Cikkek

A kaposvári tábornokper elsőrendű vádlottjának cégével társult a Sólyom Airways

Bár a Sólyom légitársaság még egy darab repülőjegyet sem adott el, nemrégiben már a Magyar Postával való szíves együttműködési szándékát fejezte ki, tegnapelőtt pedig bejelentette, hogy tulajdonostárs lett a Sales One Kft. által forgalmazott termékek értékesítésében. A Sales One tulajdonosai között felbukkan az egykori Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány volt kereskedelmi igazgatója, és az úgynevezett tábornokper elsőrendű vádlottja, az első fokon felmentett, ám rangjától márciusban „méltatlanság miatt” a köztársasági elnök által mégis megfosztott Lévai István Attila is.

*****

Július elején írtunk arról, hogy az új légitársaságot jegyző Sólyom Holding Zrt. egyik tulajdonosa Vágó József egykori NBH-tiszt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság korábbi légügyi igazgatója, akit az izraeli gépek emlékezetes berepülése miatt felfüggesztettek tisztségéből, és 2010-ben távozott a hatóságtól.

A Facebookon roppant aktív rajongói oldalakkal rendelkező Sólyom Légitársaság továbbra is titkolja a cég mögött álló állítólagos közel-keleti befektetők kilétét, ám nyilatkozataival folyamatosan a köztudatban tartja magát. Bár első gépük, az A’lmos Vezér már megérkezett Budapestre, még egyetlen darab repülőjegyet sem adtak el, hisz indulásukról és célállomásaikról nincsenek konkrét információk. Viszont a Heti Válasznak múlt héten adott interjújában Vágó József elmondta, hogy szívesen együttműködnének a Magyar Postával is a küldeményszállítás területén (ettől rögtön beriasztott a mutyijelző-radarunk); nemrégiben elindult a hivatalos Facebook-oldaluk is, ahol 3 képgaléria mutatja be a Szegedi Ifjúsági Napokon rendezett fotópályázatnak hívott promóakciójukat, ahol egy csomó ember képes volt szivecskét mutatni vagy madárpózt felvenni a Sólyom reklámtáblája előtt; és azt is tudjuk már, hogy a Raiffeisennél fognak bankolni.

Prémiumbrand és sportszponzoráció

Ám ennél is fontosabb, hogy a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. hétfőn megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját, amelyen bemutatkozott az új magyar prémiumbrand: a SÓLYOM TM. Bejelentették, hogy stratégiai megállapodást kötöttek a Tesco, a Reál és a CBA üzleteiben kapható Naturalle termékeket forgalmazó Sales One Kft.-vel, így 2013. augusztus 26-tól Naturalle-Sólyom branddel ellátott liszt, étolaj, ásványvíz és szatmári szilvalekvár kerül a boltok polcaira. Nem vicc, itt a közlemény. Örömmel tájékoztatták a nagyközönséget arról is, hogy a felek együttműködése további termékfejlesztésekre is kiterjed, így terveik szerint 2013 őszén megjelennek a piacon a Naturalle-Sólyom energiaitallal és higiéniai termékekkel is. Hasonló nevű, Naturella betét és tampon már van, csak szólok. De a Sólyom védjegyet ősztől a kultúra és a sport területén is be szeretnék vezetni, a holding két sportklub támogatását is tervezi. Vajon focicsapatok lesznek?

A tavaly novemberben bejegyzett Sales One Kft. a dicséretes módon maximális transzparenciával működni kívánó Sólyom közleménye szerint fél év alatt négymillió terméket értékesített, és közel 1 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. Ügyvezetője Kenyeres Sándor Pál, a már felszámolás alatt lévő, 2011-ben alakult Prestige Sales House kereskedőház ügyvezető-tulajdonosa, aki több egyéb cégben is érdekeltséggel bír. A Sales One hat tulajdonosa közül az egyik Romanoczki Attila, az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft. elődjének, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak egykori kereskedelmi igazgatója; és a cég tulajdonosa Lévai István Attila is, aki a kaposvári tábornokper elsőrendű vádlottja volt.

A dandártábornok tündöklése és bukása

Lévai István Attila 2004 – 2007 között a korábban a Honvédelmi Minisztérium, majd 2003-tól  Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, a HM akkor vitatott közbeszerzését megnyerő Centrál Mosodák Rt. felügyelőbizottságának tagja volt. 2004-ben részt vett a NATO pénzügyi továbbképzésén, és egy fegyverszabadalom is fűződik a nevéhez. Dandártábornoki rangban a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatója volt, majd moszkvai véderőattasé lett, és onnan a tábornokperként elhíresült HM-es vesztegetési botrány miatt hívatták haza.

Fotó: www.hsz.hu

A vádirat szerint a három dandártábornok – Lévai István Attila első-, Huszti András negyed- és Oláh János tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatásokat nyújtó társaságoktól a megrendelések fejében a HM által kifizetett összegek egy részét visszakérik, és a vádhatóság szerint az ötletgazda Lévai volt. A tábornokperben a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa február végén 15 vádlottat – köztük Lévai István Attilát – mentett fel, részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett. Áder János köztársasági elnök Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére Lévai István Attila dandártábornok hivatásos szolgálati viszonyát 2013. február 1-jei hatállyal – méltatlanság megállapítása miatt – felmentéssel megszüntette.

Lévai István Attila és Romanoczki Attila nem csak a Sales One Kft.-ben üzlettársak: a július elején bejegyzett, „összetett adminisztratív szolgáltatás” főtevékenységű Bridge to Europe Kft.-ben szintén tulajdonostársak, ahogy az április végén bejegyzett, főtevékenységeként az élelmiszer, ital, dohányáru ügynöki nagykereskedelmet feltüntető New Age Hungary Kft.-ben is, amelynek tulajdonosa még rajtuk kívül a szintén Sales One-tulajdonos Danszky Andrea, valamint a Sólyom Holding tulajdonos-ügyvezetője, Lucsik János is. A Sales One Kft-t megpróbáltuk megszólaltatni Lévai szerepével kapcsolatban, de telefonon nem adtak információt, és az emailjeinkre sem reagáltak. Magát Lévait ügyvédjén keresztül próbáltuk elérni, de nem hívott vissza minket.

Eközben a Sólyom másik tulajdonosa, Vágó József egykori titkosszolga és légügyi tisztségviselő lakcímére májusban bejegyezték a Hassanzadeh Tabrizi Maryam, Hassan Zadeh Tabrizi Mehdi, és Solouki Mehri (azonos lakcímű) iráni magánszemélyek tulajdonában lévő, főtevékenységeként a zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelmet megjelölő Zar Trading Hungary Kft.-t, melynek Vágó az egyik ügyvezetője.

Fenntartjuk a korábbi véleményünket: izgalmas történetnek ígérkezik ez.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás