Cikkek

Letartóztatták az újságírók számítógépét feltörető, sokmilliós adócsalással vádolt svájci borászt

Egy közérdekű bejelentés forrását próbálta megszerezni az ügyön dolgozó újságírók  számítógépéről  egy ismert svájci borász. A június elején adatlopásért letartóztatott Dominique Giroud egy nemzebiztonsági alkalmazott, egy hacker és egy magánnyomozó segítségével szállt rá az újságírókra, miután a Le Temps nevű lap nemrég nyilvánosságra hozta az ellene folytatott eljárás részleteit.

A jó politikai kapcsolatokkal bíró, korábban Budapesten is bemutatkozott Dominique Giroud  idén tavasszal a bíróságon több alkalommal próbálta megakadályozni, hogy a közszolgálati adó (Radio télévision suisse, RTS) leadhasson egy a cégéről szóló riportot. Februárban a bíróság egy a Giroud-üggyel foglalkozó cikknek a weboldalról történő utólagos eltávolítására kötelezte a csatornát, májusban egy hétig  nem engedett leadni két riportot, amiket az RTS végül május 21-én adott le.  Ha most bűnösnek találják, öt év börtön várhat a nagy sportversenyeket  is szponzoráló, a nyilvánosság előtt nagycsaládos, hithű katolikusként megjelenő vállalkozóra. Giroud  egy 1970-ben Ecône -ban alapított, szélsőséges, jobboldali nézeteiről ismert fundamentalista katolikus közösség a Fraternité sacerdotale Saint-Pie-X (FSSPX) tagja.

A legnagyobb svájci bortermelő vidék, a Valais ismert borászának ügyeit még 2011 ben kezdte vizsgálni az adóhatóság.  2013 őszén cége a Giroud Vins SA vagyonát a helyi adóhatóság befagyasztotta, novemberben pedig 9,5 millió svájci frank adóbefizetésre kötelezték. A beszámolók szerint 13 millió frank  2001 és 2009 között elért nyereség után “felejtett el” adózni, a nyereséget különböző technikákkal rejtve el a hatóság elől (a Crédit Suisse bank egyik fiókjában egy offshore cég számláján, stb.).  Ráadásul Dominique Giroud-ra a borszakma duplán dühös: a csaló borvállalkozó a hírek szerint “pancsolt”, import bort is eladott svájci termékként és az egyik nyilakozatában azzal vádolta az egész szakmát, hogy az által használt “adóracionalizáló”  technikákat mások is széles körben használják. A szakmabeliek egy része kétségbe vonja, hogy ekkora profit származhatott kizárólag bortermesztésből és kereskedelemből.

A Giroud-ügy Svájcban nagy botrányt kavart, részben a vállalkozó politikai kapcsolatai miatt. A borvállalkozó köztudottan jó barátja egy parlamenti képviselőnek, Oskar Freysingernek, aki a Valais kantoni önkormányzat kabinetminiszere is. Freysinger a jobboldali Svájci Néppárt tagjaként heves muszlim-ellenes nézeteiről ismert, ő volt az, aki korábban a szélsőjobboldali Geert Wilderst épp Giroud pincészetében látta vendégül, amikor a holland politikust nem engedték be a városházára. Giroud ügye kapcsán Freysinger azt nyilatkozta, hogy az egész botrány célja Valais kanton pézügyminiszterének, a kereszténydemokrata Maurice Tornay-nak a lejáratása, mivel korábban az általa vezetett cég auditálta Giroud vállalkozásait.

Egy a most letartóztatott  Giroud-hoz közeli vállalkozó által kiadott helyi lap, a Le Nouvelliste egy szerkesztőségi állásfoglalásban megnevezte a Giroud-ügy nyilvánosságra kerülését eredményező közérdekű bejelentés feltételezett forrását, egy az ország pénzügyminiszteréhez közeli, magas beosztású köztisztviselőt.

Horn Gabriella

(Fotó: innen

Megosztás