Cikkek

Közpénzből szépülhet L. Simon László kiadójának eladó kastélya

Hétmillió forintot adott NKA-keretéből Balog Zoltán miniszter egy magántulajdonban lévő, jelenleg is eladásra kínált kápolnásnyéki kastély felújítási terveire.  Az épület két évvel ezelőttig L.Simon László fideszes országgyűlési képviselő vállalkozásáé volt, azóta a 2010-ben L. Simon László kezdeményezésére műemlékké nyilvánított kastély tulajdonosa egy projektcégen keresztül az L.Simon könyveit is megjelentető Ráció Kiadó.

Az NKA adatbázisa szerint a kastély felújítási terveire szánt összeget egy a szintén NKA-pénzekből finanszírozott  Gárdonyi-emlékév helyi programjait megvalósító és gyerekprogramokat szervező Fejér megyei civilszervezet, a Zsongó Bárka Egyesület kapta. Az egyesület vezetője Somossy Eszter,  korábban a Velencei-tó Térségi TDM Nonprofit Kft. és a Gárdony város és térsége Turisztikai Egyesület egyik vezetője.

Az interneten 99 millió forintért eladásra kínált kastély közvetlen tulajdonosa egy kápolnásnyéki cég, a Kastély.net Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.  A Kastély.net korábban egy nevadai (Economic Research of Central Europe), illetve egy brit bejegyzésű (Albatours UK Limited) offshore cég kezében volt, akkoriban mindkét cég magyarországi kézbesítési megbízottja L.Simon László felesége, Vass Eszter volt.

A Kastély.net korábbi, Budapest Rottenbiller utcai székhelyének címe egyezik L.Simon családi cége, a Simon és Simon Kft. egyik tulajdonosa, a CEO Vagyonkezelő Kft. székhelyének címével. A CEO tulajdonosa 2012 októberig egy Rehus Ernőhöz köthető luxemburgi offshore cég, az ELIT-TRADE S.á.r.l. volt. Azóta egy svájci cég  – a Global Invest Holding SA – tulajdonában áll a CEO, így közvetetten L.Simon agárdi családi cége is. Az állítólag külföldön élő velencei milliárdos Rehus Ernő és L.Simon korábbi üzleti kapcsolatairól több cikk is megjelent a sajtóban.

A Kastély.net Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jelenlegi tulajdonosa a Ráció Kiadói Korlátolt Felelősségű Társaság. Ezt a céget L. Simon László apja alapította, ezt követően L. Simon László, majd az ő felesége tulajdonában volt egészen 2011. októberéig, amikor is megvásárolta egy Simon Mónika nevű nő, aki viszont saját állítása szerint csak névrokona a Fidesz politikusának. A cég eladására négy nappal azután került sor, hogy a Népszava egy L.Simon politikai pályafutását és családi-vagyoni helyzetét részletező cikket jelentetett meg.

Névtelenséget kérő forrásunk szerint Simon Mónika a fideszes L. Simonék alkalmazottja, ő intézi a Simon család agárdi birtokainak ügyeit is. Amikor a káponásnyéki önkormányzatnál a kastély tulajdonosa iránt érdeklődtünk, az ügyintéző azt mondta hogy az épület “L. Simon úré, vagyis a cégéé”.  Simon Mónikát is megkerestük:  ő nem kívánt nyilatkozni, viszont e-mailben megírta, hogy nem rokona L. Simon Lászlónak. Arra a kérdésünkre már írásban sem válaszolt, hogy akkor most tulajdonképpen ki is a kápolnásnyéki kastély – illetve az árbevételét 2010 óta megkétszerező Ráció Kiadó –  tulajdonosa.

L.Simon László kérdéseinkre azt válaszolta, hogy neki most már “sem közvetlenül, sem közvetetten nincs tulajdonrésze” a kápolnásnyéki kastélyt tulajdonló Kastély.net Kft-ben. A térség országgyűlési képviselőjeként az épület megmentőjének tekinti magát, mivel az ő kezdeményezésére történt meg az épület  műemlékké nyilvánítása.

L.Simon fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az általa 2009-ben alapított A Velencei-tavi Kistérségért Alapítványt sikerült megbízni a kastély hasznosításával, mert “így garantált az épület kulturális célú, múzeumként, kiállítóhelyként való hasznosítása”. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Kazai Viktor,  akit a parlament kulturális bizottsága L. Simon László javaslatára delegált a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületébe.

“Örömömre szolgál, hogy az alapítvány és az egyesület megállapodása értelmében a felújítást követően, az általam megmentett kastélyban közösségi programokat, elsősorban gyermekprogramokat fog szervezni a Zsongó Bárka. Természetesen tudomásom van arról is, hogy a kastély felújítása érdekében mind az egyesület, mind az alapítvány készít és nyújt be pályázatokat” – nyilatkozta L. Simon László az Átlátszónak.

A kérdés most már csak az: kinek a vagyonát gyarapítja a közpénzből felújítani tervezett kastély így keletkező értéknövekedése.

Horn Gabriella

 

Megosztás