Cikkek

Ingatlanokban parkolnak az Ina-ügy szereplőinek százmilliói

Értékes budapesti ingatlanokat vásárolt az Ina-körüli kenőpénzügyben hírbe hozott ciprusi offshore cég kölcsönéből egy magyar vállalkozás, több százmillió forint értékben. Offshore hátterű cégháló a magyar energiaszektorban, cikksorozat, negyedik rész.

Hűvös szelek fújtak a globális gazdasági életben. 2008 közepére a nemzetközi pénzügyi válság sötét virágai már javarészt kibomlottak, a befektetők világszerte igyekeztek menteni a menthetőt. Magyarországon már a második negyedévben mértek GDP-visszaesést, a tőkekiáramlás egyre gyorsult. Egy nevenincs ciprusi vállalat azonban szembeúszott az árral. A Ceroma Holdings Ltd. három részletben hatalmas, hosszúlejáratú kölcsönt nyújtott egy résztulajdonában álló kis, magyar Kft.-nek, hogy az a válság kiindulópontjának tartott szektorban, az ingatlanpiacon eszközöljön befektetéseket.

Fazakas Imréné, a Nixin Kft.-ben az ügyvezetői feladatokat felesben ellátó üzletasszony, a ciprusiak társának felesége nem sokáig ült a pénzen. A Nixin még 2008-ban nagyértékű ingatlanokat kezdett vásárolni, minden valószínűség szerint Budapesten, hogy ezeket később másoknak bérbeadja. A Nixin szűkszavú éves beszámolói nem említenek pontos címeket, ám a 2010. előtti mellékletekben szereplő utcanevekből és más részletekből levonható feltételezés impozáns épületbirodalmat sejtet – a beszámolókban városnév nem, házszám csak néha szerepel, a nagyértékű ingatlanokról.

Korábbi cikkeink az offshore hátterű energiakereskedőkről

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Orosz oligarcha lehetett a Mol tulajdonostársa

A Markó u. 1-ből sejthető budapesti cím egy, az Országháztól két perc távolságra lévő, vagyis központi lokációjú épületet feltételez, amit a közel száznegyvenmilliós nyilvántartási érték is alátámaszt. A Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Bazilika előtti tereket összekötő Zrínyi utcában lévő ingatlanra is utal egy százhúszmilliós bejegyzés. Egy háromszázmilliós értéket képviselő ingatlan a parlamenttől hasonló távolságban, csak a másik irányban, a Magyar Nemzeti Banknak és az Egyesült Államok nagykövetségének is helyt adó Szabadság térbe csatlakozó Zoltán utcában lehet, ehhez van közel a hetvenmilliónak megfelelő Október 6. utca 19. szám is. A feltételezhetően a belvárosi szórakozónegyed frekventált utcáit azonosító Király és Kazinczy rubrikák pedig összesen hetvennyolcmillió forintot érnek. A lista nem teljes, 2011-ben ugyanis újabb ingatlant vásárolt és kezdett felújítani a Nixin Kft.

Ingatlanzsonglőrök

Ha a Ceroma ma is tulajdonnal bírna a Nixinben, bizonyára elégedetten szemlélné az exkluzív belvárosi ingatlanportfoliót. A ciprusiak azonban 2011 során kiszálltak a cégből. Azt nem tudjuk, hogy a Ceromát kivásárló Fazakasnak – aki azóta lányainak ajándékozta a nevén lévő üzletrészt nagyját – ez mennyibe került. Ma az egyedüli tulajdonos az egyik Fazakas-lány, Cappelli Éva.

A ciprusi vállalat a kölcsön okán sem számíthat bőséges megtérülésre: sajátos üzleti észjárásáról immár másodszor bizonyságot téve ugyanis még kiszállása előtt, 2010-ben a Nixin törzstőkéjébe apportálta a kölcsönök teljes összegét a kamatokkal együtt. A többszázmillió forint értékű apport ellenértékeként a Ceroma potom egymillió forintos, „nem vagyoni” hozzájárulásból származó tulajdonrészt kapott – ez került egy évvel később Fazakashoz. A kölcsön ezzel tulajdonképpen kiesett a játékból. A Nixin forrásai közt a kamatok miatt folyamatosan növekvő törzstőke még okozhatna gondot, ám ezt egy egyszerű könyvelési trükk megoldja: a kamatokat eszközoldalon az ingatlanberuházások értéknövekményeként tartják nyilván, így a mérleg nem borul fel.

A végeredmény tekintetében az sem nagyon különbözött volna ettől a konstrukciótól, ha a Ceroma átnyújt egy biankó csekket a Fazakas családnak: tessék, vegyetek magatoknak szép házakat. Ha nem a ciprusiak hirtelen elmezavara illetve váratlan jótékonysági rohama áll a háttérben, akár azt is feltételezhetnénk, hogy Fazakast valamilyen egyéb jócselekedetéért jutalmazta a Ceroma, esetleg hogy a többszázmilliós követelést valamilyen hirtelen ok miatt egy megbízható partner segítségével hirtelen el kellett tüntetni a ciprusi cég könyveiből.

A Mol közelében

Mint arról cikksorozatunkban korábban beszámoltunk, a Ceroma az egyik olyan ciprusi vállalat, amelyik állítólag kenőpénzeket csatornázott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök irányába. Fazakas pedig az az ember, akivel a pénzügyeket a horvát koronatanú Robert Jezic svájci cégének vezetője állítólag egyeztette. A tízmillió eurósnak mondott vesztegetési összegnek végül csak a fele, ötmillió euró érkezett meg Svájcba. A hiányzó ötmillió egyébként érdekes módon hasonló nagyságrendű összeget jelent, mint ami most a Nixin ingatlanjaiban áll Budapesten.

A Nixin Kft. és Fazakas is szereplői annak a hálózatnak, amelyet a Mol korábbi energiakereskedő leányvállalatába, a Met Zrt.-be belépett régebbi résztulajdonos, a belizei Normeston ingatlanválallkozása, a Benczúr 13. Kft. mögött rajzoltunk fel. Noha a Normeston és a Mol már nem tulajdonostársak a Met-ben, az energiakereskedő cég székhelye ma még mindig a Benczúr u. 13 alatti irodaházban van – éppen úgy, mint egy kisebb, a Ceroma háromnegyedes birtokában lévő Kft.-é is. Ciprusi cégadatok bizonyítják, hogy a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, és az exwallisos Nagy György is szerepelnek a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges Met Zrt. energiakereskedőcéget tulajdonló offshore céghálóban.

A Ceroma és a Nixin esete csak egy azok közül a különös ügyletek közül, amelyekhez az általunk felvázolt hálózatnak köze volt. A javarészt Fazakas Imre és Iványi Pál volt MSZMP Politikai Bizottsági tag rokonaiból, barátaiból, üzletfeleiből és a hozzájuk kötődő cégekből álló hálózat kapcsolatai pedig nem állnak meg az INA ügyénél, hanem 2009 másik fontos magyar energetikai sztorijában, az Emfesz-botrányban is szerepet játszottak.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat a ceginfo.hu és az Opten szolgáltatta.

 

Megosztás