Cikkek

Áfacsalás miatti nyomozás egy CBA-közeli cég ellen – a jéghegy csúcsa?

Lehetséges-e, hogy ezer milliárdos nagyságrendben tűnik el az áfa a Horváth András által emlegetett kiskereskedelmi beszállítói láncok keretében, de még soha egyetlen egy sem bukott le? Kevéssé valószínű. Az országos médiumokba nem tudott bekerülni a hír, miszerint szeptember végén vádemelési javaslatot tett a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága egy közel 4 milliárd forint értékű áfacsalás ügyében. A csalással meggyanúsított cégvezető, illetve maga a cég is szorosan kötődik a CBA-hoz.

*****

A történet bűnügyi része két évvel ezelőtt, 2011. szeptember 27-én kezdődött: a NAV mintegy száz munkatársa 40 helyszínen tartott ellenőrzést és foglalt le dokumentumokat; ezzel egy időben őrizetbe vették az áfacsalással gyanúsított társaság két ügyvezetőjét is, illetve az ügyben érintett más cégek vezetői közül többeket. Biztosítási intézkedésként zárolták az érintett cégek számláit, és jelentős mennyiségű készpénzt, illetve vagyontárgyakat foglaltak le. A hír október 12-én jelent meg a kisalfold.hu-n, majd ezt követően az országos portálokon. A Kisalföld első híre meg is nevezte az érintett céget: „Lapunk információja szerint a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága őrizetbe vette a CBA-üzletlánc franchise rendszeréhez tartozó abdai székhelyű Delikát Kft. tulajdonosait, közülük kettőnek a bíróság elrendelte előzetes fogva tartását.

Hírgyártás szakmányban

A hírt átvették az országos médiumok is, csakhogy azt némileg eltorzítva és egy másik információval tévesen összekapcsolva közölték. Eszerint Csiszár Csaba alezredes, regionális bűnügyi igazgató megerősítette a Kisalföld értesülését, hogy az eljárás a Delikát Kft. ellen folyik. Holott egyrészt az alezredes az érintettekről nem mondott, nem is mondatott semmit, másrészt a Kisalföld híre szerint nem a Delikát Kft., hanem annak vezetői ellen indult eljárás.  Az az állítás tehát, miszerint a bűnügyi igazgató megerősítette, hogy a CBA-lánchoz tartozó Delikát Kft. ellen folyik nyomozás, nyilvánvalóan nem volt igaz. Ami igazán különös a történetben, az nem maga a pontatlan hírközlés, hanem hogy az állítás ettől kezdve önálló életre kelt. Az érintettek ugyanis először nem cáfolták a valótlan hírt – erre csak három nappal később, és feltűnően határozatlanul került sor.

Ez minimum szokatlan, hiszen egy kereskedelmi vállalkozás jóhírét kevés dolog erodálhatja inkább, mint ha csalással vádolják.  Tény ugyanakkor, hogy a négymilliárdos áfacsalással összefüggésbe hozott cég, a Portéka ABC Kft. többségi tulajdonosa maga a Delikát Kft, kisebbségi tulajdonosa pedig a Delikát egyik ügyvezetője, ifjabb Laki László, aki egyébként a Delikát többségi tulajdonosának, Laki Lászlónak a fia. A hírbe hozott, a Nyugat-Dunántúlon mintegy húsz CBA-boltot üzemeltető Delikát maga azonban jogi értelemben tiszta volt. Ennek ellenére a központi CBA kommunikációja tényként kezdte kezelni a hamis vádat: először elhatárolódtak a Delikát Kft-től, mondván, mindössze franchise-partnerről van szó.

