Cikkek

Matyi Dezső átverésről, ellenfelei szabálytalanságokról beszélnek

 

A taggyűlési jegyzőkönyv szerint megtagadta a Rainbow Kft. január 27-ére összehívott taggyűlésre szóló meghívó átvételét Matyi Dezső, míg a vállalkozás másik két tagja – Szabó Tünde és Matyi Bianka – nem jelent meg azon. Az ülésen a tagok közül egyedüliként a cég 50 százalékos üzletrészét tulajdonló Wolf-CRS Kft. vett részt. A határozatképtelen összejövetelen a társaság átvilágításáról, jövőbeli működésének a biztosításáról volt szó, így arról, hogy a Central-cégcsoporttal megállapodnak a bolthálózat és a dolgozók átvételéről. Matyi szerint átverték és a karácsonyi bevételt is ellopták tőle.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

„A Rainbow Üzletlánc könyvértékesítésből származó bevételei biztosítják a cégcsoport többi vállalkozásának a működtetését. A cégekbe a bevétel vagy szállítói számlák kifizetésével vagy tényleges kölcsön átutalással kerül. Úgy működik az egész rendszer, mintha egy „nagy kalap” lenne és mindig annak a cégnek a kötelezettségeit fizetik ki belőle, ami éppen aktuális. Ezzel a módszerrel szinte átláthatatlanná teszik a cégek könyvelését… A Rainbow Kft. és a Könyvbazár Kft. közötti kölcsönszerződések lejárati határideje 2016. december 31. A kölcsönszerződések nem tartalmazzák, hogy milyen gazdasági tevékenységhez nyújtják a társaságok egymásnak. A kölcsönök mögött biztosíték nem szerepel, ad hoc jelleggel történtek a pénzek átadásai.”

„Az egyéb vállalkozások csak részben kapcsolt vállalkozások, és nem indokolt magánszemélyeknek, független társaságoknak több százmilliós kölcsönök nyújtása, akkor, amikor maga a társaság is likviditási gondokkal küzd. Ezt igazolja, hogy önmaguk is kölcsönöket vesznek fel. Ez felveti annak a gyanúját, hogy üzletszerűen pénzügyi tevékenységet folytatnak engedély nélkül.”

Ezek a súlyos kijelentések szerepelnek az Átlátszó birtokába került jelentésben, amelyet az 1,2 milliárd forintjára váró Wolf-CRS Kft. készíttetett a PD Consulting Kft.-val azért, hogy megtudja, a Könyvbazár Kft. képes-e teljesíteni a köztük lévő bizományosi szerződésekből eredő kötelezettségeket.

A Könyvbazár Kft. a nagykereskedelmi cég, amely gondoskodik arról, hogy a kiadók megkapják a jussukat a bizományban átadott könyvekért. Az ellenőrzött cég a Rainbow Üzletlánc Kft., amely az 56 Alexandra könyvesboltot üzemelteti és mintegy 350 embert foglalkoztat. Az értékesítés bevételei ennél a cégnél realizálódnak.

Matyi Dezső cégei nem most kerültek bajba. Emlékezetes, az üzletember néhány éve az OTP-vel akaszkodott össze: Matyi 2014-ben a hvg.hu-nak adott interjújában azt állította, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az ő érdekeltségeire feni a fogát, ezért nem hagyta, hogy megállapodást kössön az OTP Bankkal az Alexandra-cégcsoport az egyik nagy hitele átstrukturálásáról. Arról is beszélt Matyi Dezső, hogy a bank egy lejárt tartozás miatt szerette volna a Matyi-cégcsoport átvilágítását elvégeztetni.

2007-ben Matyi Dezső az elsők között volt, aki beszállt a magyar futballba, a pécsi PMFC labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa lett. 2013. december végén arra hivatkozva, hogy a csapat címadó szponzora nem kapott meg egy hitelt a Széchenyi Banktól, bejelentette, hogy kivonul a pécsi futballból.

A Csányi Sándorral keletkezett viszály után 2014-ben eltűntek ugyan a viharfelhők, de a jelek szerint csak átmenetileg tudták orvosolni a problémákat.

A Könyvbazár Kft. 2014-ben bizományosi szerződést kötött a Wolf-CRS Kft.-vel könyvekre, hangszerekre és az ahhoz kapcsolódó termékekre, továbbá hanganyag termékekre, illetve további kiadványokra. A bizományos cég a készletet albizományosi értékesítésre továbbadta a Rainbow Kft.-nek. Mivel a Könyvbazár 1,2 milliárd forintos tartozást halmozott fel a Wolf-CRS felé, a társaság szerette volna tudni, hogy a készlet miként áll, és hogy milyen mértékű adósságszolgálatra képes a Könyvbazár. Ezért a Wolf-SRC megbízta Somogyi Ferenc vezette PD Consulting Kft.-t az átvilágítással.

Az ellenőrzés során a PD Consulting megállapította, hogy miután a szintén Matyi-cég Pécsi Direkt Kft.-nél felszámolás indult, a vállalkozás tevékenységét átvette a Könyvbazár Kft., és így annak értékesítési tevékenysége jelentősen megnövekedett.

