Cikkek

Visszaküldték? Küldje be nekünk! – Felhívás a trafikkoncesszió veszteseinek

A Kormány úgy akarja eltüntetni a trafikok pályáztatása körüli nyomokat, hogy – Németh Lászlóné utasítására – visszaküldi a vesztes pályázatokat azok feladóinak. Így akarják elkerülni azt, hogy a pályázatokat utólag ki lehessen kérni tőlük, mondván, ők nem kezelik az adatokat, így kiadni sem tudják őket. A vesztes pályázatok hiányában a nyertesek sem megítélhetőek: nem lehet megtudni, hogy valódi versenyben bizonyultak jobbnak, vagy netán egyéb szempontok érvényesültek az eredményhirdetéskor.

Az Átlátszó jogi csapata szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akciója nem jogszerű. Az adatkezelő nem döntheti el, hogy a közérdekű adatot meddig és miképpen kezeli. Ha megszűnik az adatkezelés célja, a személyes adatokat valóban törölni kell, ez a kötelezettség ugyanakkor nem vonatkozik a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatokra. Így az NFM-nek legalábbis az anonimizált pályázatokat meg kellene őriznie, kérés esetén pedig – mivel közérdekből nyilvános adatoknak minősülnek – ki kellene adnia őket. Ráadásul nemcsak az Infotv. megsértése merül fel: a büntető törvénykönyv szerint aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az atlatszo.hu ezért kampányt hirdet: ha Ön is visszakapta pályázatát a Kormánytól, küldje meg nekünk! Mi vállaljuk, hogy áttekintjük, elemezzük, összehasonlítjuk az adott trafikra benyújtott többi pályázattal, és fényt derítünk az esetleges visszásságokra. A pályázatot az alábbi módon küldje meg nekünk: a visszaküldött, eredeti példány valamennyi oldalát szkennelje be, és küldje el a [email protected] emailcímre. Ha több pályázatot is visszakapott, az egyes pályázatokat, kérjük, külön emailben juttassa el hozzánk!

Segítsen, hogy együtt tehessük átlátszóbbá a trafikkoncessziót!

Megosztás