Cikkek

Jogsértő iskolák – így fojtják el a diáktiltakozásokat

Tavaly decemberben több héten keresztül a felsőoktatási intézkedések ellen tüntető diákokkal volt tele a sajtó. Nem mindenki emelhette azonban fel a hangját: sorra kapunk információkat olyan iskolákról, ahol kirúgással fenyegetik a tiltakozni kívánó diákokat. Volt, aki igazolatlan napot kapott a tanórák utáni tüntetésen való részvételért, más helyen a kritikus diákszíndarab bemutatását akadályozta meg egy önkormányzat. A jogsértések áldozatai félnek, nevüket és iskolájuk nevét is titkolják, hogy leérettségizhessenek.

A balatonalmádi diákokat szondázó igazgatónő utáni legdurvább visszaélést eddig Szombathelyről hallottuk. A város egyik megnevezni nem kívánt gimnáziumának diákjai tanítási időn kívül elmentek egy tüntetésre, másnap viszont igazolatlan hiányzást írtak be nekik a demonstráció napjára. A jogsértő magatartás a tüntetésen résztvevő diákokat egyformán érintette, akik aznap egy óráról sem hiányoztak.

A rádió székházában Orbán igazáról győzködték a diáktüntetőt

Rejtett kamerás felvétel jutott a birtokunkba arról, hogy magukat rádiós újságíróknak mondó személyek a kormány és a miniszterelnök igazáról győzködték a december 17-i diáktüntetés után a közszolgálati Magyar Rádió székházába bebocsátást nyert szociológus hallgatót. Tovább a teljes cikkre.

„Próbáljuk elfelejteni az egészet és összehúzni magunkat. Akármennyire ki akarunk állni az igazunkért és a jövőnkért egy tüntetésen, én személy szerint így érettségi előtt nem akarom magamat kirúgatni. Az igazgató mondta, hogy ha tovább folytatjuk, akkor ez lesz a vége.” – nyilatkozta lapunknak egy tanuló, akinek súlyos magánéleti következményekkel is szembe kellett néznie az ügy miatt. Megdöbbentő egyébként, hogy várostól és iskolatípustól függetlenül kapunk olyan beszámolókat, melyek szerint az ügyükért kiálló tizenéveseket kirúgással, vagy szándékosan lerontott érettségi jegyekkel fenyegetik meg a tanáraik, igazgatóik.

Tanulási időben tanuljanak

December közepén az ország tucatnyi iskolájához hasonló ülősztrájkot akartak szervezni az V. kerületi Xántus János Gimnázium 11-es diákjai. Csinálták is egy Facebook eseményt, amire majdnem 300-an jeleztek vissza, viszont elkövették azt a hibát, hogy az eseményt fiktív név alatt hozták létre. Információink szerint egy szervezőnek jelentkező, „az iskola vezetéséhez lojális diákönkormányzati képviselő” törölte a sztrájkot a Facebookról, a valódi szervezőket pedig behívatta az igazgató.

A retorzióktól tartó Xántusos diákok sem vállalták hogy leírjuk a nevüket, azt viszont megtudtuk, hogy a történet itt nem ért véget. Diákok elmondása szerint a szervezőket az álnéven történő Facebook-használat miatt vonták volna eredetileg felelősségre, de ez csak ürügy volt a tiltakozásoktól való elriasztástól. A Rádió előtt végződő tüntetés napján 40 perces kemény hangú, retorziókkal fenyegető „fejmosást” hallgattak végig a gimnazisták Kóbor András igazgató részéről. A diákok szerint az igazgató arról beszélt, hogy szervezkedésükkel csak akadályozzák a tanítás menetét, illetve diákként nincs joguk tiltakozni. Utóbbi a Hallgatói Hálózat jogi kisokosa szerint így, ebben a formában egyébként nem igaz. A diákok szerint jogtalansága ellenére hatott a fenyegetés, a korábbi lelkesedést sokakban sikerült letörnie az igazgatónak.

