Cikkek

MVM Net Zrt.: Törvénytelen javadalmazás a miniszteri biztosnak?

Két állami cégben betöltött elnöki pozíciójáért is javadalmazást szavaztak meg Both Zoltán miniszteri biztosnak, noha ezt egy 2009-es törvény kifejezetten tiltja. Érdeklődésünkre azt közölték, hogy a hibát hamarosan kijavítják.

Még a Bajnai-kormány ideje alatt, 2009-ben fogadták el a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényt, amelynek egyik újdonsága volt, hogy maximálta a felügyelőbizottsági és igazgatósági tagok tiszteletdíját. A jogszabály gátat kívánt vetni az álláshalmozásnak, annak tehát, hogy különböző állami cégekben betöltött tisztségekért több helyről is fel lehessen venni tiszteletdíjat. Ezért a törvény kimondta, hogy „egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető tisztségviselői megbízatás, valamint legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban.”

Ehhez képest érdekes Both Zoltán esete, aki – legalábbis az érintett cégek honlapjai szerint – két állami vállalatban is elnöki pozíciót tölt be, ráadásul júniusig miniszteri biztos is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, igaz ezért a munkájáért javadalmazásban nem részesül. Both a Magyar Villamos Művek (MVM) egyik idén létrehozott leányvállalata, az MVM Net Zrt. elnöki tisztsége mellett hasonló megbízatást vállalt el a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-ben is, előbbiért 180 ezer forint, utóbbiért 110 ezer forintos havi juttatást ítéltek meg neki a két cég honlapján elérhető nyilvános adatok szerint. (A link itt és itt). Ezt a kettős javadalmazást a 2009-es jogszabály egyértelműen tiltja.

Az atlatszo.hu-nak a NISZ Zrt.-nél megerősítették, hogy az elnök a cégnél felveszi az elnöki javadalmazását, az MVM sajtóosztálya pedig többszöri telefonos érdeklődésünkre válaszul végül annyit közölt, hogy a februárban létrejött MVM Net-nél még nem vett fel juttatást Both Zoltán és a hivatalos közlésekben olvasható hibát hamarosan javítják.

Az MVM Net Zrt.-ét idén februárban hozták létre. A cég biztosítja a távközlési hálózatot a kormányzati hírközlési tevékenységek konszolidációs feladataihoz, valamint a további kormányzati hálózatok migrációjához és az elektronikus hírközlési gerinchálózat fejlesztéséhez. E cég adja a távközlési infrastruktúrát a Mavir rendszerirányítói feladataihoz is. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a Kopint-Datorg jogutódja, a központi elektronikus szolgáltató rendszer, ennek részeként pedig az ügyfélkapu, a magyarorszag.hu kormányzati portál és a kapcsolódó szolgáltatások informatikai üzemeltetője, valamint a kormányzat központi infokommunikációs és távközlési szolgáltatója is.

Both Zoltánt 2011. július 1-jei hatállyal nevezték ki először a kormányzati célú távközlő hálózatok konszolidációjával kapcsolatos feladatokért felelős miniszteri biztossá, e megbízatása először fél éves időtartamra szólt, amit idén januárban újabb fél évvel meghosszabbítottak.

Update: Cikkünk nyomán közzétett adatközlésében (PDF) az MVM Net Zrt. az tudatta, hogy Both Zoltán javadalmazási díját nem veszi fel.

(Fotó: innen.)

Megosztás