósági döntéssel bezárták, szélsőséges anyagok terjesztése miatt.

Egy másik, 2014-ben elküldött önéletrajzban azt említi, hogy 2007 és 2013 között 17 könyve jelent meg, illetve azt írja: “folyékonyan beszélek lengyelül, értek csehül és tudok valamennyire magyarul”.

Az önéletrajzban azonban sok a lyuk: 1986-ban szerelt le a hadseregből, ám csak 18 évvel később fejezte be az egyetemet. Állítása szerint a közbeeső időben egy vállalkozást vezetett, ám más forrásokban, köztük blogjában azt írja, hogy ebben az időszakban többször is meglátogatta Lengyelországot. A blogja szerint 1989-ben például másfél hónapot utazgatott Dél-Lengyelországban, vendéglátója a lengyel hadsereg volt, a csoport idegenvezetője pedig egy lengyel ezredes.

Az Uszovszki számítógépéről ellopott adatokból az is kitűnik, hogy a belorusz férfi aktív tagja volt a nacionalista Oroszország Nemzeti Szuverenitás Pártjának (NDPR, Национально-державная партия России). Ez a szervezet antiszemitizmusa miatt figyelmeztetést kapott az orosz igazságügy-minisztériumtól. Az NPDR nyíltan támogatja az oroszpárti szakadárokat Kelet-Ukrajnában.

Uszovszki dokumentumai és emailjei között számos más árulkodó információt találni. Barátainak írt leveleit a Hitlernek kijáró „Heil” köszöntéssel kezdi. Szélsőséges körökben a mozgalom teoretikusának tekintik, mert több cikket is írt a nemzetiszocializmusról. Több könyvében is elbagatellizálja Hitler, és néha Sztálin rémtetteit is. Fontos kapcsolatai, munkatársai is a nacionalista szervezetek tagjai közül kerülnek ki, mások pedig valamilyen módon az orosz titkosszolgálatokkal voltak kapcsolatban.

Uszovszki egy ideit üzengetett a VKontakte közösségi oldalon Alekszander Duginnal, az orosz imperializmus egyik főideológusával is – ám ez egy idő után megszakadt, mert Dugint idegesítette, hogy Uszovszki mindig pénzről beszél. A belorusznak sikerült kapcsolatba lépnie a befolyásos Putyin-párti képviselővel, Konsztantin Zatulinnal is, ám pénzmozgásnak itt sem találtuk nyomát.

Ám Uszovszkinak nagyon kellett a pénz, és megpróbálta meggyőzni az állami finanszírozású Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetét is, hogy biztosítson számára forrásokat. Pénzért kuncsorogva magas rangú Kreml-hivatalnokoknak, Vladiszlav Szurkovnak és Dmitriy Peszkovnak is írt.

Uszovszki gazdag támogatót talál

Uszovszki 2013 végén létrehozott egy civil szervezetet Pozsonyban Kelet-Európai Kulturális Kezdeményezés (Východoeurópska Kultúrna Iniciatíva) néven. Ez a szervezet egyáltalán semmit sem csinál, ám Uszovszki hirtelen egy európai NGO feje lett, amit nagyon könnyű pénzgyűjtő eszközzé formálni. A szervezet első projektje húsz kelet-európai regényt adott volna ki, amelyeket a V4 országok szerzői írtak. A becslések szerint ez 120 ezer euróba került volna.

Uszovszki kiszivárgott emailjeiből kiderül: több száz levelet küldött ki a fenti pozsonyi civil szervezet vezetőjeként. Az Európai Unióban is keresett szponzorokat, de elsősorban oroszoknak írt.

Az időzítés nem is lehetett volna jobb: a kelet-ukrajnai konfliktus épp elkezdődött, Moszkva pedig a Krím elfoglalására készülődött. Az EU állampolgárai és diplomatái dühösek voltak Oroszországra, és Moszkvának ebben a helyzetben szüksége volt arra, hogy saját álláspontját terjessze. Uszovszkinak pedig az az ötlete támadt, hogy a V4-országokban keres oroszpárti partnereket, akik pénzért cserébe tüntetéseket és nagygyűléseket szerveznek majd Kijev ellen. Így látszólag nem Moszkva, hanem helyiek szervezik a tüntetéseket.

Az ötletet sikerült eladnia: talált egy szponzort Moszkvában, aki adott neki 100 ezer eurót az akció első szakaszára. Ebből közel 20 ezer eurót rögtön el is költött Uszovszki egy új autóra: egy kínai Geely Emgrand X7-et vett. A maradék pénzből pedig megszervezte az „embereit”.

