Cikkek

Adóssághalmozás után házkutatás a Jobbik-közeli üzemeltetésbe adott szegedi kultúrközpontnál

Sok gyanús ügy, leépülés, bevételcsökkenés és adóssághalmozás jellemezte a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (IH) elmúlt éveit, a múlt héten pedig házkutatást tartott a rendőrség az önkormányzati cégnél, még a városházáról is zsákszámra hordták az iratokat. Az elmúlt három évben több, mint százmillió forinttal csökkent az IH vagyona, több furcsaság történt a cég üzemeltetésében lévő Belvárosi Mozi, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Partfürdő körül is.

Az IH vesszőfutása 2010 végén kezdődött. Az önkormányzati választáson patthelyzet alakult ki, a 29 tagú közgyűlésbe tizennégy fideszest választottak a szegediek. Ahhoz tehát, hogy a Fidesz akarata legyen többségben, szükség volt az egyetlen jobbikos képviselő, Keresztúri Farkas Csaba támogatására. Ezért cserébe a Jobbik több városi cég élére és önkormányzati bizottságba saját embereit delegálhatta. Az IH élére Dér Natáliát nevezték ki, aki ekkor már hat hónapja várandós volt. A gyermek édesapja Olár Tibor, a Dél-Konstrukt Kft. tulajdonosa – a cégnek 2011 végéig Keresztúri Farkas Csaba azonos nevű édesapja ügyvezetője volt, testvére, Keresztúri Ákos pedig tulajdonosa. Dér Natália alig három hónapig töltötte be tisztségét, a közelgő szülés miatt 2011 februárban lemondott. Ennek ellenére 2012-ben a közgyűlés bruttó 625 ezer forint prémiumot szavazott meg számára.

Dér Natália lemondása után Sódar istvánt bízták meg az IH vezetésével. Sódar 2011. június 20-án váratlanul bejelentette, hogy másnapi hatállyal bezáratja az IH által üzemeltetett Belvárosi Mozit, mert annak elektromos hálózata életveszélyes. A döntés alapjául szolgáló szakvéleménybe nem engedett betekintést és azt sem volt hajlandó elárulni, hogy ki készítette azt. A szakvéleményből egyetlen oldalt hoztak nyilvánosságra, amiből kitakarták a készítő nevét, az önkormányzati képviselők viszont megkapták a teljes dokumentumot. Az LMP ezt közzé is tette honlapján. Az iromány sem formáját, sem szövegezését tekintve nem tűnik komolynak, egyebek mellett ilyen megállapításokat tartalmaz: “A helyszíni szemle után, mint szakértőben olyan kezelhetetlen félelem fogott el, mintha egy négyütemű TRABANT személyautóval, nyári gumikkal, családi sítúrán meg kellene állnom egy lejtő előtt, lejegesedett útszakaszon”. A szakvélemény 180 millió forintos költségbecslést irányzott elő a bajok orvoslására.

A moziban még 2010 decemberében tartott ellenőrzést a tűzoltóság, és több hiányosságot is feltárt. Ezek nagy részét az IH orvosolta, egyedül az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát tanúsító irattal maradt adós. Ezt a cég 2011 áprilisban elkészíttette Kalotai Csaba egyéni vállalkozóval, az általa elkészített szakvélemény bezárást indokoló hiányosságot nem tárt fel. Májusban viszont az IH tanácsadói szerződést kötött az éppen decemberben, a tűzoltósági ellenőrzéskor megalapított Elviro Tanácsadó Kft.-vel az IH hatósági ügyeinek intézésére, belső szabályzatainak kialakítására. A vállalkozás Antali Gábor sülysápi magasépítési igazságügyi szakértőt kérte fel arra, hogy készítsen szakértői vizsgálatot a mozi elektromos hálózatának állapotáról. Antali az Elviro tulajdonosának, Elek Rózsának élettársa. Ez volt az a dokumentum, amire Sódar a mozi bezárását alapozta.

IH (1)

2011 júniusában lejárt a határidő, amit a tűzoltóság szabott a felülvizsgálatot igazoló irat pótlására, így határozatban kötelezték az IH-t arra, hogy a berendezéseket ne használják, de bezárásról nem volt szó. A Belvárosi Mozi és az épületben bérlőként működő Grand Café dolgozói minden lehetséges módon igyekeztek ellenállni annak, hogy kiszorítsák őket a moziból, amiben a szegediek is támogatták őket – spontán demonstrációt tartottak és tiltakozó csoport is alakult. A bezárás második napján Botka László polgármester közölte, hogy érintés- és tűzvédelmi vizsgálatot rendelt el az épületben, aminek során megállapították, hogy a hiányosságok 863 ezer forintból, egy hét alatt pótolhatóak. A szegedi Rádió Mi műsorában a mozi egyik technikai munkatársa elmondta, hogy főleg használaton kívüli, áram alatt nem lévő vezetékeket és szerelvényeket kellett eltávolítani. Június 24-én hozzá is láttak a munkához.

A következő napokban kiderült, hogy az IH 2010 decemberében rendelkezett a tűzoltóság által hiányolt tanúsítvánnyal, de ezt nem adták be, hanem újabb szakértőket bíztak meg, akik problémákat találtak. A polgármester a június 30-i közgyűlésen a cégvezető visszahívását kezdeményezte, de erre nem került sor, mivel a Fidesz és a Jobbik képviselői nem szavazták meg az ülés napirendjét. Július elsejétől viszont újra kinyithatott a Grand Café, majd a moziban működő Casablanca kávézó, és a vetítések is újrakezdődhettek.

Szintén az IH kezelésébe tartozik a szegedi Partfürdő, ahol egy ingyenesen látogatható tiszai szabadstrandot is kialakítottak. Ezt Sódar 2011 nyarán indoklás nélkül zárva tartotta, csak júliusban nyitotta ki a városvezetés felszólítását követően. Októberben a Belvárosi Mozi dolgozóinak új munkatárs mutatkozott be: Virág Mónika, aki szintén tulajdonos az Elviro Kft.-ben, mellesleg Elek Rózsa lánya. Sódar tagadta, hogy Virág Mónika az IH munkavállalója lenne, de kiderült, hogy az Elviro képviselőjeként dolgozik az intézményben. Nem sokkal később viszont már a Partfürdő igazgatója lett. 2012-ben a strandszezon kezdete előtt Virág Mónika és Sódar István bejelentették, hogy a Partfürdő medencéi nem működhetnek, mert nincsenek felszerelve vízforgatóval. A városüzemeltetési iroda szerint néhány százezer forintból orvosolható lett volna a probléma, ennyiből egy rövid eljárással ásványvízzé minősíthették volna a medencéket ellátó kutak vizét, így vízforgató beépítése sem lett volna szükséges. Az IH viszont ezt nem akarta elvégezni, szerintük a gyógyvízzé minősítés jelentett volna megoldást, ami egy-másfél évig tart, és több tízmillió forintba kerül. A medencéket így a szegediek nem használhatták tovább.

2012 nyarán egy szegedi magáncég, az Upmark Kft. jelentkezett az önkormányzat kulturális bizottságánál azzal, hogy öt évre átvennék a Belvárosi Mozi üzemeltetését. Kész tervet adtak be azzal, hogy kiszélesítenék a mozi profilját, művészeti központtá alakítanák, amiért a várostól évi 60 millió forint+ÁFA-t kérnének. A kulturális bizottság ezt a javaslatot napirendre sem vette, Sódar pedig azt nyilatkozta, hogy bár érkezett hozzá megkeresés, nem tervezi a mozi külső üzemeltetésbe adását. Az Upmark ügyvezetője ezzel szemben azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy pozitív hangvételű tárgyalást folytattak az IH vezetőjével.

Az IH-hoz tartozik Szeged nyár végi zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) is. Az előző városvezetés alatt, 2010-ben a fesztivál szervezését 4 millió forintért kiadták a Hegyalja Fesztivál szervezőinek érdekeltségébe tartozó SZIN Kft.-nek. Ezt azzal indokolták, hogy az IH-nak eddig is nagyjából ennyi nyeresége volt a fesztiválon, így viszont már nem az önkormányzati céget terheli a szervezés és a pénzügyi kockázat. Az önkormányzati választás után kinevezett Dér Natália és Sódar István is azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás előnytelen a város számára, a fesztivál hosszabb távon még nagyobb nyereséget hozhat. Visszavették a szervezés jogát, a 2011-es fesztivál azonban négymilliós nyereség helyett harmincmilliós veszteséget hozott. Abból is botrány lett, hogy kiderült, hogy az IH 40 milliós kölcsönt kapott a SZIN-hez egy másik önkormányzati cégtől, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-től úgy, hogy erről sem az önkormányzatot, sem a piacüzemeltető cég kisebbségi tulajdonosait nem tájékoztatták.

2013 áprilisában az IH késve adta be előző évi beszámolóját a közgyűlésnek. Ebből az derült ki, hogy a cég 2012-ben 66 milliós veszteséget és 118 milliós tartozást halmozott fel. 2013. április 11-én Sódar István beadta lemondását arra hivatkozva, hogy a városvezetés és a közgyűlés egyes tagjai politikai okokból el akarják lehetetleníteni a munkáját. Lemondása után a szállodaüzemeltetésben érdekelt, ausztriai Spirit of Dachstein Hotelbetriebs GmbH vezetője lett. Ennek a cégnek a szegedi Katamarán Tobago Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa, ez pedig a már említett Olár Tibornak, Keresztúri Farkas Csaba üzlettársának tulajdonában van. Helyére a közgyűlés Vajda Árpádot nevezte ki, ami sokaknak kellemes meglepetést jelentett, mivel több évtizede az IH-ban dolgozik, az intézmény iránt elkötelezett, jó szakemberként tartják számon. A szóbeszéd szerint arra kellett, hogy elvigye a balhét, és valóban szembe is kellett néznie három felszámolási eljárással és egy NAV-végrehajtással.

Közben Keresztúri Farkas Csabának le kellett mondania képviselői tisztségéről, mert garázdaság miatt másodfokon tíz hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Keresztúri még 2011-ben a szegedi jogászbálon részegen zaklatott egy lányt, akinek testvéreivel verekedésbe keveredett. A vádirat szerint a biztonsági őrt azzal fenyegette, hogy képviselőként elintézi, hogy kirúgják.

Az IH-nál idén már a konszolidáció jelei mutatkoznak. Az önkormányzat 150 millió forintos plusz támogatást adott a cég számára azzal a kitétellel, hogy minden kifizetést a közgyűlés pénzügyi bizottságának kell felügyelnie. Ebből megkezdték a tartozások törlesztését. Az elmúlt évek gazdálkodása miatt az egyik szocialista képviselő feljelentést tett. A Délmagyarország információi szerint a múlt héten több zsáknyi iratot vittek el az IH-ból és a városházáról – az ügyben eljáró Békés Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a napilapot, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak.

Medvegy Gábor

Címlapkép: innen. 

Update (2014. május 19.): Cikkünk korábbi verziójában tévesen közöltük, hogy a szegedi önkormányzat korábbi jobbikos képviselője, Keresztúri Farkas Csaba a Dél-Konstrukt Kft. ügyvezetője volt. A valóság ezzel szemben az, hogy a nevezett társaság ügyvezetője az önkormányzati képviselő azonos nevű édesapja volt. A hibát javítottuk.

 

Megosztás