Cikkek

Felverte a gaz, lepusztult, elhagyott az MVM tengerparti szállodája

Olvasónk felkereste azt a nagy vihart kavart horvátországi szállodát, amelyért 2008-ban nagyjából egymilliárd forintnak megfelelő eurót fizetett az állami áramszolgáltató egy offshore cégnek, amelyről később kiderült: egy bizonyos „Mrs Istvan Kocsis” a valódi tulajdonosa. A vodicei Hotel Bili Kamen bejáratán ma már az MVM logója díszeleg, de a hotel elhagyatott és lepusztult állapotba került, vendégeket nem fogad.

„A tenger felőli oldalon levő közösségi helyiségekben látható maradék bútorok totálisan össze vannak törve, hasonlóan a sétány melletti, a hotelhez tartozó parkrészben található kőasztalokhoz és kőpadokhoz. Az említett helyiségekben és fedett lépcsőrészekben többéves szemét látható. A három teniszpálya teljesen elhanyagolt, gazos, szemetes, mint a hotelhez tartozó összes ingatlanrész is. Az Ön cikkében látható állapotokhoz képest az épület külsőleg is teljesen lepusztult. A bejárati ajtón az MVM emblémája díszeleg.” – írta olvasónk, aki idén augusztusban a környéken nyaralt.

Amint arról az Index 2009-ben részletesen beszámolt, az MVM 2008. január 14-én 4,3 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 1,1 milliárd forintos) kölcsönt nyújtott horvátországi leányvállalatának, a turizmussal foglalkozó NIKER d.o.o.-nak „az MVM Csoport munkavállalói színvonalas üdültetésének finanszírozása céljából” 2032 decemberi lejárattal. A NIKER ebből a pénzből 3,5 millió eurót fizetett a Jadran Investments Limited nevű cégnek, amellyel még 2007. novemberében szerződött a vodicei Hotel Bili Kamen nevű szálloda haszonbérletéről. Később az is kiderült hogy a brit cégnyilvántartásból letölthető nyilvános cégdokumentum szerint „Mrs Istvan Kocsis” a valódi tulajdonosa az offshore hátterű cégnek, amely szerződésbontást követően sem fizette vissza a hotel „bérleti díját” az MVM-nek.

Ez volt az egyik olyan ügylet, ami miatt az ügyészség most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis Istvánt, az MVM akkori vezérigazgatóját, és társait. A vádirat szerint különféle előnytelen szerződésekkel összesen 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek. Az MVM 2009-ben vette birtokba a horvátországi hotelt, ám annak becsértéke messze nem éri el az állami vállalatot ért kárt. Az olvasónk által tapasztaltak szerint pedig „a munkavállalók színvonalas üdültetésére” sem használják.

>>> Tovább az MVM-dossziéra

 

Megosztás