Uszovszki dokumentumaiból az is kiderül, hogy a szponzora Konsztantin Malofejev  orosz üzletember volt, az orosz ortodox keresztény egyház támogatója és az orosz érdekszféra kibővítésének lelkes híve. Malofejev volt az, aki egykor segített megoldani a francia szélsőjobb vezér Jean-Marie Le Pen anyagi gondjait, és pénzzel támogatta a kelet-ukrajnai oroszpárti szeparatistákat is.

Uszovszki ezt az összeget készpénzben vette át Moszkvában, és a támogatásnak semmi nyoma nem maradt volna, ha örömében nem osztotta volna meg rögtön a nagy hírt a Facebookon. Akkor még nem tudhatta, hogy négy évvel később ukrán hackerek törik majd fel a profilját.

Ám volt egy kis gond a tervvel: Uszovszkinak nem igazán voltak kapcsolatai a V4-országokban, akik kivitelezhették volna a vállalt akciókat. A Facebookon kezdett hozzá, hogy olyan végrehajtókat keressen, aki osztják a nézeteit: cseh és lengyel szélsőjobboldali csoportokban kutakodott.

Uszovszki embere nem fél, és az erős sört szereti

E cikk szerzőjének még tavasszal sikerült beszélnie egy férfival, aki végül Uszovszki „munkatársa” lett egy ilyen Facebook-csoporton keresztül. Wojciech Wojltulewicz soha sem találkozott Uszovszkival személyesen, csak az interneten kommunikáltak.

Wojltulewicz egykor a lengyel nacionalista Samobroona part tagja volt, majd az oroszpárti Zmiana párthoz csatlakozott. Végül innen is kilépett, és az Obóz Wielkiej Polski (OWP, Nagylengyelország Tábor) part tagja lett, ami egy apró, jelentéktelen nacionalista part.

Wojltulewicz folyékonyan beszél oroszul és büszke oroszbarát nézeteire. Korábban utcai demonstrációkat szervezett Uszovszki megbízásából.

A 63 éves férfi a személyes találkozásunkkor betegesnek és ápolatlannak tűnik, a találkozó helyéül megbeszélt kocsmába mankókra támaszkodva érkezik. „Üveges, erős” sort rendel magának, amikor pedig leveszi kabátját, kiderül, hogy fehér póló van rajta vízszintes kék csíkokkal – pont, mint amilyet az orosz haditengerészetben hordanak.

„Kapott pénzt Uszovszkitól?”

„Igen.”

„Mennyit? Százakat, ezreket?”

„A legnagyobb összeg, amit kaptam, kétezer amerikai dollár volt. Annak magyarországi, illetve a hruszowicei ukrán temetőben szervezett akciókat kellett volna fedeznie.”

„Nem fél? Hogy csak így elfogad orosz pénzt?”

„Végülis nem csinálok semmi lengyel- vagy ukránelleneset. Csak Bandera hívei ellen dolgozom.”

(Stepan Bandera az ukrán függetlenségi mozgalom hőse, 1959-ben Münchenben meggyilkolták.)

Wojtulewicz pedig, miután átvette Uszovszkitól a pénzt, megszervezte a tüntetéseket, majd beszámolót írt arról, mi történt. A varsói ukrán követség elé szervezett tüntetés után például így jelentett: „Helló, barátom! … Ez történt a tüntetésen: miután kibontottuk az orosz zászlót, a lengyel zászló mellett álló lány Donbassz egy kis zászlaját tartotta a kezében. Ekkor pedig elkezdtük bemutatni a kijevi fasiszta junta népirtó tevékenységét.”

Ez az Uszovszki tevékenységét bemutató cikksorozat első része volt, a belorusz aktivista viselt dolgairól további cikkekben számolunk majd be a VSquare.org oldalon. Az eredeti cikk szerzői Pawel Reszka és Pavla Holcova, a magyar nyelvű összefoglalót Kőműves Anita készítette.

Kapcsolódó cikkeink:

Juszt László majdnem a Russia Today magyar arca lett

Elszámolási viták hátráltatják a 2,4 milliárd forinttal támogatott orosz ortodox templomfelújításokat

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

„Oroszország szövetségeseket keres Székelyföldön” – Csibi Barna, a Székely Gárda alapítója

„Meghívott behatolás” a magyar kormánymédiába – Rácz András a putyini információs hadviselésről

Hungaristákkal és a putyinizmussal is flörtölnek a frankofón szélsőjobboldal hazai képviselői, az identitáriusok

Megosztás