Cikkek

A NAV Bevetési Főigazgatósága mellett zajlik a nagybani feketekereskedelem

A magyar cipő- és ruha-kiskereskedelemben eladott termékek 90 százaléka a Távol-Keletről érkezik, és a Kőbányai úti elosztó központokon keresztül jobbára vám- és adómentesen kerül a fogyasztókhoz – állítja Sinka Zoltán kiskereskedő, aki  tíz éve eredménytelenül ostromolja a jelenséggel kapcsolatos beadványaival az illetékes szervezeteket. Az egykori Ganz-Mávag területén, illetve a közeli Monori Centerben a NAV Bevetési Főigazgatóságának szeme előtt zajlik a nagybani feketekereskedelem. Videóriport.

Hogy igaza van-e Sinka Zoltánnak, amikor azt állítja, hogy a magyar cipő- és ruha-kiskereskedelemben eladott termékek 90 százaléka a Távol-Keletről érkezik, és a Kőbányai úti elosztó központokon keresztül jobbára vám- és adómentesen kerül a fogyasztókhoz – ezt nem tudjuk, mivel semmilyen hivatalos adat nincs a jelenségről. Az viszont tény, hogy az egykori Ganz-Mávag területén, illetve a közeli Monori Centerben a nyitvatartási idő alatt folyamatosan százas nagyságrendben pakolják a kereskedők az itt megvásárolt távol-keleti árut a kisteherautókba. Igaz, ezeknek az autóknak jelentős része külföldre viszi a távol-keleti könnyűipari termékeit: a rendszámok alapján úgy tűnik, Észtországból éppúgy megéri ide jönni, mint Albániából vagy éppen Olaszországból.

Ugyanakkor Sinka tapasztalatai szerint – ezt egy rejtett kamerás felvétel is alátámasztja – számlát itt leginkább csak kifejezett kérésre kap a vevő. Alapesetben inkább csak valami feljegyzést az áru megnevezésével és a kifizetett összegekkel, néha rossz helyesírással készült „szállítólevelet”. A vásárlás értelemszerűen nettó áron történik, a nagykereskedő csak arra az árura számol áfás árat, amelyikről a vevő – a kiskereskedő – számlát kér. Különös módon épp a Monori Center egyik udvarára néz a NAV Bevetési Főigazgatósága – mondhatni, az adóhatóság szeme előtt zajlik az üzelt, többé-kevésbé háborítatlanul. A nagykereskedők, illetve az alkalmazottak láthatólag nem is nagyon tartanak a lebukástól, hiszen számukra ismeretlen vevőknek is különösebb hezitálás nélkül adnak szállítólevelet számla helyett.

Áfacsalók barlangjával üzletel a NAV-elnökhelyettes családja

Amikor a 444 tavaly télen rejtett kamerás felvételt készített a budapesti China Mart üzletház alagsorában nagy tételben zajló feketekereskedelemről, a portál ismertetett egy olyan pletykát is, amely szerint a pincében előre szokták tudni, hogy mikor jönnek ellenőrizni. Ha pedig valaki bejelentést tenne – így a pletyka – az adóhatóság figyelme éppen nem a feketézők, hanem a bejelentő ellen fordul. Tovább a teljes cikkre.

Sinka Zoltán – maga is kiskereskedő – tíz éve küzd azért, hogy az illetékes szervezetek legalább tegyenek lépéseket a jelenség felszámolására. Számtalan beadványa, levele már megjárta több kormány több pénzügyminiszterének, adóhatósági és egyéb vezetőjének asztalát, többször személyesen is fogadták, de hiába mutatta be dokumentumait, érdemi lépések az ügyben nem történtek.

Az igazsághoz tartozik, hogy eközben Sinka ellen is indított különböző eljárásokat az adóhatóság – Sinka szerint nem függetlenül az általa napvilágra hozott ügyektől. Hogy így van-e, vagy sem, azt nem tudjuk, ő mindenesetre egyesületet készül alapítani, illetve egy honlapon nyilvánossá tette a birtokában lévő dokumentumokat és egyéb, általa bizonyító erejűnek vélt anyagokat. Az Átlátszó stábja többször elkísérte Sinkát a „kínai negyedbe”, nyílt és rejtett kamerás felvételeink a Monori Centerben és a Ganz-területén található komplexumban készültek.

A NAV Bevetési Főigazgatósága mellett zajlik a nagybani feketekereskedelem from atlatszo.hu on Vimeo.

Becker András – Halász Áron

Megosztás