Cikkek

Luxuslakópark épülhet az egykori HM-lőtérre Érden

Az érdi egykori katonai lőtér 16,6 hektáros területét 2004-ben vásárolta meg a Geoid Pld Kft. a Honvédelmi Minisztériumtól két óbudai lakásért, összesen 80 millió forint értékben. A tulajdoni lap tanúsága szerint a belterületi ingatlan két év múlva több mint a dupláját érte, hiszen ekkor már 150 millió forint értékű frankhitel fedezetéül szolgált. Egy áprilisi önkormányzati határozat értelmében zöld utat kapott zárt lakóparkprojekt a terület értékét becslések szerint 2 milliárd forintra növeli, miközben a projektet ellenző civilek szerint a város nem kap cserébe semmit. A beruházó cég tulajdonosa egy Simicska-közeli offshore cég.

Érd-Parkváros kertvárosi övezet Érd szélén, Natura 2000-es természetvédelmi területek szomszédságában, itt található az az egykori 16 hektáros honvédségi terület, amelyet a GEOID Pld Kft. anno a HM-től megvásárolt. A terület jelenleg rekreációs övezetbe tartozik, de a beruházó évek óta lobbizik az ingatlan lakóterületté való átminősítéséért – ezzel az ingatlan piaci értéke a többszörösére növekedne. Az Átlátszónak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó helyi civilek szerint az átminősítési folyamat felpörgetését jelzi hogy júniusban útépítés kezdődött, ami része lehet a lakóparki beruházó helyzetbe hozásának. A tervezett lakóparkhoz vezető Földmunkás út kiszélesítéséről a lakosság véleményét nem kérték ki.

A Geoid Kft. 2007-től több alkalommal előállt intenzív lakóterületi beépítési ötletével, ennek első lépcsőfokaként a KL (különleges lőtér) besorolást KR (rekreációs) övezetre módosították 2010-ben. A területre építendő lakások számát folyamatosan növelték, ám azt akkor sem az önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottsága, sem a városfejlesztési bizottság nem támogatta. A civilek szerint a tanulmánytervekből kiderült, hogy a végső cél egy körbekerített, zárt luxus lakópark megépítése, ami a súlyos problémákkal küzdő város infrastruktúráját tovább terhelné.

2012-ben a beruházó újabb tanulmánytervvel állt elő: az előterjesztést április 20-án tették fel a város honlapjára, 26-án pedig érdemi vita nélkül, a szakértői vélemények és a lakossági tiltakozás  figyelmen kívül hagyásával meg is szavazták. Ezzel a közgyűlés felhatalmazást adott a polgármesternek a településrendezési szerződés megkötésére. Az átminősítéssel a terület értéke hozzávetőlegesen 1,5-2 milliárt Ft-ra nő, az értéknövekedés ellentételezésére a beruházó egy olyan 4 hektáros területet adna át az önkormányzatnak, amelyet az önkormányzat a megállapodás szerint nem építhetne be, továbbá a beruházónak elővásárlási joga lenne rá.

Forrásaink szerint a terület jelenlegi infrastrukturális ellátottságával nem alkalmas a közel ezer új betelepülő fogadására, ezért az átminősítés feltételeinek megteremtésére az önkormányzat gyors lépéseket tett: gőzerővel elkezdték építeni Felső-Parkvárosban a csatornát, és a lakópark egyik kijáratához vezető Földmunkás utcában, a kertváros közepén kétsávos aszfaltút építését kezdték meg. A civilek szerint az önkormányzat a Földmunkás utcát szervizútnak beállítva, az EU által finanszírozott csatornázási projekt forrásainak szabálytalan felhasználásával építi ki.

Az ingatlan közvelen szomszédsága a Natura 2000 területek egyike, melyek hálózatát az Európai Unió azzal a céllal hozta létre, hogy a még meglévő érintetlen területeket, természeti örökségeket és a biológiai sokféleséget megőrizze. Maga a lőtér a Nemzeti Ökológiai Hálózat úgynevezett pufferterülete – ez átmeneti zónát kellene hogy képezzen a védett Natura 2000 magterület, és a már meglévő lakóövezet között.

A lakóparki beruházó Geoid Kft. tulajdonosai 2010-ben a Rác Fürdő ügyében elhíresült Valkó Csaba és Gyurcsik Gábor voltak, 2012. márciusában Valkó Csaba helyét a Berlink International Limited nevű delaware-i offshore cég vette át a tulajdonosok körében. A Berlink Ltd. 2010 júliusáig a kormányváltás óta állami tendereken taroló I.M.G. Media Group Kft. médiaügynökség többségi tulajdonosa volt, abban a cégben az első Orbán-kormány MFB-vezére, Patonai Péter vette át a  delaware-i offshore cég tulajdonrészét.

(Fotó: atlatszo.hu. Folytatjuk.)

 

 

Megosztás