Cikkek

Civil Tűzcsap Kommandó Nagykovácsiban

Lokálpatrióta hév. Így jellemzi önnön hajtóerejét a Pest megyei nagyközség civil közösségi hírportálja, a nagykovácsi.net alapítója, Fáber Dávid. A március 28-i tűzeset a Kutyahegyen nemcsak a tűzoltókat, de a helyi közösségi oldal fórumozóit, és a helyi közadatok gazdáinak körét is megmozgatta. Videóinterjú a Nagykovácsi Civil Tűzcsap Kommandó alapítójával.

Hogyan értesültél a tűzesetről?

Itt élek és dolgozom Nagykovácsiban, így jók az információs hálózataim – a nagykovacsi.net alapítójaként a sok cikket írtam az indulása óta eltelt két év alatt különféle témákban. Március 28-án délután hívott fel egy ismerősöm, hogy kigyulladt a védett erdő és gyep a Kutya-hegyen. Gyorsan kerékpárra pattantam és elindultam a helyszínre tájékozódni, és rögzíteni az eseményeket. Mire odaértem, a helyi önkéntesek már előkészítették az oltóvízvételi-helyek feltérképezését és nem engedték ki a katasztrófaturistákat, így engem sem. A tűzoltókkal, polgárőrökkel való beszélgetésből kiderült, hogy itt nemcsak a tűzzel van probléma, hanem a tűzcsapokkal is, ugyanis számos közeli tűzcsap egyszerűen nem működött.

A tűzoltókocsik vonulási útvonalán fel tudták volna tölteni a szerkocsikat, fecskendőket, ám az ezen az útvonalon lévő tűzcsapok közül négy egyáltalán nem működött, bár kellett volna működnie. Az egyetlen működő tűzcsap egy szűk utcába volt telepítve, így a sietős tűzoltóknak sorban kellett állniuk vízért, ráadásul a régebbi, szervó nélküli szerkocsik gyakran elakadtak a szűk kanyarban, ez már nagyon kiakasztott.

Furcsa, hogy ennyi tűzcsap ne működjön… szándékosan megrongálták őket?

Nem hiszem, bár van olyan, hogy lelopják a sapkát róla. A helyszín környékén három földalatti tűzcsap is volt, ám ezek sem működtek – sem nyomás, sem víz nem volt bennük. Ezeket nehezen tudnák megrongálni, meg nem is érdemes. Kezdett nagyon zavarni ez a helyzet – mi van, hogyha a mi utcánkban lévő tűzcsap sem működik, mikor kellene? Ekkor meghirdettem a Nagykovácsi Civil Tűzcsap Kommandót a portálon.

Valami speciális műveleti egységbe toboroztál embereket?

Pontosan! Azt kértem a honlapon regisztrált 400 illetve a facebookon lévő közel 600 felhasználótól, hogy az utcájukban keressék meg és fényképezzék le a tűzcsapokat.

Civil Tűzcsap Kommandó Nagykovácsiban from atlatszo.hu on Vimeo.

Könnyen kaphatóak voltak a közösségi adatgyűjtő munkára helyi lakosok?

A sok telefon, fényképezőgép mivégett lapul a zsebünkben, ha nem azért is, hogy közösség számára hasznos célra használjuk őket! Elég gyors ütemben érkeztek a fotók, 3 hét alatt meglett a helyi tűzcsapok 60-70 százaléka. Nagy lelkesedéssel nemcsak fényképeket gyűjtöttek a környékbeliek, de közösen az interneten egy táblázatot is elkezdtünk kitölteni, amelyben a tűzcsapokról – egy öt fős bringás, gyalogos keménymaggal végigjárva a települést – nemcsak a tűzcsapok pontos helyét, de a különféle tulajdonságait is rögzítettük, több irányból fotókat készítettünk.

Honnan látható, ha egy tűzcsap nem működik?

Az nem látható, de van egy pár tulajdonság, aminek a vizsgálatából meg lehet állapítani, hogy karbantartják-e. Beszéltem tűzcsap gyártókkal, tűzoltókkal és megkerestem a kapcsolódó rendeleteket és törvényeket hogy tisztán lássak. Akad 10-15 pont amit laikusként is jól lehet ellenőrizni. Ezt mindenki el tudja végezni. Sikerült feltérképezni az összes helyi tűzcsapot, és egybevetni a hivatalos listával, melyet időközben közérdekű adatként kikértem.

Kitől kértél és milyen adatokat?

A Nagykovácsi Vízközmű Kft. (NVK) 51%-a az önkormányzat tulajdona, tehát közérdekű adatként kértem és meg is kaptam az NVK éves beszámolóit, a tűzcsapok helyét is tartalmazó, fél- és egyéves felülvizsgálati listákat,karbantartási jegyzőkönyveket, bizonyos tűzcsapok telepítésére vonatkozó 2011-es számlákat, teljesítési igazolásokat. Érdekes módon a tűzcsapok karbantartási jegyzőkönyveibe nem kaptam személyes betekintési jogot, ezért a NAIH-hoz fordultam, a vizsgálat folyamatban van. A mi adatbázisunkkal összevetve több furcsaságra lettem figyelmes. Pédául 2010, 2011 években jóval tűzcsap szerepelt a karbantartási jegyzőkönyvekben, mint az NVK éves üzleti beszámolóiban.