Korábbi cikkeink és videóink a NAV-botrányról

Horváth egy éve üzent Lázárnak és Cséfalvaynak – közöljük a levelét

Kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát – újabb ex-adóellenőr beszélt

Eltűnő milliárdok – a magyar állam legnagyobb adósai

Horváth András már két éve milliárdos számlagyárakra figyelmeztette a Fideszt

Horváth András: a pártok a korrupciót védik (video)

NAV: Érdemi vizsgálat helyett megfélemlítés

Horváth András: Az adócsaló hálózatok elleni fellépés helyzete Magyarországon

Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot (video)

A központi CBA-val (CBA Kereskedelmi Kft.) való kapcsolatról ugyanakkor mást mond az érintett: „A Delikát Kft. 1998-ban társult a CBA kereskedelmi lánchoz, melynek következtében nem csupán tagja lett a láncnak, hanem üzleti siker reményében egyik tulajdonosává is vált.” A két állítás egyszerre nem lehet igaz. Az elhatárolódással együtt a CBA Kft. szóvivője közölte, a működőképesség fenntartása érdekében, afféle megmentőként, „átveszik” a Delikát üzleteit Az ügyletet bejelentő közlemény továbbra is olyan homályosan fogalmazott a Delikáttal kapcsolatban, hogy annak alapján az Index egyértelműen, kijelentő módban áfacsalónak nevezhette a céget: „A CBA átveszi az áfacsaló cég üzleteit”- írták öt nappal az eljárás megindításának bejelentése után. Helyreigazítást különös módon ezúttal sem kért senki.

Másik CBA, másik áfacsalás

A hamis, a cég jóhírét súlyosan sértő állítást az érintettek később sem próbálták cáfolni, és a bejelentés után a „központi” CBA valóban átvette a Delikát üzleteit. A cég maga bő egy évvel később, a 2011-es  mérlegadatokhoz csatolt „Kiegészítő melléklet”-ben viszont már egész másképp interpretálja a történteket: „2011 októberében egy téves feltételezést tényként közölt a helyi lap, melyet később sajnos több országos hírportál is átvett anélkül, hogy pontosan meggyőződtek volna az ügy részleteiről. Ezekben a cikkekben nevesítik a Delikát Kft-t, mint egy bűncselekményt elkövető céghálózat központi szereplőjét. A Delikát Kft. a feltételezett bűncselekményben nem érintett. A társaság ellen nem folyt és jelenleg sem folyik vizsgálat illetve nyomozás.”

Hogy pontosan miképp is történt a Delikát üzleteinek „átvétele”, azt nem tudjuk, az említett beszámoló mindenesetre elég sajátos feltételekkel megkötött megállapodást mutat be: „Az üzletek bérbeadásakor az új bérlő a CBA Ker. Kft. az üzletekben levő árukészleteket megvásárolta. Az üzletek átadásakor a kapcsolt társaságok a Delikát Kft, a Kismegyer-Delikát Kft, a Választék-Csemege Kft és az átvevő CBA Ker. Kft egy négyoldalú megállapodást kötött melynek keretében a három átadó társaság által a CBA Ker kft felé leszámlázott készletek ellenértékét a CBA felé, illetve a társaságok beszállítói felé fennálló tartozásaiba beszámítják, illetve a fennmaradó összegről a későbbiekben elszámolnak.”

Lehet, hogy a régióban híre ment a sajátos megállapodásnak, miszerint a CBA Kereskedelmi Kft. úgy vette meg a Laki-cégek milliárdos értékű készleteit, hogy a teljes vételárat nem kellett kifizetnie – egyes portálokon a kommentelők mindenesetre valamiféle einstandot emlegettek, hogy a „központi” CBA elvette a Lakiék üzleteit. Az tény, hogy a cég dolgozói jártak a legrosszabbul: a Lakiék üzleteiben dolgozó 550 embernek úgy szűnt meg a munkaviszonya, hogy a nekik járó végkielégítést nem kapták meg, az új tulajdonos pedig új munkaszerződéssel volt csak hajlandó átvenni a dolgozókat.

Az áfa haszna

A Delikát kft tulajdonosainak az az állítása, hogy a cég ellen nem folyt nyomozás, feltehetőleg igaz – hogy a Delikát Kft nem érintett az ügyben, az kevésbé.  A Laki család tagjai ugyanis – Laki László és két fia, Ifjabb Laki László és Laki Péter – komoly élelmiszer-kereskedelmi céghálózatot birtokolnak a régióban. A család tagjainak irányítása alatt áll nemcsak az áfacsalásban érintett Portéka ABC Kft., de a régió CBA-üzleteinek ellátását biztosító, a kritikus 2011-es évben is közel 5 milliárdos árbevételt elérő „Delikát” Kereskedelmi Kft., a tavaly 3,5 milliárd forgalmat bonyolító Kismegyer-Delikát Kft., és a szintén milliárdos forgalmú Választék-Csemege Kft.

