Cikkek

Pénzmosás, járulékcsalás, számlagyártás, szoftverkalózkodás – nyomtalanul eltűnt strómanok, 2. rész

 

Milliárdokat, százmilliókat keresnek nyomtalanul eltűnt embereken, akik nagy összegek tisztára mosásában működhettek közre. A milliárdos adócsalásba keveredett Eclipse strómanjának tartott Katzenbach Imre rettegésben élt, és végül mindent hátrahagyva tűnt el hat éve. Idén januárban egy önkormányzati szocialista politikusnak, Sápi Attilának veszett nyoma. Szerencsésnek mondhatja magát a stróman, ha börtönbüntetéssel megússza a kalandot lebukás után.

 

grabovoj

 

Évek óta semmilyen hír nincs az Eclipse Zrt. strómanjáról, akiről előző cikkünkben írtunk. Közzétettük a férfinak tulajdonított levelet is, amely szerint többször életveszélyesen megfenyegették. Soraiból az tűnik ki, hogy ezt szerinte azon céges körből kapta, amelynek éveken át segédkezett: a nevét adta különböző cégekhez és ügyletekhez, így százmilliós utalásokhoz is, és rendszeresen vett fel nekik hatalmas összegű készpénzt bankfiókokban.

Az Eclipse-ügyben, mint beszámoltunk róla, egyelőre nincs felelős. A büntetőeljárás 2010-ben indult, miután kipattant, hogy az eredetiségvizsgálatot támogató informatikai rendszereket szállító vállalkozásnál több milliárd forintos adócsalás történt. Idén márciusban ítéletet hirdetett volna a Fővárosi Törvényszék – immár megismételt eljárásban –, de az elmaradt, mert az ügyészség társasági adó tekintetében is csalást állapított meg és benyújtott még egy vádiratot. A 2013-as elsőfokú ítélet a vádlottakat bizonyítottság hiányában felmentette.

Korábbi cikkeink pórul járt strómanokról

Tovább húzódik az Eclipse-ügy, amelyhez Pintér Sándornak nincs semmi köze

Egymilliárd forint táskában – leülte a büntetését, és most kitálal a stróman

MagyarLeaks: Korrupt rendőrök fedezték a járulékcsaló bűnszervezetet?

Warezkirály és informatikai szakértő

Nem csak az Eclipse strómanjának tartott volt focistának keltették a halálhírét, hanem a magyar warezkirálynak, Kovács Balázsnak, ismertebb nevén „Bajának” is, aki 2009-ben egy warezrazzia után menekült külföldre. Az NNI akkor azt állapította meg, hogy a warezbanda több mint 21 ezer szerzőnek legalább 365 millió forintos kárt okozott jogvédett tartalmak letöltésének lehetővé tételével. Kovács Balázs személyét az tette érdekessé, hogy miközben warezbirodalmat üzemeltetett, nagy rendőrségi ügyekben vett részt hatósági informatikai szakértőként.

Az országból eltűnt Kovács nem sokkal később beszélt is erről skype-on Polgár „Tomcat” Tamás radikálbloggernek, és szót ejtett olyan „forró” ügyekről, amelyekben informatikai szakértőként dolgozott, sőt azt állította, hogy még külföldről is bele tud nézni az iratokba. Az Indexet is megkereste, hogy az UD-ügyről beszéljen, de mivel azért pénzt kért volna, az interjú nem jött össze.

Ezt követően nem sokkal elterjedt az a hír, hogy Kovács Balázst holtan találták Romániában, állítólag gyógyszer-túladagolás okozta a halálát. Az NNI az Indexnek akkor nem cáfolta a halálhírt. Ebben azonban jó páran kételkedtek. Kovács ugyanis a Tomcatnek adott interjúban elmondta azt is, hogy nem magyar állampolgárként, új személyazonossággal fog tovább élni. Magyarországon mindenesetre azóta senki nem hallott felőle.

A százmilliós céges tartozást hátrahagyó MSZP-s

Melegítőben, telefon és iratok nélkül lement a boltba, majd egy presszóban megivott egy sört Sápi Attila szocialista zuglói képviselő, majd teljesen nyoma veszett. Ennek éppen a héten lesz négy hónapja. A 43 éves férfi bejelentett állandó lakhelye a Pest megyei Monor, ezért az ottani kapitányság vizsgálja a furcsa eltűnési ügyet. Az Átlátszó munkatársának a figyelmét az eltűnés után néhány héttel arra hívták fel, hogy pénzügyi jellegű okok állhatnak Sápi Attila eltűnése mögött.

A hvg.hu írta meg, hogy a szocialista politikus a fővárosban egy bérlakásban élt, és hogy a férfinak a tavalyi vagyonnyilatkozata alapján szinte semmije nincsen: se ingatlana, se telke, de még autója sem. Önkormányzati képviselőként bruttó 425 ezer forintot keresett, további havi 59 ezer forintért pedig ügyintézőként dolgozott egy vállalkozásnál. A férfi már felszámolt biztonsági vállalkozásánál 100 millió forintos köztartozás van, amely a Magyar Nemzet cikke szerint nem Sápi Attila cégének a sara, hanem az alvállalkozónál lévő elmaradás.

Számos kérdést vethet fel persze az is, hogy a férfi élettársa csak öt nap után jelentette párja eltűnését a hatóságnak, de a céges szálat az Átlátszónak az ügyről beszélők erősebbnek tartják. Csakúgy, mint az Eclipse-ügyben érintett egykori sportoló, MTK-s futballista Katzenbach Imre köddé válásának esetében is.

Papíron milliárdos cégcsoportja volt a zongoristának

Sápi Attila köddé válása előtt egy hónappal, tavaly év végén rejtélyes módon veszett nyoma egy zongoristának, Farkas Mihálynak.  A zenész – Katzenbach Imréhez hasonlóan – minden holmiját hátrahagyva ment el a lakásából, ahova többet nem tért vissza. A rendőrök úgy gondolták, hogy akár meg is ölhette magát, de a barátai ebben kételkedtek. Hogy megtalálják a férfit, még egy Facebook-oldalt is létrehoztak. A hvg.hu szerint az 54 éves férfi rossz anyagi helyzetben volt, annak ellenére, hogy egy milliárdos forgalmú cégbirodalmat mondhatott magáénak.

„Az SDA Informatikai Zrt. 2015-ben elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményének, az Educatio Kft.-nek a megbízását az egyetemeken használt, az állam által már megvásárolt Neptun nevű szoftver továbbfejlesztésére mintegy 800 millió forintért, de emellett más állami szervezet beszállítói is voltak az SDA-csoport tagjai.”

Az SDA informatikai vállalatcsoport igazi tulajdonosának azonban nem Farkas Mihályt, hanem Fauszt Zoltánt tartják. A férfi szerint Farkas Mihály, akivel évente egyszer-kétszer beszélt, visszahúzódó ember. Fauszt a lapnak azzal magyarázta azt, hogy Farkas Mihály lakása az ő nevén van, hogy az ingatlant megvette ugyan, de a zenész használja. A hvg.hu munkatársa Fauszt Zoltán megpróbálta arról is faggatni, hogy Farkas Mihály nélkül a cégek minként működnek tovább, de erre nem kapott választ az üzletembertől.

Strómanok, akik egy idő után előkerültek

Emlékeznek még a Siemens-ügyre? A történet már régi: 2001 és 2005 között mintegy másfél milliárd forintot utaltak át nem létező fantomcégek számláira. Ezek egyikének lett ügyvezető igazgatója Kutrucz László, aki egyébként akkor hajléktalanként élt. A férfi alkalmanként néhány ezer forintért írt alá, illetve vett fel a bankból készpénzt, amit továbbadott az ügylet bonyolítójának.

Miután a csalás kipattant, Kutrucz Lászlóval és társaival szemben büntetőeljárás indult, amelynek a végén többek között a férfit is felmentették.

Szintén bűnözők ügyleteiben segédkezett Kakas Attila, aki már körözés alatt állt, de még szökésben volt, amikor 2012-ben emailben azt állította az Átlátszónak, hogy többmilliárdos járulék és adócsalást akart  leleplezni, de belekeverték az ügybe.

„Hangfelvétel igazolja, hogy az életemre törnek. Van bizonyítékom. Sajnos olyan volt rendőrtisztek, és aktív rendőrök, vámosok vannak benne, hogy miattuk nem fordulhatok a hatósághoz.”

Kakas Attila szerint az őt és lányát is foglalkoztató cégcsoport azzal trükközött, hogy az alkalmazottakat bejelentették, de nem fizették meg utánuk a járulékokat. Aztán amikor egy cég tartozása elérte a 100 millió forintot, akkor egy külföldinek eladták, így fantomizálták azt.

 

 

A férfi elbeszélését árnyalja, hogy amikor kiszállt a bandából, utolsó munkanapján 62 millió forintot felvett egy bankfiókban, majd lelépett. Több mint egy évig bujkált, szeretett volna kitálalni a sajtónak, a rendőrök végül 2013 szeptemberében, Kaposváron elfogták.

Az ügyben lefolytatott büntetőeljárás egyetlen terheltje végül maga Kakas Attila lett: a Fővárosi Főügyészség 2012 augusztusában különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat vele szemben a Fővárosi Törvényszéken. Ott arról tájékoztatták az Átlátszót, hogy a férfit végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, amit már le is töltött.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás