Cikkek

Bíróság előtt a ’90-es évek titokzatos háttérembere

Az elmúlt húsz évben a Gigastorage-ügytől a CW Bank csődjén át az MVM offshore-ügyekig számos kétes ügyletben felmerült Hargitai György neve, és most az adófizetőknek súlyos károkat okozó egerszalóki fürdőberuházás kapcsán bíróság elé is állt Apró Piroska egykori üzlettársa.

Eddig „minden pert megnyertem” – mondta az Átlátszónak az egerszalóki fürdőberuházás kapcsán minősített csalással vádolt Hargitai György a január 8-án az Egri Törvényszéken tartott tárgyalást követően. Az ügyben összesen hat embert vádol a megyei főügyészség – köztük Hargitai fiát is, a vádpontok közt a csalás mellett minősített hűtlen kezelés kísérlete, pénzmosás, sikkasztás és orgazdaság szerepel.

Hargitai ikonikus alakja az elmúlt évtizedek homályos gazdasági-politikai sztorijainak. A hetvenes években a Videoton moszkvai irodáját vezette, a nyolcvanas években pedig a magyar cég és a nyugatnémet Waltham Gmbh közötti együttműködést facilitálta – ennek eredményeként Magyarországon vegyesvállalat, Münchenben üzem létesült, az elektronikai termékek pedig utaztak a keleti blokkba. Földvári Zsuzsa, a CW Bankról könyvet is író HVG-s újságíró a következőképpen jellemezte az együttműködést: „Hargitai (…) a Videoton képviselőjeként Németországból Magyarország érintésével COCOM-listás számítógép-alkatrészeket szállított a Szovjetuniónak”, hozzátéve, „nemigen kétséges, hogy KGB-összeköttetésekkel”.

Régi ügyek

A Waltham csillagának leáldozása egybeesett a Central Wechsel- und Creditbank AG (CW) nehéz napjaival. A Magyar Nemzeti Bank egykori bécsi leánybankjánál addig gyűltek a „rossz” hitelek – köztük a hírek szerint a Waltham-csoportnak nyújtottak – míg az ezredforduló táján végleg bedőlt, az anyabank ezzel kapcsolatos veszteségei 2001-es állás szerint szűk százmilliárd forintot tettek ki. Arról eltérnek a verziók, hogy a Hargitai cégeinek nyújtott többszázmillió schilling az üzletember, vagy az összeomló orosz gazdaságnak kitett ügyfelei kezén tűnt el. Amint Surányi György akkori jegybankelnök közölte, „voltak olyan jelek, amelyek arra mutattak, hogy titkosszolgálatok pénzét mosták át a bécsi bankban.” Az ügyet vizsgáló parlamenti albizottság álláspontja szerint „a bécsi székhelyű CW AG által nyújtott és visszafizetésre nem került hitelek haszonélvezőinek ismeretében vélelmezhető a szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló cégek indirekt finanszírozása is.”

Egy másik volt CW-ügyfél, a bolár Bisszer Dimitrov kapcsolja Hargitait egy újabb veszteségtörténethez. A nemzetközi botránnyá még a CW bedőlése előtt, ’96-ban saját jogán felvergődött ún. Gigastorage-ügy bolgár főszereplője, a szintén elektronikában utazó Bisszer Dimitrov a franciországi Belfort üresen álló merevlemezgyárába álmodott konjuktúrát, jelentős részben magyar, a CW Banktól és az OTP Bank egyik leányától származó pénzből. A banki pénzt és a francia munkahelyteremtési támogatást később a végül maláj feketemunkások becsempészésén megbukó Dimitrov feltehetően eltérítette. A HVG korábban különböző céges egybeesések kapcsán azt valószínűsítette, hogy a Gyurcsány Ferenchez fűződő családi viszonyáról is ismert Apró Piroska, vagy Hargitai lehetett Dimitrov magyar kapcsolata, hozzátéve, hogy a magyar férfi az Apró-cégcsoportban is feltűnt.

hvg.hu az MVM-ügy egyik szálának a végére is Hargitait sejtette, amikor a férfi egyik üzlettársának elnökletével működő floridai vállalatot valószínűsítette a Magyar Villamos Művek egy ciprusi offshore cégen keresztül történt tranzakciósorozatban „elvesztett” ötmillió eurójának – forintban milliárdos összegnek – végső állomásaként.

Bíróság előtt a ’90-es évek titokzatos háttérembere from atlatszo.hu on Vimeo.

Hargitai most a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozásával indult egerszalóki fürdőberuházás kapcsán áll az Egri Törvényszék előtt, minősített csalással vádolják.

A vádlottak között van még egy apa-fiú pár, Cs. László és Cs. Gergely személyében. A vád néhány különösen kétes tranzakcióra figyel. Eszerint az egerszalóki projektcég Szalók Holding (előbb Kft, majd Zrt.) most szintén vádlott ügyvezetőjét Cs. László meggyőzte néhány alaptalan kifizetésről, így a H. György kérésére az Egyesült Államokban alapított Atlantis Spa Inc. minden ellenszolgáltatás nélkül kapott harminchárommillió forintnak megfelelő összeget.

Egy bonyolultabb ügyletben az ügyvezetőnek „beruházásszervezés” címén kellett pénzeket utalnia. Miután a fürdő kiépítésétől papíron külön futó szállodaépítésre 4,6 milliárdos ajánlatot kaptak, Cs. Lászlóék leszerveztek egy ennél egymilliárd forintnál is kedvezőbb árat tartalmazó ajánlatot a Hazai Építő Rt.-től. Miután az olcsóbb ajánlat már „zsebben” volt, a vádlottak különböző szerződéseket kötöttek egymás cégeivel arra, hogy sikerdíj ellenében tudnak jobb ajánlatot szerezni az eredetinél. Az ifjabbik H. György és Cs. Gergely cége, a Consinvest Hungary Kft. huszonkétmilliót, és a Cs. László által hasonlóan „beszervezett” – és most vádlott – vezetővel bíró Egri Építő Rt. harminchatmilliót kapott. Jött volna több is, ha a Szalók Holdingnak nem fogy el a pénze.

A vád emellett még néhány kisebb tételre figyel. A Szalók Holdingban is tisztséggel bíró Cs. László a cég számláról kétmilliót utalt a H. Györgyhöz fűződő NYC Telco Services INC.-nek. Cs. László és H. György pedig egyaránt továbbadták feleségeiknek az egerszalóki cég által fizetett „üzleti” telefonjaikat: a két hölgy öt év alatt összesen vagy hárommillió forintot telefonált el. A vád Cs. László pénzmozgatásaival teljes, ezek a Paracelsus 2000 Kft. és az offshore Cominvest Ltd. irányába történtek.

Az egerszalóki fürőberuházásban sajtóhírek már korábban valószínűsítették Hargitai szerepvállalását és a Magyar Fejlesztési Banknak a megaprojektből fakadó súlyos veszteségeit.

Sarkadi Nagy Márton

 

Megosztás