Cikkek

Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

Az atlatszo.hu birtokába került szerződés tanúsága szerint 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot. A vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik az uniós és norvég állami támogatások felhasználásának irányítása terén múlhatatlan érdemeket szerzett fideszes politikus.

Az Átlátszó birtokába jutott szerződés tanúsága szerint Lázár János magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól. A Hradec Králové-i székhelyű Lesy fő profilja a cseh állami tulajdonú erdők fenntartása és vagyonkezelése, de vadásztatással is foglalkoznak, a honlapjukon közzétett információk szerint több mint 1100 saját vadászterületen. Az egyik legszebb, már a középkori uralkodók által is rendkívül kedvelt bohémiai vadászterület a Prágától 40 kilométerre, Benešov mellett álló Konopiště kastély mellett terül el, az 1914-ben Szarajevóban meggyilkolt Habsburg-Lotaringiai Ferenc Ferdinánd főherceg is itt vadászott annak idején, számtalan trófeája a mai napig megtekinthető a kastélyban.

A Konopiště vadászterületen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente az október közepétől január végéig tartó vadászidény során. Ezekből rendelt meg most a szerződés tanúsága szerint 2500-3000 példányt Lázár János, a Fidesz minisztervárományosa a november eleji hosszú hétvégére. A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az 90 ezer euróba (mintegy 27 millió forintba) fog fájni Lázárnak, az előleg mértéke alapján azonban a szerződés ennél szerényebb, 75 ezer eurós (mintegy 23 millió forintos) összegre taksálja a reménybeli vadászzsákmány értékét. A vendégek számáról a szerződés nem tartalmaz információt, de annyi kiderül belőle hogy a közeli Hotel Sen vagy Hotel Tvorsovice szolgálhat szállásul számukra.

A szerződés értelmében előlegként május végéig a kalkulált összeg 40 százalékát, 30 ezer eurót (mintegy 9 millió forintot) kell Lázárnak átutalnia, a második, ugyanekkora részletnek október 1-ig kell megérkeznie a vadásztársaság bankszámlájára, a maradék 20 százalékot pedig készpénzben kell kifizetni a helyszínen a vadászat után. A március 6-án kelt szerződést Lázár mellett Miroslav Jankovsky, a vadásztársaság igazgatója szignálta. Az irat valódiságát ellenőrzendő őt fel is hívtuk a megrendelőre hivatkozva, és megkérdeztük tőle hogy megérkezett-e már az első, május végéig esedékes, 30 ezer eurós részlet Lázár úrtól. Jankovsky tudta hogy melyik szerződésről érdeklődünk, és megígérte hogy utánanéz az utalás beérkeztének.

Lázár Jánosról már januárban kiderült hogy szeret vadászni, a cink.hu vette észre hogy Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége még tavaly decemberben 18 képes, nyilvános galériát tett ki a Facebookra a soponyai vadászkalandról. A Kádár János egykori kedvenc vadászterületén készült képeken mások mellett Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint gróf Károlyi László és felesége szerepeltek az államtitkár és 913 kilőtt fácán társaságában. Korábban a hvg.hu-nak Lázár azt nyilatkozta, hogy a vadászat a magánélete része, és hogy nem a gazdasági elittel, hanem egy régi, összeszokott baráti körrel hódol vadászszenvedélyének.

Bár az illusztris vendégek akkor Lázár Jánost nevezték meg vendéglátóként, a tavaly decemberi soponyai vadászat költségeiről a politikus kabinetfőnöke azt állította, hogy azt a résztvevők dobták össze, a vadászat az adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, az állam pedig csak nyert rajta, mert a vadászok adókat is fizettek. A januári becslés szerint csak a 913 fácán lelövése mintegy 5,5 millió forintba kerülhetett, a Vadex Zrt. vezérigazgatója pedig nem árulta el a sajtónak, hogy ki rendezte a számlát. Csak annyi derült ki, hogy egy magánszemély, és nem Lázár János fizetett. A rejtélyes szponzorra minden bizonnyal novemberben is szüksége lesz a fideszes politikusnak, hiszen a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről a cseh vadászparadicsommal leszerződött.

Bodoky Tamás

 

Megosztás