Cikkek

MagyarLeaks: Simicska Lajos a Közgép tényleges tulajdonosa

Nyilvánosságra hozzuk azt a kiszivárogtatott iratot, amely Simicska Lajost a Közgép Zrt. tényleges tulajdonosaként ismeri el. Ezzel talán lezárulhat az állammal való üzletelésben a kormányváltás óta rendkívül szerencsés, ám titkolódzó cég tulajdonosi hátteréről szóló több éves találgatássorozat. Ugyanakkor a Fidesz-közeli, a sajtó elől évek óta rejtőzködő oligarcha hitelesnek tűnő okirattal is alátámasztott tulajdonlása megsokszorozza a Közgép által elnyert több százmilliárd forint közpénz sorsát érintő, mindezidáig megválaszolatlanul maradt kérdéseket.

A magyar sajtó jobbik fele évek óta találgatja, ki állhat a titokzatos kormányközeli óriáscég mögött. Az origo.hu már januárban a Fidesz meghatározó gazdasági háttérembere, Simicska Lajos érintettségére utaló adatokat talált, most pedig kiszivárgott egy hitelesnek tűnő céges irat, amely Simicska Lajost a Közgép Zrt. tényleges tulajdonosaként nevezi meg. A dokumentum létezéséről hétfőn tudósított a Népszabadság; most már bárki megtekintheti a Németh Miklós Közgép-vezérigazgató által szignált iratot, amely szerint a Fidesz egykori gazdasági igazgatóját kell az építőipari vállalat esetében „tényleges tulajdonosnak” tekinteni.

Noha a Közgép a Magyar Narancs pár hónapos számításai szerint a kormányváltás óta 200 milliárd forintnyi közbeszerzésben szerepelt a nyertes oldalon, a Fidesz gazdasági hátországának feltérképezésére törekvő sajtónak mindezidáig nem sikerült kilégítően feltárnia a Közgép tulajdonosi hátterét. A média eszköztelenségét jól példázza, hogy a Fidesz-közeli cég térnyeréséről írt cikkeiért a tavalyi év legjobb oknyomozó anyagáért járó Soma-díjat is elnyert Pethő András így fogalmazott az origo hírportálon:  „…a gazdasági társaságokról szóló törvény előírja ugyan a zártkörű részvénytársaságoknak – mint amilyen a Közgép is -, hogy kötelesek részvénykönyvet vezetni a tulajdonosokról, és a jogszabályban az is szerepel, hogy ebbe külső személy is betekinthet, a Közgép az erre vonatkozó kérésünkre nem reagált.”

A Közgéppel már többször foglalkozott az atlatszo.hu is. Közérdekű adatigényléssel kiderítettük, hogy a cég monstre 34 milliárd forintos óriáshitelt kapott tavaly az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól. A kolontári kármentesítéssel kapcsolatban írott cikkünkben is előkerült a TKV-cégcsoport egyik tagja, a  Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. és a Közgép Zrt. közötti összefonódásra utaló információ.

A csődökkel és felszámolási eljárásokkal sújtott építőiparról szóló cikksorozatunkban több független, neve elhallgatását kérő forrásunk állította egybehangzóan, hogy az állami és EU-s finanszírozású építőipari nagyprojektekre szervezett módon ráépült a párt-, és politikafinanszírozás törvénytelen, korrupt rendszere.

A májustól az atlatszo.hu sorait erősítő Mong Attila újságírói rutinfeladatnak tűnő, mégis rendkívül ambiciózus munkára vállalkozott: belemenős, kemény interjút szeretne készíteni Simicska Lajossal és Nyerges Zsolttal, a Fidesz gazdasági háttérembereivel. Elfogadhatatlannak tartjuk ugyanis, hogy miközben ezek az üzletemberek közpénzek százmilliárdjai fölött rendelkeznek, a sajtóban nem kívánnak számot adni a tevékenységükről, kibújnak nyilvánosság kontrollja alól. A célunk az, hogy előcsalogassuk őket: ha a cégeikbe áramló közpénzekkel nincs gondjuk, akkor azzal se legyen, hogy az újságírók kérdéseket tesznek fel nekik, és számon kérik rajtuk a közpénzek sorsát. Az interjúhoz a „Találkozni akarok Lajossal és Zsolttal” Facebook csoportban lehet kérdéseket javasolni.

 

 

 

 

Megosztás