A kialakított finanszírozási forma, hogy a szállítóktól bizományosi értékesítésre veszik át a könyveket, és ezzel minimális lekötött tőke mellett működnek és a szállítóikkal finanszíroztatják a működésüket. Ennek a veszélye az, hogy egy-egy ki nem fizetett szállító nagy eséllyel indít a társaság ellen követelése érvényesítése érdekében végrehajtási vagy fizetésképtelenség megállapítása iránti eljárásokat.

A PD Consulting a vizsgálat során arra jutott, hogy a Rainbow-nál az árbevételhez képest minimális a kinnlevőség, a Könyvbazár esetében viszont ez jelentős: 4,1 milliárd forintot tesz ki. Ennek mintegy 69 százalékát a Rainbow Kft. vevői tartozása adja.

Kiderült az is, hogy mindkét cég kölcsönöket ad valamilyen formában a saját tulajdonosi körébe tartozó cégeknek: a Könyvbazárnál ez az összes eszköz 15,2 százalékát, míg a Rainbow Kft. esetében 19,7 százalékot tesz ki. Hogy ez üzletszerű-en történik-e, a PD Consulting megvizsgálandónak tartotta.

A Könyvbazár szállítói tartozása 5,8 milliárd forint, abból 1,3 milliárd a saját érdekeltségi körbe tartozó társaságokkal szembeni kötelezettség, míg 4,5 milliárd a külsős cégek felé fennálló tartozás. Ezek között található a Wolf-CRS 1,2 milliárd forintos követelése is. Ennek megtérülésében a PD Consulting nem bízott. Az elemzés alapját képező adatok a 2015. december 31-ei fordulónapra vonatkoznak.

Az átvilágítók azt javasolták a Wolf-SRC-nek, hogy többségi tulajdonosi érdekeltség vásárlásával a Rainbow-ban és egy gazdasági vezető kinevezésével gondoskodni lehetne a beáramló pénzeszközökből a tartozások rendezéséről, így a Wolf-CRS követelésének kiegyenlítéséről is.

Ezt követően szerzett 50 százalékot a Rainbow Üzletlánc Kft.-ben a Wolf-CRS.

Új seprű

Első napirendi pontként a tavaly szeptember 1-jével a Wolf-CRS-nek a Rainbow Kft.-be való belépésével együtt megválasztott ügyvezető, Vass István ismertette a Matyi-cég gazdasági helyzetét. Az illetőt a válságmenedzseléssel megbízott PD Consulting javasolta a kft. élére.

Az új ügyvezető arról tájékoztatta a taggyűlést, hogy:

Matyi Dezső nem segítette érdemben az új ügyvezető munkáját, „a dokumentumok átadásában és a társaság törvényes működésének a biztosításában.”

A főkönyvi kivonat szerinti kihelyezett kölcsönök és egyéb összegek szerződéseit sem kapta meg.

„A más cégek helyett fizetett összegekről nem készültek szerződések, ezek az összegek túlnyomozó részt a banki átutalások alapján kerültek könyvelésre követelésként azon cég felé, amely helyett fizetett a Rainbow Üzletlánc Kft.”

„A banki befizetésekről kiadási bizonylatok készültek. A kiadási bizonylatokon csak a pénzintézet nevét tüntették fel, így nem egyértelmű, a bankszámla, amelyre a befizetés történt a Rainbow Üzletlánc Kft. számlája vagy esetleg egy másik vállalkozásé. A kiadási bizonylatok ilyen módon történő kiállítása megtévesztő.”

„Az ügyvezetői folyamatos tiltások ellenére továbbra is történtek utalások a cégcsoporton belül más cégek nevében a Rainbow Üzletlánc Kft. bankszámlájáról.”

„Matyi Dezső, mint a cégcsoport létrehozója és egyszemélyi irányítója továbbra sem akart oly módon együttműködni az ügyvezetővel, hogy a Rainbow Üzletlánc Kft. gazdálkodását átláthatóvá, egyértelművé tegyük, és a működése megfeleljen a jelenleg hatályos jogszabályi előírásoknak.”

Tavaly december végén, a két ünnep között a PD Consulting részéről azzal szembesültek, hogy az ügyvezetői tiltás ellenére két alkalommal 17-17 millió forintot utaltak el a cégcsoport két tagjának. Hogy miért, arra nem kaptak magyarázatot a pénztárostól. Emiatt a PD Consulting vezetője, Somogyi Ferenc ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A főkönyvi kartonok szerint a Könyvbazár Kft. és Rainbow Kft. 714 millió forint értékben rendelkezett utalványokkal, amelyeket a követelések között névértéken tartottak nyilván, holott azokat le kellett volna selejtezni.

Mivel ezeket az utalványokat felfüggesztették, a PD Consulting vezetője feljelentést tett a rendőrségen. Ezért Somogyi Ferenc szerint – mint a taggyűlésen elmondta – az utalványok „megvásárlása felesleges kiadás volt, ami csak arra szolgált, hogy pénzt vonjanak ki a cégből.” Emiatt Somogyi ismét a hatóságokhoz fordult.

