Cikkek

„Az embernek a szeme kifolyik” – élhetetlenné vált Kolontár a vörösiszap miatt

A 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa hatásai nem csak a gyászban, a visszatérő rémálmokban, a lúgos zagyban szerzett maradandó sérülésekben, az egyik napról a másikra értéktelenné vált ingatlanokban érhetők tetten. Az átszakadt vörösiszap-tározó azóta kiporzik, vörös színű, bizonytalan összetételű, finom porral terítve be a környéket. Videóriport.

Ajka felől Kolontárra tartva az út jobb oldalán sorakoznak a MAL Zrt. vörösiszaptározói, köztük a 2010. október 4-én átszakadt X. számú kazetta. A közigazgatásilag Kolontárhoz tartozó Lőrintepuszta buszmegállóját vörös por lepi. A szemben lévő üzem udvarát – ahol a zöldhatóság mérőbusza is áll – egy rózsaszínű kuvasz őrzi. Lőrintepusztán emberek élnek. Az egyik portán karonülő csecsemővel fogadnak bennünket. Mint megtudtuk a védőnő eltanácsolta a szülőket attól, hogy az újszülöttet a X-es kazettától néhány száz méterre található otthonukba vigyék haza. A házak teljesen értéktelenek, az Ajkán dolgozó szülők fizetése éppen hogy a megélhetésre elég, az elköltözésre bizonyosan nem. A kertben, a rozsdabarnára színeződött tüzelő tetején tarka macska nyújtózkodik, fehér foltjai nem a természet szeszélye folytán hajlanak pirosba. A kinti ruhaszárító hónapok óta üresen árválkodik. Ha feltámad az északi szél, a lakók a házaikba zárkóznak. Mint mondják: „akkor nem lehet odakint megmaradni, az ember az orráig se lát”.

A sajtóban sokan a technológiaváltást okolják a kiporzásért. Kérdés, hogy nevezhető-e technológiaváltásnak az, hogy a tározó sarka átszakadt, és a leülepedett vörösiszapot fedő lúgos zagy elsodorta két település alacsonyabban fekvő részét, tíz ember halálát okozva ezzel. A X-es kazetta sarka a mai napig nyitott, a – nem mellesleg a katasztrófához vezető – korábbi nedves technológia alkalmazása eleve kizárt. Megoldást csak a tározó végleges lefedése jelentene, ám a MAL Zrt. a bányakapitányságnak a kiporzás megszüntetésére május 21-én adott ötnapos határidejére azt válaszolta, hogy még a nyári határidő is teljesen kizárt.

Tálos Lőrinc – Halász Áron

(Fotó: atlatszo.hu)

 

Megosztás