Cikkek

Kinyomoztuk, kinek adta el budai házát Vida Ildikó. Nem fogod elhinni!

Vida Ildikó – aki már az első Orbán-kormányban is volt adóhatósági elnök – két héttel 2010-es APEH-elnöki kinevezése után szabadult meg máriaremetei házától. Az APEH élére a miniszteri bejelentés szerint 2010. június 28-án nevezték ki , majd  július 7-én – egyébként a NAV létrehozását irányító kormánybiztossá való újabb kinevezése napján – adta el a háromszintes, 689 négyzetméteres telken álló épületet a Közgép ingatlanfejlesztő cégének.

A budai elit környéken elhelyezkedő telek a ’80-as évektől egy magánszemély és a III. kerületi Tanács tulajdonában állt. 1999-ben a tulajdonjog felerészben Halasi Tibor, felerészben pedig Vida Ildikó tulajdonába került. A már akkor is az adóhatóság elnöki tisztségét betöltő Vida egy évvel később cserével az ingatlan kizárólagos tulajdonosává vált. Ő volt a tulajdonos abban az időszakban is, amikor a cégtisztségei kapcsán a cégjegyzékbe bejegyzett címeként is a Tamara utca 19. szerepelt.

Tulajdonostársa, Halasi Tibor neve a Fidesz-kormányok alatti állami cégvezetők közt tűnik fel. 1998. szeptember 30-tól 2002 júliusáig az Antenna Hungária Zrt. igazgatósági tagja volt, de az MFB Zrt. felügyelő-bizottságában is tag volt 1998 októbere és 1999 novembere közt, majd 2011 szeptemberében visszatért ebbe a pozícióba. 1998 és 2002 között még az – azóta megszűnt – Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott a Céginfó.hu adatai szerint.

A Tamara utca 19-es szám alatti ingatlan teljes tulajdonát a tulajdoni lap szerint 2010. július 7-i dátummal vette meg a Közgép- Ingatlanfejlesztő Kft. Ez a cég a Simicska Lajos tulajdonában lévő, közpénzekkel jelentős mértékben felpumpált KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt, illetve Németh Miklós Közgép-vezérigazgató tulajdonában áll.

vidakozgep

 

Vida Ildikó – a többi vezető közszolgálati tisztviselőhöz hasonlóan, azaz nem nyilvános tartalommal –rendszeresen vagyonnyilatkozatot köteles tenni. Az első vagyonnyilatkozatának benyújtására a 2010-es APEH-elnöki kinevezés után történetesen éppen harminc napja volt, így ennek már nem feltétlenül kellett tartalmaznia a Tamara utcai házat, viszont az adásvételből származó jövedelemnek a következő évek bevallásaiban elvileg meg kellett jelennie.

Hogy reális, a piaci árnak megfelelő értéken jelent-e meg, azt legfeljebb a munkáltatói jogokat gyakorló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tudná megmondani, de ő is csak akkor, hogyha Vida Ildikó esetében a törvényes forrásból származó jövedelemmel nem magyarázható vagyongyarapodást érzékelne, és ezért vagyongyarapodási vizsgálatot indítana. Egy ilyen vizsgálat egyébként szélsőséges esetben adóhatósági vagyongyarapodási vizsgálathoz is vezethet, bár emiatt a legkevésbé valószínűleg Vida Ildikónak kell izgulnia.

Ingatlanhirdető oldalakon egyébként nem bukkantunk sok Tamara utcai találatra, de a meglévőkből azt láthattuk, hogy 300 és 500 000 forint közti négyzetméteráron találhatóak lakások a környéken. Vida Ildikó volt háza jelenleg elhanyagolt, kertje gazos, nem úgy néz ki, mintha gyakran járna ott valaki.

Halász Áron

Ha tetszett a cikk, szavazz az Átlátszó Blogra a Goldenblogon!

További cikkeink a kitiltási botrányról

Horváth András: Európai cégek és multik is érintettek korrupciós ügyekben

Miért pont a NAV kerülhetett az amerikaiak célkeresztjébe?

A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus

Titok Vida Ildikó NAV-elnök szakmai önéletrajza

Szegény Vida Ildikó kabátlopási ügybe keveredett

És ő a nemzetközi szóvivőnk. Eh?!

Megosztás