Az ügyben megkerestük Kóbor Andrást, a Xántus igazgatóját. Az iskola vezetője szerint „a tanítási idő arra van, hogy tanuljanak”, ezért nem engedélyezte, hogy más iskolákhoz hasonló, hosszabb-rövidebb ideig tartó sztrájkot tartsanak a diákok. Kóbor szerint nem történt tiltás, ő kizárólag az iskolai szabályzatot figyelembe véve akadályozta meg, hogy „önjelölt vezetők” ragadják kezükbe az irányítást. Az igazgató szerint nem fenyegették szankciókkal a diákokat, akik órák után már sztrájkolhattak volna. Ugyanakkor azt kérték, hogy várják meg a végleges kormánydöntéseket és csak azután kezdjenek szervezkedésbe.

Több más helyről is kaptunk olyan információt, hogy a fenntartók önkormányzatoktól félő igazgatók arra szólították fel a diákokat, hogy tüntetéseken ne írják fel tábláikra az intézményük nevét, sőt semmilyen formában ne említsék meg, hol tanulnak.

Kiverte a biztosítékot a diákszíndarab

Egy évvel ezelőtt mutatták be Jövőképtelen című előadásukat a pesti Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos diákjai. A Transzparens Csoport etűdökre bontott, tipizált, de mégis groteszk módon eltúlzott figurákat felvonultató darabja a fiatalok kiúttalanságát, a továbbtanulás, elhelyezkedés nehézségeit, az elvándorlás nyomasztó perspektíváját állította színpadra (videóelőzetes itt). A 7óra7 színházi portál által 2012. negyven legfontosabb előadása közé választott darab kiverte a biztosítékot a 2. kerületi önkormányzatnál, amely megakadályozta a Marczibányi téri Szabadidőközpontban tervezett bemutatót.

„Az előadásban nincsenek direkt politikai utalások, mégis volt olyan kritikus, aki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet vélte felfedezni az álarcok mögé bújt karakterekben” – meséli Somogyi Tamás, a darab társrendezője. A fiatalok azonban nem politikusokat, hanem olyan jellemző figurákat vittek színre, mint az alkalmatlansága ellenére jó kapcsolatok által pozícióba kerülő döntéshozó, a 6. dzsipjét vásároló milliárdos, és a diák, akinek csak a kivándorlás jut. A darab katarzisában a szereplők bőrönddel a kezükben állva éneklik angolul az „Elmegyek, elmegyek” című dalt, majd a Szózat angol, francia és német nyelvű verziójával zárják az utolsó jelenetet. A sors iróniája, hogy az idő közben leérettségizett diákszínészeknek csak kis része tudott továbbtanulni, egy részük már külföldön él.

Somogyi Tamás szerint a Jövőképtelen egy „jó értelemben vett hazafias előadás”, mely bár kritikát fogalmaz meg, javítani szeretne a kialakult helyzeten. A társulatot egy júniusi dátumra hívták meg a Marczibányi téri Szabadidőközpontba, ahol azonban nem léphettek színpadra. A Népszabadság és a HVG oldalán népszerűséget szerzett, és kritikus hangvétele miatt felkapott előadás visszautasítása a társulatot is meglepte, mert ilyen még nem történt velük – igaz nem is léptek fel más önkormányzati fenntartású intézményben. „Készen állt a társulat, amikor szóltak a Központtól, hogy felsőbb utasításra mégsem tűzik műsorra a Jövőképtelent” – mondta az atlatszo.hu-nak Somogyi. A társrendező szerint a hely átalakítás előtt állt, és a munkahelyüket féltő vezetők nem vállalták a diákelőadással járó „kockázatot”. A Szabadidőközpont vezetését egyébként azóta lecserélte, programjait teljesen átszabta a második kerületi önkormányzat.

Halász Áron

Ha téged is retorzió ért diáktüntetés szervezése vagy a részvétel miatt, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen!

(Címlapkép: Kovács Gergely)

 

Megosztás