Cikkek

Itt a NAV-jelentés: offshore cégek élősködtek az újpesti futballklubon

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

2013. novemberében Deutsch Tamás az MTK elnöke, a Fidesz EP-képviselője és Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai megállapodást írtak alá, melynek keretében Deutsch bejelentette, hogy a kormány átvállalja hat fővárosi sportklub, az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas és az Újpest  adósságát. Azóta nem történt előrelépés ebben az ügyben, viszont az Újpest időközben a felszámolás határára került.

Roderick Duchâtelet (Fotó: ultrasliberi.hu)

Roderick Duchâtelet (Fotó: ultrasliberi.hu)

2011. októberében a milliárdos belga üzletember Roderick Duchátelet vette meg az újpesti futballklubot működtető társaság csaknem 95 százalékos részesedését a Tolnai Sándorhoz köthető üzleti csoporttól. A vételár a hírek szerint 1 euró volt, az adásvételi szerződés mellékletében pedig tételesen szerepeltek a tartozások, amiket átvállalt a vevő. A Duchátelet családban nem ismeretlen foglalkozás a futballklub-üzemeltetés, Roderick apja, Roland Duchátelet a tulajdonosa a Standard Liege-nek,  a Sint-Truiden-nek, a Charlton Athletic-nek (angol 2. osztály), a Carl Zeiss Jena-nak (német 4.) és az Alcorcón-nak (spanyol 2.). Roderick Duchatelet idáig már több mint 3 milliárd forintot költött az Újpestre, de a klubot most mégis a felszámolás és a megszűnés fenyegeti. Hogy történhetett ez?

2013. decemberében a parlamentben módosították a sporttörvényt, mely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét. Az MLSZ február 11-én, 34/2014. számú határozatában úgy módosította az MLSZ klublicensz-szabályzatát, hogy a sportvállalkozások már a bajnoki év során is átruházhatják a licenszet. Roderick Duchatelet  ugyanis 2013-ban alapított egy új céget, a  Újpest 1885 Futball Kft.-t, és kérte, hogy  átadhassa a klublicenszt ennek az új cégnek, mivel az Újpest Football Club Kft.-nél a NAV közel 500 milliós adótartozást állapított meg. A klublicensz átadásának feltétele pedig a nullás NAV-igazolás.

Szilágyi György jobbikos képviselő a múlt héten tartott sajtótájékoztatót, és felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, „akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. az indulási jog átruházásával kibújhasson az összesen mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól”. Szilágyi azt nem említette a sajtótájékoztatón, hogy kettes szektoros fradista, és hogy üzlettársa volt Hrutka Jánosnak és Tömör-Tones Zsoltnak, a Jobbik sporttagozatának vezetőjének abban a Sportmarketing Kft-ben, amelyik felszámolást indított a Fradi ellen egy 32 milliós állítólagos tartozás miatt.

Offshore cégek szívták el az Újpest FC forrásait

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és egyéb más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

Az Újpest FC Football Club Kft.-ről szóló NAV-jelentést itt lehet letölteni (PDF)

A NAV-jelentés mellékletét itt lehet letölteni (PDF)

A NAV-vizsgálat megállapította, hogy vizsgált, 2008-2010-es időszakban az Újpest FC Kft tulajdonosai a következő társaságok voltak: TÁLIÓ-2001 Kft., Sprite International, Iceinvest Kft., Evore Invest Kft., NTS Szálloda Kft., City Budapest Kft. Az adóhatóság megvizsgálta ezen cégek tulajdonosait is, és kiderült, hogy ciprusi és Seychelles-szigeteki offshore cégek tulajdonában álltak:

TÁLIÓ-2001 Kft.: Janata Ltd. és Blackstone Continental Ltd.

Iceinvest Kft.: Tolnai Sándor és felesége dr. Pféger Réka

Evora Kft.: RIG Ltd., Blackstone Continental Ltd.

NTS Szálloda Kft.: NTS International Inc., BenQ Ltd., ügyvezető: Kukorelli Tibor

City Budapest Kft.: Sparceas Ltd.

Csehi István (Fotó: ujpestifiatalok.hu)

Csehi István (Fotó: ujpestifiatalok.hu)

A NAV szerint az Újpest FC Kft. tényleges tulajdonosai tehát offshore társaságok voltak, azonban Csehi István ügyvezető és a futballisták Tolnai Sándort és Dr. Kovács Pétert nevezték meg tulajdonosként.

