Adatigényléses perek

Fővárosi Törvényszék: Tíz év múlva derülhet csak ki, mit vár az IMF Varga Mihálytól

Közérdekű adatigénylésben szerettük volna megismerni az Európai Bizottsággal és az IMF-el folytatott hiteltárgyalásokkal összefüggésben Varga Mihály egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszterhez érkezett leveleket. Az adatokat nem kaptuk meg, így – a kínaiakkal kötött malévos megállapodással kapcsolatos, bíróság előtti labdázgatást elkerülendő – Varga miniszter urat és az apparátusát adó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot is pereltük. A Fővárosi Törvényszék szerdai ítélete az adatok döntés-előkészítő jellegére tekintettel azonban elutasította keresetünket.

Hogy fellebbezünk-e, azt az írásba foglalt ítélet alapján fogjuk majd eldönteni, addig is némi vigaszt nyújt a perben elért néhány részeredmény, ami lehetővé tette, hogy érdemi döntés szülessen az ügyben. A bíróság – bár az alperesek ezt is vitatták – kimondta, hogy az IMF és a Bizottság levelei közérdekű adatok, amelyeknek adatkezelője a tárca nélküli miniszter. Így nem ért célt Varga Mihály azon érvelése sem, hogy valójában a Kormány lenne a „meghatározó adatkezelő”, akitől az adatokat kellett volna kérnünk.

Az is figyelemreméltó momentum, hogy a tárca nélküli miniszter állítása alapján a bíróság megállapította, hogy az EU-val és az IMF-fel folytatott hiteltárgyalások tekintetében még nem született kormányzati döntés. Ebből azonban a bíróság álláspontja szerint az is következett, hogy az adatok döntés-előkészítő jellegük miatt a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak. Nem fogadta el tehát a bíróság azt az érvelésünket, hogy a döntés-előkészítő jelleg a belső mérlegelés zavartalanságát védi, így arra külső, ebben az esetben külföldi keletkezésű iratok esetében nem lehet hivatkozni.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy egy jó ideig továbbra is csak a kormányzati kommunikációból és plakátkampányokból szerezhetünk információt arról, hogy mit vár tőlünk az IMF valójában.

Keresetlevelünk az adatkéréssel és a megtagadással

A kereset pontosítása

(Címlapkép: innen.)

Megosztás