„Mindkét cég esetében a szállítói folyószámlából jól látszik, hogy az utalványok 6 százaléka átutalásra, 94 százaléka pedig központi pénztárból került kifizetésre. A pénzmozgások ilyen formája is felveti annak a gyanúját, hogy itt nem sportutalvány célú felhasználás, hanem a dolgozók vagy egyéb célú felhasználás történt. Továbbá a fel nem használt utalványok jelentős összegű beszerzése is eredményezhetett további jogsértést.”

A jelentésben pedig még 2015-re vonatkozóan a PD Consulting Kft. azt jegyezte meg, hogy a Könyvbazár és a Rainbow a Pécsi Direkt Kft. bevonásával összesen 1,1 milliárd forintot fizetett ki készpénzben vagy átutalással az utalványokra, amelyek értéke – az átvilágítást végző társaság szerint – nulla volt.

„Az elmúlt időszakban több adót fizettünk be a Rainbow Üzletlánc Kft. után (eddig 39 millió forintot), mint Matyi Dezső az elmúlt három évben összesen.” – állítja Somogyi Ferenc.

A PD Consulting nem látott más lehetőséget, mint hogy befektetőt keres a bolthálózat fenntartásához, a dolgozók munkahelyeinek a megmentésére, valamint a meglévő könyvkészlet további forgalmazására. Úgy számolták, hogy ha nem járnak sikerrel, akkor fizetésképtelenségi helyzet miatt felszámolást kellene indítaniuk.

Matyi Dezsőnek másik üzlettel sem volt szerencséje, bezárta ugyanis a borászatát. A hír néhány napja jelent meg. A Baranya megyei Ócsárdon palackozóval rendelkező Matias Borászat főként a Pannon Borrégióban, Villányban és Szekszárdon tevékenykedett. A borászat termékei Magyar Termék Nagydíjat is kaptak.

A Matyi Dezső érdekeltségével történteket nem hagyta szó nélkül L. Simon László fideszes képviselő, volt államtitkár, aki értesüléseink szerint jó viszonyban van az üzletemberrel. A politikus Facebook-oldalán megjegyezte, hogy a politikának nem szabad magára hagynia a könyvszakmát, segítenie kell az Alexandra újabb összeomlása miatt kialakult helyzetben. Az állam pedig kétféleképpen segíthet: vagy részt vállal a kereskedelem újjászervezésében, vagy anyagilag és erkölcsileg támogatja azokat a szakmai befektetőket, akik az Alexandra romjain új kiskereskedelmi láncot alapítanának.

A taggyűlés ugyan határozatképtelen volt, hiszen a tagok közül csak az üzletrész 50 százalékával rendelkező Wolf-CRS Kft. vett részt és a Matyi család távol maradt, de az ügyvezető a hitelezői igények elsődlegessége alapján külön taggyűlési döntés nélkül is tárgyalásokat folytathat, illetve megállapodást köthet egy új befektetővel.

Még a taggyűlés napján közleményben jelentette be a Central Csoport, hogy segítséget nyújt a Matyi Dezső és családja érdekeltségébe tartozó Alexandra könyvesboltok értékesítési hálózatának fenntartásához és újjászervezéséhez.

Emellett a január 27-én megtartott taggyűlésen elhnagzottak szerint a másik Matyi-cég, a Könyvbazár Kft. felé addig nem fizetnek, amíg a társaság el nem készíti a cégek közötti tartozásokra vonatkozó, megfelelő dokumentumokkal alátámasztott kimutatást, amelynek alapján a vállalkozások elszámolhatnak egymással.

Matyiék szerint minden másképpen van

Matyi Dezső jogi képviselője az Indexnek az állította, hogy a Wolf-CRS okirat-hamisítással szerzett a Rainbow-ban tulajdont, a jelenlegi cégvezetés pedig a beleegyezésük nélkül működik, ezért ők is megtették a szükséges lépéseket a rendőrségen.

Az üzletember a taggyűléssel és a Central megjelenésével kapcsolatban nem nyilatkozott az Átlátszónak, csak annyit mondott, hogy kérdezzük Stotz Gyulát.

Korábbi interjúnk Stotz Gyulával

„Hatalmukat személyes célok fegyvereként forgatják a közjó ellen” – Stotz Gyula kriminológus az adóhatóságról

Az adószakértő, jelenleg igazságügyi szakértő régóta munkakapcsolatban áll a Wolf-CRS Kft.-vel: Somogyi Ferenccel 2005-óta, míg a PD Consultinggal tavaly szeptembere óta dolgozik együtt. A Wolf-CRS székhelye ráadásul abban az irodában található, amelyben korábban Stotz Gyula irodája működött. Az igazságügyi szakértő a cégnyilvántartás adatai alapján az Alexandra Tax Kft. cégvezetője is volt. Ez a vállalkozás többek között néhány Matyi Dezső érdekeltség könyvelését végzi.

Stotz Gyula megkeresésünket azzal hárította el, hogy egyelőre nem akar a történtekről nyilatkozni.

Csikász Brigitta

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás