KiMitTud

Második hét a KiMitTudon: egyre több sikeres adatigénylés

Mozgalmasan telt a második hetünk is. Ertsey Katalin képviselőasszony közérdekűadat-igénylésének eredményeként megtudtuk, hogy Pintér Sándor idén 5 hivatalos külföldi úton vett részt. Várjuk a PSZÁF-től kikért határozatokat a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban, megtudtuk mi a helyzet az egyházi fenntartású intézmények által kezelt közérdekű adatokkal és sikerült képet alkotnunk az Új Nemzedék Jövőjéért Program PR filmjének költségeiről (1,7 millió forintot fizetett ki a KIM érte ).

Masinánk előnyeit immáron több civil szervezet is felismerte – Szabó Máté az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mint megrendelő és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Strategopolis Kft., valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. mint vállalkozó között 2012. február 23-án létrejött szerződés alapján elkészített dokumentumok (tanulmányok, elemzések, szakértői anyagok, stb.) elektronikus másolatát várja amelyek elkészítésére az NFM 939 632 750 forint értékben költött adóforintokat.

Az Összefogás Gádorosért Egyesület a szennyvízcsatorna-beruházás szerződését kérte sikeresen a gádorosi önkormányzattól, míg Peták Péter a Wildhorse Energy Hungary Kft. illetve anyavállalata az ausztrál Wildhorse Energy Ltd között a mai napig létrejött megállapodások és szerződések szövegére, valamint a Chris Dinsdale pénzügyi igazgató által bejelentett WildHorse, Mecsekérc, Mecsek-Öko közös vállalat létrehozására vonatkozó dokumentumokra kíváncsi.

Reméljük hamarosan megtudjuk, hogy a Jobklikk portál szerzőit pénzügyileg vagy más természetbeni juttatással támogatja-e blogíró és facebookozó tevékenységükben a KIM. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint döntéselőkészítő dokumentumnak minősül a májusi hivatalos látogatók listája, így nem nyilvános kikkel találkozott hivatalosan Némethné miniszter asszony. Persze nem várjuk hogy egy csapásra megváltozzon a hivatalos látogatók nevének publikálási gyakorlata, de másutt a világban a kormányzati lobbisták nyomonkövetését számos országban komolyan veszik.

Reméljük, hogy a külföldi jó kormányzati példák is lehetnek ragadósak: az Egyesült Királyságban például már egy böngészőbe épülő eszköz segítségével a wikipédián is olvashatjuk a lobbisták látogatásait – erről számolt be a közelmúltban a Who’s Lobbying. Önkénteseink segítségével bővült az adatgazdák köre is. Az alábbi táblázatból megtudhatják, melyek azok az állami  cégek, amelyektől igényelhetnek adatokat. Ökéntesnek pedig itt lehet jelentkezni – van még bőven tennivalónk.

 

Megosztás