Cikkek

A BRFK SZBEO üdvözli az atlatszo.hu-t

Számítottunk rá, hogy előbb-utóbb az információforrások anonimitására vonatkozó gyakorlatunkat a hatóságok megkérdőjelezik majd. Arra nem, hogy az oldal indulásától számított egy héten belül.

Az atlatszo.hu főszerkesztőjét, Bodoky Tamást csütörtök délután előzetes bejelentés nélkül felkereste és hétfőre tanúként beidézte a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya a Brókernet informatikai rendszerének meghackeléséről adott hír miatt.

Megismételjük. Az oldal nem adja ki a forrásait.

A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (1) bekezdése szerint a médiatartalom-szolgáltató jogosult a számára információt átadó személy kilétét titokban tartani. A (3) bekezdés szerint bíróság vagy hatóság – a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése vagy megelőzése érdekében – kivételesen indokolt esetben az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót.

A magunk részéről mindenesetre alkotmányellenesnek tartjuk ezt a (3) bekezdést. Ettől függetlenül sem látjuk, hogy miért lenne „kivételesen indokolt” a jelen eset. Mindenesetre ha a rendőrség rendbírsággal sújtná a lapot vagy a főszerkesztőjét amiatt, hogy nem adja ki az információforrásait, az interneten fogunk gyűjtést rendezni.

Legalább most kiderül, a tavaly elfogadott médiaalkotmány mennyire védi és mennyire korlátozza az oknyomozó újságírást.

>>> Az idézést innen le lehet tölteni (PDF)

 

Megosztás