Lehet ez adminisztrációs hiba is, nem?

Lehetne, de akkor elég súlyos. A helyi vízközmű cég hivatalos iratként évente el kéne küldje a tűzcsap nyilvántartást a területileg illetékes tűzoltóságnak. A Kommandó 240 darab tűzcsapot talált, de 30-40 közülük erősen problémás állapotban van. Némelyikük nyilvánvalóan nem működőképes.

Ezt te is meg tudod állapítani?

Ha például a tűzcsap a kifolyónyílásig le van süllyedve, akkor az oltásra használt tömlőt nem lehet rácsatlakoztatni, ez biztos. Ahogy végeztem a kutatásokat, kiderült, hogy Nagykovácsiban voltak korábban olyan tűzesetek, ahol lassította a tűzoltók munkáját, hogy nem voltak karbantartva a tűzcsapok. Nehezítette az oltást, hogy nem működött rendesen a tűzcsap és egy helyi tűzoltónak, vagy a sürgősen riasztott vízközműves szerelőnek kellett lapáttal kiásnia a föld alól a nyitó szerelvényt.

Ráadásul ez állítólag országos tűzvédelmi probléma, sok víziközmű telepíti a tűzcsapokat, aztán a törvényben előírt fél- és éves karbantartásról valamiért megfeledkeznek. Budapesten is azért tudott Tarlós István főpolgármester lealkudni a Fővárosi Vízművek visszavásárlási árából, mert egy vizsgálat szerint a budapesti tűzcsapok 20 százaléka nem volt működőképes. Ezért a Katasztrófavédelem akár bírságot is kiróhatna. Gondoljunk bele, egy oltási műveletnél a késve vagy lassabban beszerezhető oltóvíz, vagy annak teljes hiánya komolyan veszélyeztetheti az emberek, a magánvagyon és a közvagyon épségét.

A Tűzcsap Kommandó által észlelt állapotok annyira súlyosak voltak, hogy úgy döntöttem, az Országos Katasztrófavédelemi Igazgatósághoz fordulok az ügyben, hiszen én civilként legfeljebb megkereshetem az illetékes hivatalos szervet, aki megvizsgálja a gyanúmat és eljár az ügyben ha szükséges. Ezért az összes fotót, excel adatbázist és kapcsolódó jogszabályokat és a karbantartási jegyzőkönyvekből feltárt valótlan állításokat elküldtem a Katasztrófavédelemnek.

Hol tart most az ügy?

Az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság szépen lassan – pontosan a törvényben nekik adott 30 napot kicentizve – állítólag elvégzett egy átfogó tűzvédelmi ellenőrzést, amelynek során megállapították, hogy a Víziközműnél a dokumentumok rendben vannak. A tűzcsapok szúrópróbaszerű ellenőrzésénél viszont találtak olyanokat, ahol csak 2010-ben végezték el utoljára a karbantartást. Ezért elrendelte a Katasztrófavédelem a település összes tűzcsapjának a nyomáspróbáját. Az egészről kaptam egy 5 mondatos tájékoztató levelet, amely sem arról nem tájékoztat, hogy ki, mikor végzi ezeket az ellenőrzéseket, sem arról, hogy kiróttak-e valamilyen bírságot. A kötelező minimumot is éppen csak hozza a benne lévő információ.

Pedig közérdekű adatigénylésben kértem, hogy 2006-ig visszamenőleg adják ki a tűzcsapok náluk lévő listáit, hogy összevethessem a nálam lévő adatokkal. De kértem azt is, hogy az egész eljárást – a civil kezdeményezés miatt – a lehető legátláthatóbban folytassák le, hogy adják meg a törvények által engedélyezett összes olyan részinformációt, amelyek nyilvánosságra hozhatóak. Ez már több, mint 35 napja történt és erre vonatkozóan még választ sem kaptam tőlük.

Ütöm tovább a vasat, mert nevetségesnek tartom, hogy 8-10 civil hat hét alatt elvégez egy olyan munkát, amiért tűzvédelmi magáncégek 1-1,5 milliót elkérnek és ezt megküldi egy közel 1 gigabyte adatot tartalmazó DVD-n az illetékes szervnek. Erre egy országos hatóság, amely a lakosság védelmét kéne szolgálja, ilyen félvállról vesz egy ilyen kaliberű ügyet, ahol közpénzből felépített, de magáncégek által üzemeltetett, kiemelt köz- és vagyonbiztonsági szereppel bíró infrastruktúrákat lehet elhanyagolni és gondatlanul tönkretenni.

Madarász Csaba

(Fotó: atlatszo.hu)

 

Megosztás