Lehet, hogy a büntetőjogi eljárás csak a Portéka ABC Kft-t érinti, de ez egyrészt nem jelenti azt, hogy az adóhatóság eljárása sem talált semmi kivetnivalót a családi céghálózat működésében, másrészt nem jelenti azt sem, hogy az említett cégeknek semmi köze nem volt az adócsalással összefüggésbe hozott Portéka ABC Kft.  ügyleteihez – még azon túlmenően is, hogy az apa cége, a Delikát többségi tulajdonos a Portékában. A Kismegye-Delikát Kft. 2011-es  „Kiegészítő melléklet”-ében például ezt olvassuk: „A társaság a Delikát Kft, a Portéka ABC Kft és a Választék-Csemege Kft. kölcsönösen készfizető kezességvállalási szerződést kötöttek a cégek a hitelező Kereskedelmi Bank ZRt.-vel a jelentős szállítói illetve vevői kapcsolatokra tekintettel. A folyószámla-hitelkeretek, beruházási hitelek, bankgaranciák fedezetére.”

Ez a kezességvállalás vagy azt jelenti, hogy a vezetők és tulajdonosok feltétel nélkül és vakon megbíztak egymásban – ami egy családi cégháló esetében sem túl valószínű-, vagy azt, hogy pontosan és kölcsönösen ismerték mindegyik cég ügyleteit. Az is kevéssé valószínű, hogy az élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Laki-cég, a Portéka ABC Kft. ne állt volna üzleti kapcsolatban a régió egyik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi cégével, a Laki-cég Delikát Kft-vel. A Portéka 2009-es beszámolójához csatolt kiegészítő mellékletben például ezt olvassuk: „Az értékesítés nettó árbevételéből 255.489.eFt származik kapcsolt vállalkozástól (Delikát Kft).”

Ha pedig üzletelt egymással a két Laki-cég – akárcsak közvetítőkön keresztül is – akkor már csak az a kérdés, hogy a gyanú szerinti közel négymilliárdos áfacsalás közgazdasági értelemben vett haszna melyik cégnél jelent meg: pusztán az ifjabb Laki által irányított Portéka Kft-nél, vagy – a Horváth András által leírt modell szerint – a szokásos piaci árnál alacsonyabb beszállítói ár révén jutott belőle az apa cégének, a Delikát Kft-nek is. Ha az ügyészség a NAV javaslata nyomán vádat emel, erre a kérdésre is választ fogunk kapni.

Kérdés persze, mire terjedt ki a nyomozás. Vajon vizsgálták-e, miképp utalhatott ki az adóhatóság éveken keresztül milliárdos nagyságú áfa-visszatérítést annak a nagykereskedő cégnek, amelyik egy (1) fő statisztikai létszámmal bonyolított 6-7 milliárdos forgalmat, túlnyomórészt szlovák exportot, szerény nyereség mellett. Az is csak utólag tűnt fel, hogy a magyar partnerektől vásárolt és Szlovákiába exportált áru visszakerül egy szigetszentmiklósi raktárba, majd újra felbukkan a Portéka ABC Kft-nél: az áfa- körhinta vége a NAV szerint 3,5 milliárd elcsalt adó. Éppen a Horváth András-féle modell szerint.

A NAV 13 000 oldalnyi iratanyagot állított össze a vádemeléshez. Ha elkezdődik a tárgyalás, az iratismertetés során talán kiderül, mekkora kört vizsgált az ügyészség: csak a konkrét áfacsalással vádolt céget, vagy az üzleti és esetleges hivatali kapcsolatait is.

Becker András

A céginformációt a ceginfo.hu szolgáltatta.

 

Megosztás