Adatigényléses perek

Az E.On államosítása: az MNV Zrt. indoklás nélkül titkolja az értékbecslést

Mint korábban beszámoltunk róla, az E.On gáznagykereskedő- és gáztároló és szolgáltató cégének több százmilliárdos államosításával kapcsolatos kormányzati megfontolásokat firtató adatigénylés ügyében pereltük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV). Még februárban kértük ki az MNV-től azt az előterjesztést, amely alapján tulajdonosként a cégvásárlás ügyében szavazott a Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. január 31-i közgyűlésén.

Kíváncsiak voltunk, milyen előnyöket és hátrányokat mérlegelt a vagyonkezelő az ügylettel kapcsolatban, illetve arra is, hogy milyen értékbecslést állt a jelentős vételár meghatározása mögött. Miután az MNV szerint ezek döntés megalapozását szolgáló, tíz évig nem nyilvános adatok, perre mentünk.

Az ügyben az első tárgyalás kedden volt a Fővárosi Törvényszéken. Itt az MNV jogi képviselője a döntés megalapozása mellett arra is hivatkozott, hogy a kérdéses adatok üzleti titoknak minősülnek, mert az energiapiac szereplőjeként aránytalan sérelem érné az MVM-et az adatok kiadásával. Korábbi megtagadásukhoz képest azonban megkaptuk a mandátum szövegét (PDF), mely mindenféle kockázatok mérlegelésére utalva legfeljebb 875 millió eurós vételárért cserébe engedélyezte az E.On cégek állami tulajdonba vételéről való döntést az MVM vezetőinek.

Mivel a közgyűlést januárban megtartották, ráadásul a szerződést március végén alá is írták a felek, szerintünk az adatok döntéselőkészítő jellege miatt nem tagadhatja meg az MNV azok kiadását, csak ha tételesen bizonyítja, hogy a nyilvánosságra kerülés veszélyeztetné a vagyonkezelő külső befolyástól mentes, zavartalan működését. Ennek bizonyítására azonban a Vagyonkezelő nem volt hajlandó: szerinte elegendő ha hivatkozik erre a törvényi passzusra, konkrét érveléssel nem kell alátámasztania álláspontját. Hasonló jogi véleményt fogalmazott meg az üzleti titokkal kapcsolatban is: szerinte a titokban tartáshoz elegednő, ha nyilatkozik arról, hogy aránytalan üzleti sérelemmel járna a nyilvánosság. Arra sem volt hajlandó a Vagyonkezelő, hogy csak a bíró számára biztosítsa a betekintés lehetőségét a kérdéses iratokba.

A történtek után különösen kíváncsiak vagyunk: ugyan milyen kockázatokat titkol ilyen bőszen az MNV nemcsak előlünk, de még a bíróság elől is. Az ítélethirdetés május 2-án 14 órakor, a Fővárosi Törvényszék földszint 17-es termében lesz. Akkor megtudhatjuk, sikeresen szabotálja-e az MNV a közérdekű adatok nyilvánosságra kerülését.

Fotó: innen.

Megosztás