Cikkek

Perlik az államot az áruforgalom ellenőrző rendszer szabadalma miatt

Kovács István üllői vállalkozó szerint a januárban induló Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) az ő, 2010-ben kifejlesztett, szabadalmi védettséget élvező rendszerének lebutított változata. Kovács kártérítési pert indít szellemi termék jogtalan eltulajdonítása miatt: dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a rendszert évekkel ezelőtt részletesen bemutatta nemcsak a NAV elnökének, de Rogán Antalnak és Varga Mihálynak is. Véleménye szerint az EKAER jelenlegi formájában ráadásul nem is alkalmas az áfa-csalások elleni hatékony fellépésre.

Kovács és társai az általuk Originbank névre keresztelt rendszert eredetileg a márkahamisítás visszaszorítására fejlesztették ki és 2010.decemberében szabadalmi eljárás alá került. A rendszer működése pofonegyszerű: a gyártott és kereskedelmi forgalomba hozott áruk a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt fajtánként, vagy ha szükséges, darabonként egyedi azonosító számot kapnak; ezek az azonosítók egy adatbázisba kerülnek, amelyből a hatóság bármikor könnyedén ellenőrizheti a termék eredtét.

A fejlesztők időközben rájöttek, hogy a rendszer ezzel a működési elvvel az áfacsalások visszaszorítására is alkalmas eszköz lenne, ezért egy új, az eredetivel azonos működési elvű,  továbbfejlesztett változatra új szabadalmi eljárást indítottak 2014 májusában. Kovács István 2011 tavaszán megkereste a rendszer működését részletesen bemutató levélben Vida Ildikó NAV-elnököt; később Rogán Antalt, a Parlament Gazdasági Bizottságának elnökét és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is. Mivel érdemi választ nem kapott, Pogácsás Tiborhoz illetve Szűcs Lajoshoz, Üllő korábbi és jelenlegi országgyűlési képviselőihez fordult – hiába.

Perlik az államot az áruforgalom ellenőrző rendszer szabadalma miatt from atlatszo.hu on Vimeo.

A NAV-tól ezidáig egyetlen érdemi reakció érkezett: Kovácsics Iván, a NAV stratégiai elnökhelyettese 2011 április 26-i levelében ezt írta: „a rendszer gyakorlati működése még nem valósult meg, és referenciákkal sem rendelkezik, így a rendszernek az adóhatóság tevékenységét támogató tulajdonságait nem tudom megítélni.”

Kovács idén ősszel szembesült azzal, hogy a 2015.január 1-től bevezetésre kerülő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) ugyanúgy egy tetszőleges számú karakterből álló azonosító alapján működik, mint az övé – őt viszont nem keresték meg sem a NAV-tól, sem a gazdasági minisztériumtól.

Mi az EKAER?

Közúti fuvarozással járó tevékenységet 2015 január elsejétől csak olyan adózó folytathat, aki rendelkezik Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) számmal. A rendszerbe bejelentkező adózókat a NAV nyilvántartásba veszi, majd kapnak egy EKAER-számot. Útdíjköteles járművekkel minden esetben – EU-ba, EU-ból, illetve belföldön végzett szállítás- bejelentési kötelezettsége van a fuvarozóknak. Ez a kötelezettség a NAV által kockázatosnak minősített termékek és élelmiszerek esetén a nem útdíjköteles járművel végzett szállítás esetén is fennáll, amennyiben a rakomány tömege meghaladja a 200 illetve 500 kg össztömeget, vagy nettó 250 ezer illetve 1 millió forint összértékéket. Az EKAER honlapja szerint „Jelenleg még nincs tisztázva, hogy mit jelent pontosan a kockázatos élelmiszerek fogalma, ezt majd a későbbiekben fogják rögzíteni.”.

Ráadásul véleménye szerint a bevezetni tervezett rendszer a benne hagyott kiskapuk miatt biztosan nem fogja hatékonyan megakadályozni az áfacsalásokat, alapvetően két okból: egyrészt a rendszer által kiadott azonosító csak 15 napig él, vagyis két hét után a termék kikerül az EKAER látóköréből; másrészt – a rendszer honlapja szerint – az EKAER csak az első tárolási helyig követi az áruk útját.

Vagyis ha a szlovák kristálycukor továbbindul az első magyarországi raktártól, az EKAER számára láthatatlanná válik, innét járhatja a bejáratott hálózatos áfacsalás útját. Ehhez képest a rendszer jelentős, ám fölösleges adminisztratív többlet terhet ró a vállalkozásokra.

Mivel megkereséseire senki nem reagált, Kovács István kártérítési pert kíván indítani az állam ellen a BTK 329. §, vagyis szellemi tulajdon jogtalan használata, vagyis bitorlás miatt.

Becker András – Erdélyi Katalin

Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Vegyél Átlátszó-előfizetést ajándékba! Az összeget te határozod meg, cserébe egy csinos vouchert adhatsz át, mi pedig kérlelhetetlenül folytatjuk a munkánkat jövőre is. Részletek: atlatszo.hu/karacsony

Megosztás