Ezek az offshore cégek egy székhelyre bejegyzett társaságok, azonos ügyvezető körű és azonos székhelyű társaságokban rendelkeztek tulajdonrésszel, ugyanazoknál a bankoknál vezették a bankszámláikat. A bankszámlák felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik az Újpest FC Kft. és a vele gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak, többek között Kukorelli Tibor, Csehi István, Dr. Budai Ildikó, Dr. Kovács Péter. Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft., vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül. Ezek a társaságok pedig alkalmanként az Újpest FC Kft. tulajdonosaként említett Tolnai Sándor, és felesége Pféger Réka magánkiadásait is finanszírozták. Az utalások láncolatának vizsgálata során a NAV megállapította, hogy szervezetten létrehozott pénzmozgási láncolat volt, melynek valós célja a pénz forrásának az elrejtése.

Az Újpest FC Kft. 2008-2009-ben 197 millió forint értékben fogadott be számlát a Morcote Média Kft.-től, 2010-ben pedig nettó 110 millió értékben az 1885 Futballszervező Kft.-től. A részletes vizsgálat szerint ezek a cégek nem végezték el a kiszámlázott szolgáltatásokat.

A Morcote Média Kft. tulajdonosai voltak: TÁLIÓ-2001 Kft. (2005-207), Plus Continental Inc. (2007-2009), Blackstone Continental Ltd. (2009). Ezeket a cégnevek láthatjuk fentebb, az Újpest FC Kft. tulajdonosai között is. A Morcote Kft. ügyvezetője Csehi Kornél volt, aki Csehi István, az Újpest FC Kft. ügyvezetőjének a fia. A vállalkozás egyetlen alkalmazottja Csehi Krisztina, Csehi István lánya volt, a cég székhelye pedig megegyezett az Újpest FC Kft. székhelyével. A cégnek tárgyi eszközei sem voltak,  irodájuk sem volt. Csehi István szerint azért kellett kiszervezni bizonyos munkákat, mert nem volt ember Újpesten, a NAV szerint viszont 43 fő állt ekkor alkalmazásban az Újpest FC-nél.

A NAV megállapította, hogy a Morcote Kft. az általa kiállított számlák áfaértékét bevallotta, de nem fizette be, az Újpest FC Kft. viszont visszaigényelte. A két cég között fennálló reklámszerződés pedig nem volt más, mint az Újpest FC alkalmazásban álló labdarúgók bérköltsége, viszont így nem kellett befizetni a személyi jellegű ráfordításokat.
A Morcote Kft. felé kifizetett pénzek nem az Újpest FC Kft. gazdasági hasznát szolgálták, azok különböző csatornákon az Újpest FC. érdekeltségébe, alkalmazottaihoz kerültek vissza jelentős adókötelezettséget csökkentő eredménnyel. A NAV szerint ezek színlelt szerződések voltak.

A Morcote Kft. évről-évre egyre jelentősebb adóhiányt mutatott fel (2009: 63 millió, 2010: 100 millió), így az Újpest FC Kft. egyszerűen lecserélte ezt a céget az 1885 Kft.-re, melynek tulajdonosa a fent már említett NTS International Inc. seychelles-szigeteki cég. A cég székhelye szintén megegyezett az Újpest FC. Kft székhelyével. Ügyvezető: Kukorelli Tbor majd Csehi István.

A NAV szerint az 1885 Kft. általi  management szolgáltatásra, közvetítésre nem volt szükség, az adóelkerülésen kívül semmi sem indokolta a cég bevonását, a szerződések szintén színleltek voltak.  Ettől persze még előfordult olyan eset, hogy az 1885 Kft. az Újpest FC. kft.-től kapott bevételt ugyanaznap  kölcsönadta a Spontefor Ltd-nek (2010 július 15-én 12,45 millió forintot, 2010. augusztus 5-én pedig 75 millió forintot), a pénzt pedig végül Kukorelli Tibor és Dr. Budai Ildikó (Újpest FC Kft.) vették fel, miután az offshore cégek egymást között körbeutalták az összegeket.

