Cikkek

Itt a TEK válasza, a számok még mindig nem stimmelnek

Helyreigazítási kérelemmel, illetve polgári per kezdeményezésével és büntető feljelentéssel reagált a Terrorelhárítási Központ (TEK) a szervezet árvízi elszámolásáról szóló cikkünkre. A cikk megjelenésével egy időben közadatigényléssel fordultunk a szervezethez, melyben az árvízi védekezéssel kapcsolatos elszámolás pontos adatait kértünk.  A TEK válaszából (PDF) az olvasható ki, mely napokon pontosan hol és hány fővel vett részt a védekezésben a szervezet, de ez még mindig nagyon eltér a sajtóbeszámolóktól.

HELYREIGAZÍTÁS

A felperes tájékoztatására hivatkozva valótlanul állítottuk, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai 1576 munkanapot töltöttek a 2013. júniusi árvízi védekezéssel összefüggésben különböző helyszíneken. A valóság ezzel szemben az, hogy a felperes ilyen tájékoztatást nem adott, az „1576”-os számadat létszámot jelöl.

Valótlanul állítottuk, hogy minden egyes résztvevő munkatárs a napi munkaidején felül teljesített túlszolgálatot.

Azt a tényt, hogy a Terrorelhárítási Központ 2013. június 12-i szigetmonostori tevékenységét egyetlen sajtótudósítás sem említi, olyan hamis színben tüntettük fel, mintha a Terrorelhárítási Központ tényleges munkavégzés nélkül számolt volna el túlszolgálatként teljesített munkaórákat.

Az összesítés szerint a megadott létszámok alapján 1576 munkanapot töltöttek a TEK munkatársai a különböző helyszíneken: a Hivatal szerint összesen 22 592 órát. Sőt, ez a 22 592 óra mind „túlszolgálat” volt. Vagyis minden egyes résztvevő a napi munkaidején felül átlagosan napi 14,3 óra túlszolgálatot teljesített árvízi védekezésben, illetve – a TEK enigmatikus megfogalmazásában – „azzal összefüggésben”. Hogy az „azzal összefüggésben” mit jelent, az nem derül ki a levélből, de az egyértelmű, hogy nem közvetlenül az árvízi védekezésben való részvételt jelenti. A TEK ezek szerint leszámlázott olyan munkaórákat, amelyeket a munkatársai valahol a gátaktól távol töltöttek. Erre a kis elszámolási trükkre talán szükség is van, hiszen a TEK mostani elszámolása és a nyilvánosan hozzáférhető források adatai között még mindig nagyon jelentős az eltérés.

Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?

110 millió forintjába került az adófizetőknek a TEK részvétele a nyári árvízi védekezésben. A szervezet azt állítja, munkatársai rendes napi munkaidejükön felül több mint 20 000 órát töltöttek a gátakon. Noha az összes nagyobb hírportál folyamatosan tudósított az árvízi védekezésről – a TEK felbukkanásáról meg különösen – ennek a százmilliónyi tevékenykedésének alig van nyoma. Tovább az előző cikkre.

A TEK második, pontosított beszámolója szerint a szervezet június 7-én kilenc fővel kapcsolódott be az árvízi védekezésbe – az előző elszámolás még három nappal korábbra, június 4-re tette a védekezésben való részvétel kezdő időpontját. („ A TEK válasza szerint a közel 110 milliónyi személyi juttatást a június 4-14 közti tíz napos időszakra számolták el. De ezzel a tíz nappal kapcsolatban is kétségek merülnek fel. Az első híradás ugyanis a TEK árvízi tevékenykedéséről június 7-éről való.”- írtuk az első cikkben.) A módosított adat már egyezik a sajtótudósítások adataival.

A mostani elszámolás szerint a TEK első, jelentősebb volumenű fellépésére két nappal később Szigetmonostoron került sor. Csakhogy a számok itt továbbra sem stimmelnek. A TEK szerint június 9-én, amikor kritikus helyzet alakult ki a térségben, 483 fővel vettek részt a védekezésben. Ezt a számot azonban nem támasztja alá egyetlen más beszámoló sem. A védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) június 9-én délután kiadott közleménye szerint „A TEK munkatársai jelenleg 250 fővel itt küzdenek az árral. Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja a helyszínen a védekezést.” A védekezést helyi szinten irányító szigetmonostori polgármester június 9-én késő este kiadott tájékoztatójában pedig ez áll: „A kora reggeli vízáttörés miatt 150 Terror Elhárító Központos katona érkezett a településre és azonnal megkezdték a Csalogány utcán a nyúlgát építését.”

A védekezést irányító országos szerv (OMIT) hivatalos közleménye tehát fele akkora, a helyi védekezést irányító polgármester közleménye pedig harmad akkora létszámról tud, mint amekkora a TEK mostani elszámolásában szerepel. (Az elszámolás szerint a következő napon is még 210 fő dolgozott Szigetmonostoron, de hogy ott ténylegesen mit csináltak, az nem tudható, mert egyetlen forrás sem említi a TEK június 12-i szigetmonostori tevékenységét. Talán a TEK hivatala által az „azzal összefüggésben”-nek nevezett dolgot.)

A következő jelentősebb létszámot megmozgató bevetésre 11-én, kedden, Baján került sor. A TEK saját elszámolása szerint ezen a napon és ezen a helyszínen 420 fővel vettek részt az árvízi védekezésben. Ezzel szemben az OMIT aznap éjfélkor kiadott közleménye 221 főt említ: „ A Terrorelhárítási Központ kedden hajnalban 221 fővel csatlakozott az árvízvédelemben résztvevőkhöz Baján. Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja a helyszínen a védekezést. Az árvízvédelmi feladatok végrehajtására berendelt állomány megfeszített erővel dolgozik a helyszínen. A TEK az árvízi védekezés mellett a jogszabályban foglalt alapfeladatait is hiánytalanul ellátja.” (Tegyük hozzá, hogy a kommüniké utolsó mondata, mely a TEK egyéb feladatairól szól, azt valószínűsíti, hogy a szöveg legalábbis a TEK információi alapján íródott; hacsak nem maga a TEK volt a közlemény megfogalmazója.) Ugyancsak 200 főt említenek a TEK bajai működésével kapcsolatban a helyi és az országos médiumok: a TEK egyetlen esetben sem kérte ennek az adatnak a pontosítását.

A TEK elszámolása szerint a tetőzést követő második napon is még 102, de a harmadik napon is még ötven emberük volt Baján – minimum a saját maguk által kiszámolt 3766 forintos átlagos órabérért. Hogy ott mit csináltak, az nem derül ki: az árhullám tetőzése után ugyanis nemcsak az intenzív védekezés szűnt meg – bár persze voltak még kritikus pillanatok -, de sem a hivatalos közlemények, sem a sajtó nem említi többet a TEK-et. Mindenesetre a TEK június 11-ét követő bajai jelenléte – a saját számadataik alapján – önmagában is további 23 millió forintjába került az adófizetőknek.

Mindezek alapján a magunk részéről továbbra sem találjuk meggyőzőnek a TEK árvízi elszámolását, ezért további lépéseket teszünk a tényleges elszámolást tartalmazó dokumentumok nyilvánosságra hozatala érdekében.

Becker András

(Fotó: MTI)

 

Megosztás