Cikkek

Jövőre sem enyhül a stadionépítési láz – közel százmilliárd forint sportlétesítményekre

Bár a magyar válogatott idén sem jutott ki a labdarúgó világbajnokságra, egyelőre nem lankad a kormány stadionépítési kedve. Sőt, a 2014-es költségvetés tervezete alapján még több sportlétesítmény újulhat meg. Az atlatszo.hu stadionkörképe.

*****

400 millió forintos állami támogatást kapott Tállai András belügyminisztériumi államtitkár csapata stadionépítéshez. A Mezőkövesd fennállása óta először jutott fel a másodosztályból az élvonalba, emiatt pedig az eddigi pályáját fel kellett újítani, hiszen a szabályok előírják a legalább ötezer fős lelátót, amelyből legalább ezer fő ülőhely; a külön bejáratú vendégszektort, az ezer vendégenként tíz wc-t, új beléptetőrendszert, a világítás kiépítését. Az Origo beszámolója szerint a csapat ehhez 190 millió forint társasági adókedvezményt használt fel, ezt a helyi önkormányzat egészítette ki, de Tállai saját munkahelyén, a Belügyminisztériumban is pályáztak támogatásra. Sikerrel. Az államtitkár álláspontja az, hogy nincs ebben semmi szokatlan.

A fejlődés nem áll meg jövőre sem. „A Kormány a 2014. évben is elkötelezett a sportlétesítmények rekonstrukciója mellett. Ennek köszönhetően egyrészt a már megindult létesítményfejlesztések folytatódnak, így többek között a Nemzeti Olimpiai Központ, a Tüskecsarnok és uszoda, a Debreceni Nagyerdei Stadion és a Ferencvárosi Stadion ütemtervnek megfelelő fejlesztése valósul meg. (…) Állami támogatásban részesülnek a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósuló létesítményfejlesztések, a kiemelt diósgyőri, a székesfehérvári és a szombathelyi stadionberuházások” – olvasható a 2014-es költségvetés tervezetében (pdf), amelyet október végén tárgyalnak és szavaznak meg a parlamentben.  A tervezet szerint mindez 82,8 milliárd forintot vesz ki az államkasszából.

A Nemzeti Stadionfejlesztési Program 12 milliárdos tételként szerepel a jövő évi költségvetésben, ebből fognak majd 700 – 1000 millió forintot elkülöníteni például a pécsi PMFC-Matias stadionjának felújítására. Ebben a programban azonban nincsenek benne az olyan kiemelt projektek, mint a 4,5 milliárdos támogatás a Videoton székesfehérvári stadionjának felújítására, a szombathelyi Haladás, a diósgyőri DVTK pályájának rekonstrukciója.

Felcsút

A stadionépítésről leginkább a mára már ikonikussá vált Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion jut eszünkbe, pedig még el sem készült. Az Orbán Viktor miniszterelnök házának szomszédságában épülő létesítményben mindössze 3500-an férnek majd el, ami a 3,8 milliárd forintos összköltséggel számolva nézőnként 1,085 millió forint. A miniszterelnök egy korábbi interjújában ugyan büszkén mesélte, hogy a felcsúti stadionhoz egy forint állami támogatást sem használtak fel, ez azonban az atlatszo.hu álláspontja szerint nem így van. A társasági adókedvezmény nem magánadomány, közjogi értelemben közpénz, állami támogatás, a bevezetésekor így kellett engedélyeztetni az Európai Bizottsággal. Ha nem lenne, akkor adó formájában be kellene fizetniük a cégeknek, vagyis ez a bevétel hiányzik az államkasszából. Ugyanúgy állami támogatás, mint a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó 1 százalékos felajánlások.

 

Debrecen

Ennél jóval több állami támogatáshoz jutott a Debreceni Nagyerdei Stadion. Ugyan a stadion bekerülési költsége 12,5 milliárd forint, a nyertes ajánlattevő 11,45 milliárd forintos ajánlattal nyert. A kormányzat azonban inkább nagyobb összeget vette figyelembe és 2012-ben 3, 2013-ban pedig 9,2 milliárd forintot irányzott elő a projektre. Sőt, a Kósa Lajos városában épülő stadion még 2014-ben is számíthat támogatásra: az előirányzat szerint 1,8 milliárd forintot fognak még kapni – ez már a bekerülési költségnél is több: 14 milliárd forint. A 20 ezer férőhelyes létesítmény jelen állás szerint nézőnként 700 ezer forint közpénzből épül fel.

 

Ferencváros

A Fradi stadionját a tervek szerint 13,5 milliárd forintból építik újjá, amelyhez 2013 októberéig 6,9 milliárd forint támogatást biztosított az állam. Jövőre 8,4 milliárd forintot kalkuláltak be ugyanerre a célra, így összesen 15,3 milliárd forint állami támogatással lehet számolni. A kiemelt projektként kezelt arénában 22 ezer néző foglalhat helyet, így nézőnként kb. annyi támogatásról van szó, mint Debrecen esetében: 695 ezer forintról.

 

Szombathely

Szintén kiemelt projektként újítják fel a Szombathelyi Haladás Stadiont. A stadionrekonstrukción kívül egy sportcsarnok felépítését is magában foglaló építkezés becsült költsége 12 milliárd forint, amelyhez az állam 9,6 milliárd forint támogatást fog nyújtani. A stadion és a sportcsarnok az első ütemben, vagyis 2014-ben fog elkészülni, a város ekkor kapja meg a támogatás első felét, míg a második felét a munkálatok befejezésekor, 2015-ben.  Látványtervek egyelőre még nincsenek, csak rajzok a tervezett stadionról.

 

Diósgyőr

A szombathelyi mellett a másik vidéki kiemelt projekt a diósgyőri stadion felújítása. A DVTK az 1 milliárd forintos tao-támogatása mellé 3,5 milliárd forintos állami támogatással is számolhat. Ezt két egyenlő részletben (1,75 milliárd forint) kapják meg 2014-ben és 2015-ben. A stadionban a kezdetekben 15 ezren férnek majd el, ez nézőnként 300 ezer forint közpénzt jelent, de a későbbiekben 20 ezer fősre is bővíthetik a lelátót.

 

Létesítmény neve Ár (millió forint) Állami támogatás, tao-támogatás – 2013. októberig (millió forint) Támogatás, kiadás – 2014. évi előirányzat (millió forint) Támogatás, kiadás – 2015. évi előirányzat (millió forint)
Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion

3 800

2800

Debreceni Nagyerdei Stadion

11 450

12 200

1793,2

Ferencvárosi labdarúgó stadion

13 500

6900

8394

Szombathelyi Haladás Stadion

12 000

4625,8

4600

Székesfehérvári Sóstói Stadion

n.a.

4500

Diósgyőri Stadion

n.a.

1000

1750

1750

Pécsi PMFC-Matias stadion

1000-1500

700 – 1000

Képek forrásai: pfla.hu, Sportgéza, Origo, Nyugat.hu, Boon.hu

D. Kovács Ildikó

Megosztás