Cikkek

Budapesten tartják fogva a bundakirályt

Szigorú házi őrizetben tartják Budapesten a magyar focicsapatokat is érintő bundabotrány egyik gyanúsítottját – írja az ESPN. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője érdeklődésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az amerikai sportportál hírét. A szingapúri Wilson Raj Perumal egy délkelet-ázsiai csoport tagja, amely jól kiépített kapcsolatain keresztül a világ több országában is befolyásolta a meccseredményeket, így Magyarország mellett Olaszországban, Finnországban, Horvátországban és Bulgáriában is. A botrány miatt öngyilkos lett Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója – a csapat hat játékosát tartóztatták le.

Az ESPN szerint Perumal a 90-es évek végén tökéletesítette technikáját: nem csak egyes játékosokat fizetett le, de egész labdarúgó-szövetségekkel kötött legális szerződéseket úgy, hogy kirakatcégein keresztül vállalta nemzetközi barátságos mérkőzések lebonyolítását. A szövetségeknek fogalmuk sem volt arról, hogy kivel üzletelnek. Afrikában, Közép-Amerikában és a Közel-Keleten 5000 dollárt fizetett fejenként – a játékosok többsége ezekben az országokban alig tudja eltartani a családját, így jól jött nekik ez a fizetéskiegészítés.

Perumal egy idő után megunta, hogy csak szervez, ezért maga is elkezdett fogadni olyan klubokra, amelyekről tudta, hogy nincsenek lefizetve, például a Chicago Bullsra vagy a Manchester Unitedre. A FIFA nyomozócsoportja kiderítette, hogy Perumal három hónap alatt mintegy 10 millió dollárt bukott. Ezután úgy döntött, hogy a maffiát károsítja meg: a főnökei 500 ezer dollárt adtak neki arra, hogy megbundázza az adott meccset, ő azonban ezt inkább zsebre vágta és abban reménykedett, hogy a megfelelő csapat fog nyerni megfelelő góllal. Hamarosan azonban már 1 millió dollárral tartozott az egyik maffiafőnöknek, fél millió dollárral egy másiknak és még másfél millióval egy további személynek. Végül, miután a szindikátus megelégelte Perumal tevékenységét és azt hitték, hogy a FIFA-val is lepaktált, saját „kollégái” jelentették fel a férfit a finn rendőrségen.

Perumal letartóztatása után elkezdett együttműködni a hatóságokkal és olyan titkokat árult el, amelyek segítségével az olaszok eljárást indítottak az egyik főnök, Dan Tan ellen 2011 decemberében. Perumalt egy év börtön után idén februárban szabadon engedték, de rögtön átadták a magyar rendőrségnek. Azóta szigorú házi őrizet alatt tartják, miközben segít a rendőröknek felgöngyölíteni a szálakat. Teljes biztonságban azonban nem érezheti magát: állítólag egyik társának 300 ezer dollárt kínáltak azért, ha levadássza Perumalt.

A gyanúsítottak listája közben folyamatosan nő, az olasz hatóságok legutóbb öt magyar nevét hozták nyilvánosságra, akiket már letartóztattak, de például a Juventus vezetőedzője is szóba került a nyomozás során. Hogy megtudjuk mennyibe kerül az adófizetőknek Perumal védőőrizete, közérdekű adatigénylést indítottunk a KiMitTud portálon.

D. Kovács Ildikó

(Fotó: innen.)

 

 

Megosztás