A belga tulajdonos nem fizet tovább

Az új belga tulajdonos 2012. februárjában felmondott Szemrád Gábor gazdasági igazgatónak, Nemes Károly kommunikációs igazgatónak és Nemes Zsuzsanna titkárságvezetőnek, Csehi pedig önként távozott.

Amikor Roderick Duchatelet átvette az újpesti futballvállalkozást, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, csakhogy egy idő után jelentkeztek olyan offshore cégek is, amelyek nem szerepeltek az egyezségben, vagy amelyek követeléséről később kiderült, nem megalapozott vagy erősen vitatható.(…) Roderick Duchatelet két éven át fizetett, 2012-ben ezért volt 1.8 milliárd forintnyi vesztesége az újpesti futballvállalkozásnak, 2013-ben pedig kétmilliárdos. Csakhogy amikor egy újabb, ciprusi offshore cég hatszázhúszezer eurós igénnyel lépett fel szintén egy volt ügyvezető által aláírt tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva, Duchatelet úrnak elege lett. Úgy döntött, nem hajlandó többé offshore cégek vitatható követelésére százmilliókat kifizetni” – nyilatkozta akkor Visontai Csongor, az Újpest FC jogi képviselője a Nemzeti Sportnak.

Az ügyek és iratok átvétele során újabb és újabb szerződések és követelések kerültek elő. Roderick Duchátelet az összes iratot kiküldte Belgiumba, ahol az írásszakértő megállapította, hogy az összes okiratot ugyanaz a személy egyazon időben írta alá, annak ellenére, hogy a szerződések között – papíron – évek voltak. Ezek a szerződések kölcsönügyletek voltak az offshore cégek és az Újpest FC. Kft. között, a jogügylet megnevezése nélkül, azonos napokon vagy szorosan egymást követően dátumozva.

Az Újpest szerint ezek színlelt kölcsönadási szerződések, tényleges pénzmozgás nem történt, viszont erre hivatkozva ezek a cégek felszámolást kezdeményeztek az Újpest ellen. Az Újpest feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás és okirat-hamisítás ügyében, az eljárást a BRFK folytatja a 01000-4386/2012 és 01000-5166/2012 bü. számok alatt, immár két éve.

Csehi István a történekről közleményt adott ki, melyben többek között azt írja, hogy „a körülbelül 650 millió forintos adósságból, amely az üzletrész adásvételi szerződés mellékletében részletesen feltüntetésre került, ezen kötelezettségek teljes ismeretében Duchatelet saját utasítására körülbelül 300-350 millió forint került kifizetésre. (…) Érthetetlen képmutató módon most, mint valami szitokszót használják az offshore cég kifejezést, ellenben, amikor pénzügyi bajban volt az Újpest FC Kft., senki nem emelte fel a szavát az ellen, hogy egy offshore cég által nyújtott kölcsönből kerülnek kifizetésre a játékosok, a beszállítók, senki nem állt oda, sem magánszemély, sem az önkormányzat, sem úgymond magyar cég, hogy majd én segítek, majd én adok! (…) Legjobb tudásom szerint az offshore cégek alapítása és működtetése, bármilyen más cégformához hasonlóan, nem jogellenes.”

A helyzet az Újpest FC szempontjából szinte kilátástalan. Ha fizet az offshore cégeknek, hogy megszűnjön a felszámolási eljárás, és indulhasson a következő bajnokságban, akkor a nyomozás lezárulta, majd a bírósági procedúra után visszaperelheti a kicsalt százmilliókat. Ennek esélye offshore cégek esetén vajmi kevés. Viszont ha nem fizet, akkor vége az újpesti labdarúgásnak, a klubot felszámolják, a licenszt nem kapja meg. Márpedig a legfrissebb hírek szerint Roderick Duchátelet nem fog többet fizetni.

Az MLSZ 2008-tól 2013-ig minden évben megadta az Újpestnek a klublicenszt. Ezek szerint a magyar labdarúgásban nem probléma, ha a klubot működtető gazdasági társaságot offshore cégek hálózzák körül.

Az Újpest FC Football Club Kft.-ről szóló NAV-jelentést itt lehet letölteni (PDF)

A NAV-jelentés mellékletét itt lehet letölteni (PDF)

Ferencz „Zero” Gábor

 

Megosztás